Stoltenberg: Ratifikacija će biti gotova u junu

Holandija ne može da ratifikuje pristupanje Crne Gore Alijansi na vrijeme jer procedura pred njenim parlamentom traje najmanje osam nedjelja
71 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2017. 18:15h

Iako su premijer Duško Marković i šef diplomatije Srđan Darmanović najavljivali da će Crna Gora postati članica NATO-a na samitu u maju, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da sve države članice tog saveza završe ratifikaciju protokola o članstvu u junu.

On je na konferenciji za medije u Briselu, nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a, kazao da će Crna Gora uskoro postati 29. članica Alijanse.

"Predstavnici Crne Gore već prisustvuju našim sastancima. Pozdravljam ratifikaciju Protokola koja se desila prije nekoliko dana u Senatu. Pristupanje Crne Gore u demokratsku porodicu NATO-a doprinijeće stabilnosti u regionu i čitavoj Evropi. Očekujem da sve zemlje završe ratifikaciju u junu“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao na sastanku ocijenjeno da NATO mora zadržati prisustvo na Balkanu, jer je, kako je ocijenio, bezbjednost tog regiona ključna za Evropu.

Neimenovani zvaničnik NATO-a, kako je prenio portal Seebiz, ranije danas je rekao da "Crna Gora neće moći da učestvuje kao punopravni član NATO na narednom samitu Alijanse krajem maja u Briselu"..

Od kada je Crna Gora pozvana da se pridruži Alijansi kao njen 29. član, u decembru 2015, njen prijem je ratifikovalo 25 zemalja NATO, a američki Senat je ove nedjelje dao zeleno svjetlo da ga ratifikuje i Vašington.

Međutim zvaničnik NATO koji nije želio da mu se navede ime za agenciju AFP je rekao da Crna Gora "neće biti punopravni član do samita" koji se održava 25. maja u Briselu. Na samitu će učestvovati i američki predsjednik Donald Tramp.

On je objasnio da Holandija ne može da ratifikuje pristupanje Crne Gore Alijansi na vrijeme jer procedura pred njenim parlamentom traje najmanje osam nedjelja.

Ovaj zvaničnik je govorio na margini sastanka šefova diplomatije 28 zemalja članica NATO koji se održava u Briselu.

Prijem Crne Gore nisu još ratifikovali Holandija i Španija.

Rusija smatra prijem Crne Gore u Alijansu kao provokaciju, a proruska opozicija u Crnoj Gori traži referendum o tom pitanju, navodi agencija Frans pres.

Ovaj zvaničnik je rekao da je tokom sastanka u Briselu više ministara osudilo "miješanje Rusije u nekim zemljama Zapadnog Balkana".

Situacija na Balkanu gdje više zemalja prolazi kroz unutrašnje političke teznije, kao što je naprimjer Makedoonija ili tenzije između Srbije i Kosova sve više zabrinjavaju Zapad, piše agencija Frans pres.

Crnogorski premijer Duško Marković je ove nedjelje izrazio uvjerenje da će ratifikacija u državama člancama Alijanse biti završena na vrijeme i da je uvjeren da ona postane punopravni član na samitu.

Crna Gora već prisustvuje sastancima Alijanse kao posmatrač.

Bonus video: