Stoltenberg: NATO ohrabruju članice poput Crne Gore

Dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica počinje sjutra u Briselu
1942 pregleda 21 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 12.02.2019. 12:59h

NATO ohrabruje to što ima članice poput Crne Gore, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Proširenja sa zemljama sa zapadnog Balkana su ojačale NATO, što pozdravljam. Ali su takođe morale da stabilizuju zapadni Balkan i da ojačaju one zemlje koje su se priključile NATO, kao na primjer Crnu Goru ali i buduću članicu Sjeveru Makedoniju. Moramo se prisjetiti da prije ne toliko dugo godina, 1990-ih ali i ranih 2000-ih, svjedočili smo oružanim sukobima, grozotama, ratovima na zapadnom Balkanu - u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, ali takođe i veoma opasnu situaciju u Makedoniji, koja će sada biti buduća Republika Sjeverna Makedonija. A NATO je igrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, okončavanju ratova i pomaganju da se one stabilizuju. I dalje ima puno izazova, puno problema, ali nas ohrabruje što vidimo da imamo članice kao što su Slovenija, Hrvatska, kao Albanija i kao sada nedavno Crna Gora i buduća republika Sjeverna Makedonija", kazao je Stoltenberg na na pitanje "Vijesti" uoči sjutrašnjeg sastanka ministar odbrane 29 zemalja članica NATO.

"Vijesti" su pitale Stoltenberga kako komentariše proširenja NATO na zapadnom Balkanu. Prije nepunih 10 godina, Albanija i Hrvatska postale su članice. Crna Gora se u ovom vojno-političkom savezu nalazi od 5. juna 2017, a Makedonija je na putu da postane 30 članica Alijanse.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica počinje sjutra u Briselu, a prisustvovaće mu i makedonska ministarka Radmila Šekerinska.

"Veoma sam zadovoljan što ću na ovom sastanku pozdraviti prvi put našu koleginicu iz Skoplja, ministarku Radmilu Šekerinku. Buduća Republka Sjeverna Makedonija sada ima mjesto za stolom NATO", kazao je Stoltenberg.

Zemlje članice započele su proces ratifikacije Protokola o pristupanju te zemlje NATO. Prethodno su ambasadori zemalja članica pri NATO potpisali Protokol prošle srijede u sjedištu NATO u Briselu.

Crnu Goru na ovom sastanku predstavljaće ministar odbrane Predrag Bošković.

Najavljujući sastanak ministara, generalni sekretar je kazao da je jedna od glavnih tema Rusija i njeno kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

"Svi znamo da nas sporazum koji potšuje samo jedna strana ne može držati bezbjednim. Zato su SAD, uz punu podršku svih saveznica NATO, najavile svoju namjeru da se povuku iz Sporazuma. To će stupiti na snagu za šest mjeseci, pa Rusija ima posljednju priliku da krene odgovornim putem," kazao je Stoltenberg.

Međutim, upozorio je da se u isto vrijeme spremaju za svijet bez INF Sporazuma.

Poručio je da ne namjeravaju da razmještamo nove nukearne rakete na tlu u Evropi. Dodao je da NATO ne želi da ulazi u novu trku u naoružanj, jer to, kako je kazao, nije u ničijem interesu.

Stoltenberg je novinarima kazao da će tema biti i podjela finansijskog tereta, ističući da su evropske saveznice i Kanada od 2016. potrošile kumulativno 41 milijardu dolara više na odbranu a da će na osnovu novih izvještaja ta suma do naredne godine skočiti na 100 milijardi.

Stoltenberg je odgovorio na pitanje i kako će izgledati buduća saradnja sa Kosovskim bezbjednosnim snagama (KBS).

"Imamo misiju KFOR na Kosovu i ove odluke neće uicati na nju, jer je misija KFOR garant sigurnosti na zapadnom Balkanu više od 20 godina i ovdje je shodno rezoluciji savjeta UN. Ova misija je garant stabilnosti i štiti građane na Kosovu i doprinosi stabilnosti šireg regiona. To će se nastaviti i ubuduće i neće se promijeniti. Ono na šta će se preispitivanje odnositi jesu aktivnosti koje imamo izvan misije KFOR, što je drugačija izgradnja kapaciteta. Još nismo donijeli odluke, ali smo bili jasni da ćemo prepispitati nivo našeg angažovanja zato što smatramo da je odluka o transformaciji kosovskih snaga donešena u pogrešno vrijeme i većina saveznica je izrazila razočaranje odlukom o uvođenju tarifa i jasno smo rekli da KBS moraju poštovati sve međunarodne obaveze uključujući i briselski sporazum. Sva ova pitanja su na stolu, ali ne možemo još uvijek da kažemo koje mjere ćemo preduzeti," kazao je Stoltenberg.

Na pitanje o napuštanju Velike Britanije Evropske unije, generalni sekretar je istakao da će "Bregzit uticati na odnos Velike Britaniej sa EU, ali neće promijeniti odnos sa NATO".

"Ako išta, biće naglašena važnost NATO," kazao je on.

Bonus video: