Stanković: Moglo bi doći do toga da se umjesto glasova broje glave

Predstavnik Demosa, Goran Danilović, kazao je da su na sjednici prećutno zaključili da je, što se tiče Tužilaštva, u pravnom smislu, afera Snimak završena
59 pregleda 28 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2016. 19:19h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je danas da se moraju poštovati demokratski principi tokom izbora.

„Jer možemo imati nasilje i sukobe, a ukoliko bi ušli u tu zonu, podsjetiću vas na izreku da bi moglo doći do toga da se umjesto glasova broje glave“, naveo je Stanković.

On je rekao i da će se Tužilaštvo odgovorno odnijeti prema svim nezakonitostima u izbornom proces i poručio da će svako ko učini krivično djelo snositi odgovornost.

Članovi radne grupe Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora razgovarali su danas sa predstavnicima Tužilaštva i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na temu kontrole korišćenja državnih resursa.

Stanković je novinarima nakon sastanka kazao da je pozvao članove Radne grupe i javnost da obabavijeste Tužilaštvo ukoliko saznaju ili imaju dokaze za bilo kakve nezakonitosti u izbornom procesu.

„Svako će snositi odgovornost ko učini krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, rekao je Stanković.

On je naglasio da je izborno pravo veoma značajno, i da se na slobodi izbora temelji legitimitet i države i društva.

„Treba svi da damo puni doprinos da suzbijemo kršenje izbornih prava, pojave pritisaka, sile, prijetnje, falsifikovanja i ucjene“, smatra Stanković.

Mora se, kako je kazao, voditi računa da to bude adekvatno krivično-pravno reagovanje.

„Što je dosta otežano u ovim slučajevima prilikom kršenja izbornog zakonodavstva, jer su obično tu u pitanju osobe koje imaju i političku moć i uticaj, tako da se teško dokazuju takve kriminalne djelatnosti“, pojasnio je Stanković.

Upitan koji su konkretni rezultati istrage afere Snimak, on je rekao da je te rezultate saopštio članovima Radne grupe.

„To iziskuje više vremena, jer je bilo više predmeta, pa će javnost o tome biti obaviještena drugom prilikom“, dodao je Stanković.

Predstavnik Demosa, Goran Danilović, kazao je da su na sjednici prećutno zaključili da je, što se tiče Tužilaštva, u pravnom smislu, afera Snimak završena.

„Rekao bih da je to urađeno odbacivanjem posljednjeg predmeta, 31. decembra“, kazao je Danilović.

Kako je naveo, predstavnici Tužilaštva su potvrdili da je snimak sa sjednice Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), čiju vjerodostojnost niko nije demantovao, korišćen kao dokazni materijal.

„Ali su sve tužbe podnesene od nevladinih organizacija i pojedinaca odbačene, osim jedne u Beranama koja se još razmatra“, kazao je Danilović.

On smatra da je posebno upitan profesionalizam Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

„Rekao bih da ćemo teško sa ovako odbačenim prijavama za povredu izbornog procesa, i sa ovako benigno izrečenim presudama u aferi Snimak, moći da se nadamo nečem boljem u susret narednim izborima“, kazao je Danilović.

Predstavnik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, ocijenio je da će u Tužilaštvu morati da se dese dodatne kadrovske i neke druge promjene, da bi afera Snimak dobila konačno svoj pravni epilog.

Prema njegovim riječima, po onome što su čuli danas, niko od visokih funkcionera DPS-a nije kriv, i ne samo što nijesu optuženi i osuđeni, nego su mnogi od njih nagrađeni.

„Zbog toga URA upozorava da u Crnoj Gori nema slobodnih izbora. Na taj način je najbolje demonstrirana namjera DPS-a da nastavi sa starom praksom i da istinska volja građana ne dođe do izražaja“, kazao je Rudović.

On je poručio da URA neće pristati na to. „I nadamo se da će u Tužilaštvu naći način da revidiraju sadašnji stav“.

Predstavnik Demokrata, Neven Gošović, kazao je da je, po onome što su čuli od VDT-a, afera Snimak dobila svoj epilog 31. decembra.

„To ne stvara povjerenje da će sva ta ponašanja koja imaju elemente krivičnog djela doživjeti krajnji epilog u vidu osuđujućih presuda. Ali, mi moramo gledati kako dalje“, rekao je Gošović.

On je kazao da je Stanković danas najavio da će posebno uputstvo za postupanje osnovnih državnih tužilaštava biti doneseno za period izborne kampanje.

„I to je najvažnije u svemu tome – da policija i tužilaštvo, na efikasan način, postupaju po svim podnesenim prijavama i samoinicijativno formiraju predmete koji će imati svoj epilog, jer to je jedina mogućnost da građani steknu povjerenje da će biti suzbijani elementi krivičnih djela koja se odnose na izborni proces“, naveo je Gošović.

Predstavnik Force, Genci Nimanbegu, ocijenio je da su od Tužilaštva dobili podatke o rezultatima koje su imali u procesima vezanim za zloupotrebu državnih sredstava.

„Stav VDT-a je meni pozitivan, u sferi kojase tiče nadležnosti podnošenja krivičnih prijava, kad se dobije negativno mišljenje Državne revizorske institucije“, kazao je Nimanbegu.

On je ocijenio simptomatičnim da sjednici Radne grupe nijesu prisustvovali predstavnici Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore i Albanske alternative.

Koopredsjedavajući Radnom grupom, Milutin Simović, kazao je da su učesnici današnjeg sastanka imali različite ambicije kako da se otvori današnja tema.

„Ništa neočekivano, predstavnici opozicionih partija, koji su bili gubitnici na izborima, htjeli su da to pitanje sagledaju samo kroz aferu Snimak, koja je bila vezana za dešavanja tokom parlamentarnih izbora 2012. godine“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, dio učesnika sastanka smatrao je da bi se trebalo osvrnuti i na ostale elemente koje tretiraju pitanje korišćenja resursa, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa.

„Nakon svega toga, dobili smo dosta informacija. Sada politički subjekti iskazuju svoj odnos prema tim informacijama“, rekao je Simović.

Kako je naveo, ako neki politički subjekat nije zadovoljan sa odlukom Tužilaštva, onda on iskazuje nezadovoljstvo prema toj instituciji.

„U slučaju kada je odluka VDT-a kompatibilna sa političkom potrebom nekog političkog subjekta, onda ta institucija dobija maksimalnu podršku i pohvale od onih istih koji su danas bili pomalo zatečeni i nezadovoljni, jer je afera Snimak dobila svoj epilog kod Tužilaštva“, kazao je Simović.

On je podsjetio da je Tužilaštvo odbacilo 16 od 19 predmeta u aferi Snimak.

„Dakle, to su činjenice, i to je taj pravni epilog priče koja je u prethodnom periodu značajno okupirala pažnju, ne samo domaće javnosti“, naglasio je Simović.

Predstavnik MANS-a, Vuk Maraš, kazao je da je danas postalo jasno da ništa nije urađeno u borbi protiv izborne korupcije na visokom nivou.

„Već se Tužilaštvo isključivo bavilo najnižim aktivistima DPS-a, dok oni koji su na višim položajima nijesu dotaknuti“, dodao je Maraš.

Prema njedovim riječima, Tužilaštvo je danas de facto stavilo tačku na pravni epilog afere Snimak.

„Zbog toga što najvišim funkcionerima očigledno neće faliti ni dlaka s glave za to što su podstrekavali kupovinu glasova i učestvovali u njoj“, kazao je Maraš.

On je potvrdio da je Stanković danas pozvao sve koji imaju informaciju da je neko počinio kkrivično djelo, to prijavi Tužilaštvu.

„Ja vas pitam – zašto to da uradimo? Da bi Stanković sa svojim timom nastavio da abolira najviše državne funkcionere, i da im Tužilštvo pomaže da se oslobode krivice za najteža krivična djela, a uticaj na izbornu volju građana to svakako jeste“, naveo je Maraš.

Komentarišući saslušanje čelnika EPCG, Maraš je kazao da su se konačno čuli kriterijumi kako se isklučuje struja i fizičkim i pravnim licima.

„Problematično je što smo čuli da u ovom trenutku 65 hiljada građana duguje od 200 do hiljadu EUR za struju, preko 30 hiljada lica duguje preko hiljadu EUR, a oko 1,7 hiljada građana duguje preko pet hiljada“, naveo je Maraš.

To, kako je kazao, pokazuje da u Crnoj Gori postoje jednaki i manje jednaki građani. „Nekim građanima, ukoliko duguju 201 EUR, biće isključena struja, a drugima, koji duguju preko pet hiljada neće. To je najbolji pokazatelj da politika ima itekako upliva u EPCG“.

Maraš je dodao da su danas čuli da neka lokalna i javna preduzeća imaju dug od preko milion EUR i toa se, kako je kazao, ne naplaćuje niti se traži reprogram duga.

Članovi Radne grupe sjutra bi trebalo da saslušaju predstavnike Ministarstva poljoprivrede.

Bonus video: