Stijepović se nezakonito reklamira?

Iako je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zabranjeno reklamiranje od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, Glavni grad se o svom radu pohvalio u dodatku na 16 strana
108 pregleda 23 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.04.2018. 18:59h

Glavni grad je četrdesetak dana prije lokalnih izbora u Podgorici u štampanom mediju reklamirao postignuća gradske uprave, kojom rukovodi Slavoljub Stijepović (DPS), iako je to zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Pomenutim zakonom je precizirano da je državnim organima i organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama zabranjeno vođenje medijskih i javnih kampanja u ime ili za potrebe političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Izbori u Glavnom gradu i nekoliko opština u Crnoj Gori raspisani su 17. marta.

Iz uprave Glavnog grada tvrde da nijesu platili dodatak u Dnevnim novinama, u kome se na 16 strana nabrajaju projekti, koji su iz različitih izvora finansiranja izgrađeni tokom prethodne tri i po godine mandata aktuelnog gradonačelnika.

"Vijesti" saznaju da je cijena dodatka u tom obimu, u tim novinama košta do 1.400 eura.

Iz Glavnog grada tvrde da nijesu prekršili član 27 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Članom pomenutog Zakona precizirano je da je “zabranjeno plaćeno reklamiranje u Crnoj Gori državnih organa i organa lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i državnih fondova, koje na bilo koji način može favorizovati političke subjekte ili njihove predstavnike u toku izborne kampanje”.

“Evidentno je da nije prekšen navedeni član Zakona, jer se ne radi o plaćenom reklamiranju, kako to eksplicitno navodi pomenuti član”, odgovoreno je “Vijestima” iz Glavnog grada.

Iz Grada, kojim rukovode predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), navode da dodatak, koji je objavljen proteklog vikenda, ne favorizuje bilo koje političke subjekte ili njihove predstavnike.

“Dodatak koji su realizovale Vikend novine ne da ne favorizuje bilo koje političke subjekte ili njhove predstavnike, već i ne pominje bilo koju političku partiju ili politički subjekt. U to se mogu uvjeriti svi koji su dodatak i letimično pogledali”, saopšteno je iz Glavnog grada.

U objavljenom dodatku, koji je naslovljen sa “Rezultati za ponos”, su nabrojane investicije, za čiju realizaciju je, prema tvrdnjama Glavnog grada, uloženo 100 miliona eura. Gradska uprava se pohvalila izgradnjom Postrojenja za tretman ocjednih voda, treće sanitarne kade, vrtića u Zagoriču, četiri reciklažna dvorišta, rekonstrukcijom ulica...

“Projekti koji se navode u dodatku, a koji su realizovani u vrijednosti od 100 miliona eura i oni koji su u toku, u vrijednosti od preko 130 miliona eura, koriste svi građani Podgorice bez obzira na njihovu političku i bilo koju pripadnost.

Finansirani su od svih građana, prijatelja grada i donatora, kako se to i navodi u dodatku”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bonus video: