Stanković u petak pred Odborom za politički sistem

VDT bira Skupština dvotrećinskom većinom u prvom, odnosno tropetinskom u eventualnom drugom krugu glasanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 09:33h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće sjutra konsultativno saslušanje kandidata za Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Ivice Stankovića, koga je na tu funkciju predložio Tužilački savjet.

Predviđeno je da, nakon mišljenja Odbora, o ovom predlogu izjasne poslanici crnogorskog parlamenta, u okviru izbora i imenovanja, na kraju tekućeg zasjedanja.

VDT bira Skupština dvotrećinskom većinom u prvom, odnosno tropetinskom u eventualnom drugom krugu glasanja.

Tužilački savjet je predložio Stankovića poslije saslušanja pet kandidata koji su ispunili zakonske uslove. Kandidati su bili još Veselin Vučković, Vesna Gačević Rogova, Miodrag Latković i Dragoljub Strugar.

U obrazloženju se navodi da je, na osnovu razgovora sa Stankovićem, Tužilački savjet utvrdio da je spreman da se odlučno, savjesno, nepristrasno, profesionalno i odgovorno obavlja funkciju VDT-a.

"Smatram da mogu da dam značajan doprinos tužilačkoj organizaciji sa pozicije VDT-a, odnosno, jačanju nepristrasnosti i samostalnosti tužilaštva", rekao je Stanković

Stanković je novinarima u utorak, pošto je predložen za VDT, kazao da to što su otvorena poglavlja 23 i 24 nije dovoljno, već se traže konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Smatram da mogu da dam značajan doprinos tužilačkoj organizaciji sa pozicije VDT-a, odnosno, jačanju nepristrasnosti i samostalnosti tužilaštva", rekao je Stanković.

On je rekao da bi insistirao da kod tužilaca „ne bude oosluškivanja dnevne politike, predrasuda, da ne bude uticaja na njih i ne podliježu pritiscima, već da funkciju obavljaju na profesionalan način".

Veselin Vučković je već 15 mjeseci vršilac dužnosti VDT-a, nakon što je tadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.

U prvom izboru za VDT-a krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Bonus video: