Stoltenberg: Odraz snažne podrške članstvu CG u NATO

On je, nakon još jednog sastanka održanog tokom Samita, saopštio da je NATO alijansa za kolektivnu odbranu i da sada moraju da postanu više “trening alijansa”, kako bi jačali lokalne kapacitete
158 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 14:42h

Ratifikacija Protokola o pristupanju Alijansi u parlamentima zemalja članica odraz je snažne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

“Pozdravljam činjenicu da sve više država ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore i to je odraz snažne podrške u parlamentima članica proširenju NATO-a na Crnu Goru. Bilo je zadovoljstvo što je crnogorski premijer Milo Đukanović prisustvovao sastancima na Samitu i bio za istim stolom”, rekao je on na konferenciji za novinare, tokom Samita u Varšavi.

Generalni sekretar NATO-a podsjetio je da je ratifikacija Protokola u prošlom slučaju trajala oko godinu.

"Ne bih spekulisao da li može biti brže ovog puta. Važno je pokazati poštovanje prema parlamentima i njihovim planovima i procedurama”, dodao je Stoltenberg.

On je, nakon još jednog sastanka održanog tokom Samita, saopštio da je NATO alijansa za kolektivnu odbranu i da sada moraju da postanu više “trening alijansa”, kako bi jačali lokalne kapacitete.

“Na duže staze, trening domaćih snaga je efektivniji od postavljanja velikog broja naših snaga u borbenim operacijama”, rekao je Stoltenberg.

To je, dodao je, jedan od najboljih alata u borbi protiv terorizma.

“Prevencija je bolja od intervencije”, poručio je Stolteberg.

On je rekao da će NATO podržati partnere u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

“Danas smo odlučili da počnemo obuku i gradnju kapaciteta u Iraku, što je ključno za borbu protiv Islamske države (ID). Nastavićemo i sa obukom hiljada iračkih oficira u Jordanu. Uskro će u Bagdad biti upućen tim koji će početi sa planiranjem, pružiti stratešku podršku bezbjednosnim reformama”, naveo je Stoltenberg.

On je saopštio da su odlučili i da pruže direktnu podršku borbi protiv ID.

Kako je podsjetio, sve članice su već dio globalne Koalicije protiv ID i sada su se, u principu, saglasili da Alijansin AWACS sistem pruži direktnu podršku snagama Koalicije.

“To je jasan signal naše odlučnosti da se borimo protiv terorizma”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao i da će biti pokrenuta nova pomorska bezbjednosna operacija u Mediteranu, “Operation Sea Guardian”.

“Ona će imati širi obim, uključujući svjesnost situacije, borbu protiv terorizma i izgradnu kapaciteta”, poručio je Stoltenberg.

Bonus video: