Status bezbjedne države najkraći put za rješavanje problema azilanata

„Pošteno je reći da njih dvojica taj 'uspjeh' duguju onim hiljadama nesretnika iz Rožaja i Bijelog Polja, koji su potrošili zadnje pare da sa opljačkanog i obespravljenog sjevera evakuišu svoje porodice u Njemačku. Eto primjera kako se jedna velika nesreća građana Crne Gore pretapa u značajan spoljnopolitički uspjeh ovog režima“, zaključio je Pavlović
5 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2015. 18:41h

Njemačka će dodijeliti Crnoj Gori status države bezbjednog porijekla zato što je to najkraći put za rješavanje problema azilanata u toj državi, ocijenio je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP), Koča Pavlović.

Premijeri Crne Gore i Kosova, Milo Đukanović i Isa Mustafa su u pismima njemačkom članu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru naveli da bi Njemačka bi trebalo da dodijeli Crnoj Gori i Kosovu status država bezbjednog porijekla.

Taj status otežao bi dobijanje azila građanima te dvije zemlje u Njemačkoj, piše njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

„I to će se uraditi ne zbog postignutih mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, niti zbog bilo kakvih reformskih iskoraka Đukanovićeve Crne Gore, jer ništa od toga ne postoji. Njemačka će osvježiti demokratsku fasadu ovog režima, pokloniće mu još jedno neosnovano priznanje, prosto zato što je Berlin to prepoznao kao najkraći put za rješavanje svoga problema azilanata. Kakva sramota!“, saopštio je Pavlović.

On je naveo da je britanski BBC nedavno objavio da se Njemačka sprema da Kosovo, Albaniju i Crnu Goru proglasi „sigurnim državama“.

Pavlović smatra da je Njemačka to uradila kako bi time sebi stvorila međunarodno-pravni osnov da ogroman broj tražilaca azila, koji joj je došao iz te tri države, ekspresno vrati u njihove države porijekla, navodeći da je to, po svoj prilici, već gotova stvar.

„A to što sada Đukanović 'kuca na otvorena vrata', i javno poziva Njemačku da uvrsti Crnu Goru na listu sigurnih država – poziva Njemačku da uradi ono što je Berlin po svoj prilici već odlučio - to je lijepa slika duboke Đukanovićeve provincijalnosti. Balkanski autokrata koji pokušava da glumi evropskog političara i uvaženog državnika“, naveo je Pavlović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, od svih hipokrizija evropske susjedske politike, koju već godinama nesporno kreira Njemačka, taj najavljeni korak zvaničnog Berlina predstavlja „najveće političko licemjerje do sada“.

On je rekao da, nakon dugogodišnje razumne i osnovane rezerve u postojanje demokratskog ambijenta u Crnoj Gori, Njemačka se sada sprema da „ovu mafijašku autokratiju naprečac proglasi za funkcionalnu demokratiju, za takozvanu „sigurnu državu“.

„Gdje je to nestala „Evropa vrijednosti“, u koju nas je Njemačka uvjeravala godinama? I kakvog uopšte smisla i kredibiliteta ima nastavljanje priče o evropskim standardima? Kada kormilar evropske politike pokazuje da je spreman da čak i bazične demokratske standarde povremeno tretira kao monetu za potkusurivanje na političkoj pijaci“, naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci sa crnogorskog Sjevera odavno su taoci svojih pogrešnih političkih odluka.

„Sada će njihov najranjiviji sloj, onaj što je izbjegao u Njemačku, postati kolateralna žrtva kompromisa između bezdušnog mafijaškog režima i licemjerne evropske real-politike.Prava sramota!“, naveo je Pavlović.

On je kazao da je siguran da će njemačko uvrštavanje Crne Gore u red „sigurnih država“, Đukanović i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić proglasiti za svoj veliki „diplomatski uspjeh“.

„Pošteno je reći da njih dvojica taj 'uspjeh' duguju onim hiljadama nesretnika iz Rožaja i Bijelog Polja, koji su potrošili zadnje pare da sa opljačkanog i obespravljenog sjevera evakuišu svoje porodice u Njemačku. Eto primjera kako se jedna velika nesreća građana Crne Gore pretapa u značajan spoljnopolitički uspjeh ovog režima“, zaključio je Pavlović.

Bonus video: