Stojanović: Problematične promjene u biračkom spisku

"Čišćenje biračkog spiska je osnovni preduslov fer izbora, a trenutno je rad na ovom procesu izuzetno spor“
54 pregleda 4 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.09.2016. 11:14h

Problem ovog izbornog procesa su velike promjene u biračkom spisku, ocijenio je šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanja (CeMI), Đuro Stojanović, navodeći da je za 121.682 birača promijenjeno mjesto na kom glasaju, što obuhvata preko 22 odsto ukupnog biračkog tijela.

"Kada se pogledaju promjene u određenim opšinama, ovi procenti su još veći“, rekao je Stojanović agenciji Mina.

On je pojasnio da je na primjer, u Andrijevici biračko mjesto promijenjeno za 2.768 birača što predstavlja 64 odsto biračkog tijela, u Gradskoj opštini Tuzi, biračko mjesto je promijenjeno za 4.444 birača, što je oko 40 odsto biračkog tijela; u Podgorici je biračko mjesto promijenjeno za 46.520 birača, što predstavlja 34 odsto ukupnog biračkog tijela.

"Dakle, na nivou Crne Gore svakom petom biraču je promijenjeno biračko mjesto, u nekim opštinama je to i veći broj, što već sada govori o velikim problemima koje se mogu javiti na izborni dan“, kazao je Stojanović.

To je, kako je rekao, samo dio problema vezanih za birački spisak.

"Čišćenje biračkog spiska je osnovni preduslov fer izbora, a trenutno je rad na ovom procesu izuzetno spor“, ocijenio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, još nije obezbijeđen pristup u ”sigurnu sobu” članovima Koordinacionog tijela, gdje bi se mogla izvršiti detaljna provjera biračkog spiska.

CeMI je, kako je rekao Stojanović, više puta ukazivao da institucije zadužene za sprovođenje izbornih zakona - Državna izborna komisija (DIK), Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za sprječavanje korupcije imaju nizak stepen koordinacije, a oni su ključni za ispunjavanja preuslova za uspješno održavanje izbora.

Stojanović je naveo da je finansiranje kampanje političikih subjekata i dalje prostor na kome se treba ostvariti mnogo veća transparentnost.

"Većina učesnika još nije otvorila posebne žiro račune, niti objavila analitičke kartice, tako da je jako teško ispratiti odakle dolazi novac i na koji način se troši. Izuzetno je važno znati ko i kako finansira političke subjekte, jer upravo se tu mogu vršiti najveće manipulacije i zloupotrebe“, ukazao je Stojanović.

On je rekao da je informacija ministra unutrašnjih poslova da lične karte nijesu biometrijska dokumenta, obilježila dosadašnji tok izbornog procesa i izazvala kontraverze u domaćoj javnosti.

"Način na koji se riješilo ovo pitanje dokazivanja identiteta birača i tumačenja primjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, ukazuje na nedostatak demokratskih kapaciteta institucija koje trebaju da obezbijede zakonito sprovođenje izbora“, smatra Stojanović.

CeMI je, kako je podsjetio, već ukazao da rješenje tog problema vidi u promjeni člana 80 tog Zakona, kojim bi se brisala odrednica biometrijska i time se spriječili potencijalni problemi koji mogu nastati izbornog dana i poslije njega.

"Nažalost, imamo situaciju da je DIK dala mišljenje, uz odsustvo opozicionih predstavnika i zamjenu člana komisije iz vladajuće koalicije, koji nije dijelio mišljenje predsjednika. Na taj način, umjesto da se postiže konsenzus po ovom veoma osjetljivom pitanju, namjerno se radi na zaoštravanju situacije“, ocijenio je Stojanović.

To, kako je rekao, nikako ne može biti korak ka izgradnji povjerenja u izborni proces kod građana, već naprotiv, predstavlja korak unazad i može dovesti u pitanje način funkcionisanja i odlučivanja u DIK-u u narednom toku izbrnog procesa.

"Svim akterima izbornog procesa mora biti osnovni cilj da izbori budu sprovedeni na zakonit način i da se ne ostavi prostor za bilo kakve spekulacije o izbornom procesu“, poručio je Stojanović.

On je naveo da je zbog toga i CeMI pokrenuo i jednu od najvećih posmatračkih misija do sada.

"Angažovali smo timove dugoročnih posmatrača koji već sada prate sve faze realizacije procesa izbora na čitavoj teritoriji Crne Gore, a za dan izbora pripremamo više od hiljadu posmatrača koji će ispratiti sva dešavanja u toku glasanja i prebrojavanja glasova“, naveo je Stojanović.

On je ukazao da je izborni dan izuzetno važan zbog novina u načinu sprovođenja procedure glasanja koja se prvi put primjenjuje na nivou države.

"Kako bismo omogućili što većem broju građana da uzme učešća u nadgledanju izbora, napravili smo i aplikaciju za prijavljivanje za posmatrače koje mogu naći na web stranici www.cemi.org.me", podjetio je Stojanović.

Kako je poručio, u idućih nešto više od mjesec CeMI će ispratiti razvoj cjelokupne situacije i procijeniti sve moguće zloupotrebe i eventualne nepravilnosti koje se pojave tokom izborne kampanje.

"Nadamo se da će kako organi koji se bave sprovođenjem izora, tako i sami građani, dati sve od sebe da kao rezultat čitavog procesa imamo mirne izbore čiji će ishod priznati svi učesnici", poručio je Stojanović.

Bonus video: