Stoltenberg: Ustupanje 3D radara je čin solidarnosti

"Svrha NATO je solidarnost, svrha NATO je da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima", kazao je Stoltenberg
2965 pregleda 10 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 25.06.2019. 12:53h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je čin solidarnosti to što je Alijansa odlučila da Crnoj Gori ustupi 3D radar.

"Svrha NATO je solidarnost, svrha NATO je da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima. Novi NATO radar koji dajemo Crnoj Gori pokazuje da zaista pomažemo jedni drugima. To je razlog, naročito za male zemlje, da budu dio NATO, jer onda su dio porodice, dio organizacije, gdje pomažemo i podržavamo jedni druge. To je važno za Crnu Goru, ali je bitno i za sve NATO saveznice," kazao je Stotneberg na pitanje "Vjesti" koliko je za Alijansu bitno da pomaže zemljama članicama, posebno malim članicama poput Crne Gore.

NATO Komitet za investicije je dan uoči druge godišnjice članstva prihvatio zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora u vidu radara.

Dodao je da ne dobijaju podršku samo manje članice.

Kao primjer je naveo veliko ulaganje u infrastrukturu u Poljskoj.

"To pokazuje da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim zemljama članicama," kazao je on na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

Generalni sekretar je pomenuo Crnu Goru i tokom pitanja o procesu ratifikacije protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije.

"Proširenje NATO je odlična, uspješna priča koja je pomogla da se širi demokratija, stabilnost i prosperitet širom Evrope i sada će najnovija članica biti Sjeverna Makedonija. Sve saveznice su potpisale Protokol o pristupanju u februaru, a zatim je počeo proces ratifikacije. Proces ratifikacije teče prilično brzo. Posljednji put kada se Crna Gora pridružila, trebalo je godinu. Nije na meni, nego na 29 nacionalnih skupština da odluče koliko brzo mogu ratifikovati Protokol o pristupanju. Bilo bi sjajno kada bi svi mogli to da završe do decembra, kada imamo sastanak lidera NATO u decembru u Londonu. Ako ne, očekujem da se to desi brzo potom," kazao je Stoltenberg.

Dodao je da Sjeverna Makedonija ispunjava standarde NATO i ponovo pohvalio hrabrost makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa s ciljem rješavanja spora oko imena.

Sjutra počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

Na sastanku će učestvovati ministar odbrane Predrag Bošković.

Ministri odbrane će raspravljati bolju podjelu tereta među zemljama članicama.

"Danas objavljujemo prvi put podatke za troškove odbrane za 2019. i mogu saopštiti da je stvarno povećanje za 2019. godinu 3,9 odsto među evropskim saveznicama i Kanadi", kazao je generalni sekretar.

Naglasio je da saveznice pet godinu za redom povećavaju troškove odbrane.

Dodao je i da će do kraja sledeće godine evropske saveznice i Kanada uložiti ukupno više od 100 milijardi dolara od 2016. godine.

Među glavnim temama sjutra biće i rusko kršenje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

"Pozivamo Rusiju da krene odgovorim putem," kazao je Stoltenberg, dodavši da će se isto pitanje naći na dnevnom redu Savjeta NATO i Rusije koji se održava sljedeće nedjelje. Očekuje se da ministri donesu odluku o narednim koracima NATO u slučaju da se Rusija ne vrati punom poštovanju INF Sporazuma.

Ministri će takođe raspravljati o bezbjednosnim implikacijama novih tehnologija, zajedno sa šeficom evropske dipomatije Federikom Mogerini i predstavnicima Finske i Švedske.

"Te tehnoholigije pokreću izazove i i mogućnosti za sve nas, a to bi mogla da bude obećavajuća oblast za buduću saradnju NATO i EU", kazao je na konferenciji u Briselu. Očekuje se i da ministri odobre prvu sveobuhvatnu svemirsku politiku NATO.

Među temama sastanka je i misija "Odlučna podrška" u Avganistanu, u kojoj učestvuje i Crna Gora.

"Premda bezbjednosna situacija ostaje ozbiljna, vidimo jedinstvenu priliku za mir", kazao je generalni sekretar.

Bonus video: