Stoltenberg: Ostaćemo u Avganistanu koliko treba

Generalni sekretar je istakao da se bilježi veliki napredak i na polju podjele tereta
469 pregleda 1 komentar(a)
Nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO, Foto: Miloš Rudović
Nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO, Foto: Miloš Rudović

Naša trening misija "Odlučna podrška" pomaže avganistanskim snagama bezbjednosti da stvore uslove za mir, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Premda mnogi izazovi ostaju u Avganistanu, sada imamo jedinstvenu priliku za mir. NATO je snažno posvećen Avganistanu... Potvrdili smo našu finansijsku podršku avganistanskim snagama bezbjednosti do 2024. Ostaćemo u Avganistanu koliko god da trena, kako bi se postarali da ta država nikada ponovo ne postane sigurno utočište za međunarodne teroriste. Otišli smo zajedno u Avganistan i zajedno ćemo donositi odluke o budućnosti naše misije", kazao je generalni sekretar na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

Dodao je da su ministri raspravljali i o jačanju NATO odbrane i odvraćanja i da su odobrili i novu sveobuhvatnu priliku za svemir.

"Ovdje nije riječ o militarizaciji svemira. Ali NATO može igrati važnu ulogu kao forum za razmjenu informacija, povećavanje interoperabilnosti i starati se da naše misije i operacije mogu tražiti podršku kada im je potrebna", kazao je on.

Generalni sekretar je istakao da se bilježi veliki napredak i na polju podjele tereta.

"2019. biće peta uzastopna godina stvarnog rasta evropskih saveznica i Kanade u troškovima odbrane. Ove godine očekujemo da osam saveznica potroše najmanje dva procenta BDP na odbranu. To je rast u odnosu na samo tri saveznice 2014. A očekuje se da 16 saveznica da dostignu prag od najmanje 20 odsto troškova odbrane namijenejene za veliku opremu. To su ohrabrujući koraci, krećemo se u pravom smjeru", kazao je na konferenciji za novinare.

Dodao je da će podjela tereta biti među važnim temama sastanku lidera zemalja članica NATO u Londonu u decembru.

Bonus video: