Strah od poraza sačuvao DPS-SDP brak

Dogovorom o predizbornom savezu DPS i SDP pod tepih gurnuli međusobne razmirice visokih funkcionera
92 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 19:55h

Sklapanjem novog saveza Demokratske partije socijaliste (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) pod tepih su gurnute razmirice pojednih funkcionera, jer je procijenjeno da je predizborna koalicija jedino rješenje koje garantuje ostanak na vlasti.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” koji ističu da su članice vladajuće koalicije i ranije pokazivale politički kapacitet da zatvore unutrašnje sukobe uoči izbora.

Predsjedništvo DPS-a saopštilo je početkom sedmice da je načelno dogovorena koalicija sa SDP-om koja je bila dovedena pod mali znak pitanja zbog međusobnih odnosa koji nijesu idilični posljednjih godinu dana.

Brak DPS-a i SDP-a, koji je ušao u 14. godinu, posljednju deceniju karakterišu povremena trvenja koja su, uglavnom, posljedica koncepcijskih razlike o ekonomskom razvoju Crne Gore, kao što je u bilo u slučaju privatizacije KAP-a, Termoelektrane, Elektroprivrede...

SDP, makar deklarativno, posljednjih mjeseci postao je bliži stavovima opozicije kada je riječ o ekonomiji. Sa druge strane, DPS se približio opoziciji na identitetskim pitanjima.

Osim toga, od 21 opštine ove dvije partije samostalno su nastupile u osam. Kao posljedica toga narastao je animozitet među lokalnim funkcionerima.

Na kraju, posljednje dvije godine, sa terena razmirica o krupnim ekonomskim i identitetskim pitanjima, prešlo se na poligon ličnih sukoba, uvreda i udaraca ispod struka u koje su uvlačene i porodice.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk smatra da se prilikom dogovora o koaliciji DPS i SDP nijesu vodili emocijama, već interesima.

“Politika je racionalna djelatnost i očigledno da se DPS i SDP ne vode emocijama i da imaju veliki manevarski prostor. Smatram da DPS i SDP imaju odgovarajući kapacitet da „zatvore“ prethodne i trajuće sukobe u obostranom interesu. U tom smislu, ne vjerujem da prethodni sukobi mogu značajno uticati na funkcionisanje koalicije”, smatra Muk.

Da varnice unutar koalicije nijesu sporadična pojava u prethodne dvije godine potvrdili su visoki funkcioneri obje stranke ulazeći u otvorene sukobe na državnom i lokalnom nivou. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić zamjerao je predsjedniku države Filipu Vujanoviću zbog velike bliskosti sa Beogradom, dok je Vujanović indirektno spočitavao manjem partneru da vodi nacionalističku politiku i da bi da kadruje u DPS-u.

U sukobu sa DPS-om socijaldemokarte su najdalje otišle raskidajući savez u Podgorici zbog kandidature Miomira Mugoše za gradonačelnika, mimo koalicionog sporazuma koji je predviđao da se novi predsjednik opštine bira saglasnošću obje stranke. Mugošin reizbor Krivokapić je prokomentarisao kao “izazov za policiju, izvršnu vlast i tužilaštvo zbog elemenata skupštinske korupcije”, dok je sukob dodatno pojačao potpredsjednik SDP-a Raško Konjević upozoravajući na sporazum o rješavanju međusobnih odnosa, kojim je Mugoša i pored zabrane Upravnog suda kompaniji "Carine" ustupio 15.000 kvadrata zemljišta na Starom aerodromu.

Podgorički gradonačelnik je to nazvao kampanjom kojom SDP pokušava da ga “sroza ljudski i politički”, nazivajući Krivokapića “umišljenim ocem nacije”. Mugoša je tada pojasnio i da mu neke stranačke kolege čestitaju što “pokazuje SDP-u gdje mu je mjesto”. Kao uvertira za razgovore o predizbornoj koaliciji, zapamćena je Krivokapićeva izjava da je loša privatizacija KAP-a, obavljena za mandata Mila Đukanovića, posljedica neznanja ili korupcije.

Politički analitičar Svetozar Jovićević smatra da to, ipak, nije moglo izazvati kraj političkog braka DPS-a i SDP-a, ističući da je u tom odnosu najvažniji interes.

On ističe da je želja za ostankom na vlasti jedini razlog zbog kojeg su u obje partije prešlo preko teških riječi i skandala unutar koalicije.

“Za SDP je jasno da se ne može suočiti sa time da izađe sam na izbore i da mu ostanu samo neke mrvice vlasti i izgubi te mrvice. Očigledno je da ne bi mogla imati ono što su imali u dosadašnjem odnosu sa DPS-om. Što se tiče DPS-a, vrlo je vjerovatno da i taj mali doprinos koji daje SDP, može biti bitan da sačuvaju vlast. Ne daj bože da izgube vlast. To bi za njih bio smak svijeta”, smatra Jovićević, dok Muk pojašnjava da su prije sklapanja koalicionog sporazuma obje partije izmjerile snagu u anketama.

“Zato na tako krupne odluke očigledno ne utiču odnosi između pojedinih visokih rukovodilaca, pa ni politički sukobi i razlazi na lokalnom nivou”.

DPS nije gadljiv na nove partnere

U slučaju da nije bilo dogovora prije izbora, Muk smatra da je postizborna koalicija DPS-a i SDP-a bila gotova stvar.

Uz ocjenu da DPS ima najširi koalicioni kapacitet, Muk ističe da glasači najjače parlamentarne partije nemaju problem sa uvođenjem različitih političkih partnera u koaliciju.

“S druge strane, ovakva predizborna koalicija je odluka prije svega SDP-a, koji ne vidi svoju političku budućnost van koalicije sa DPS-om. Socijaldemokrate su nespremne da makar razmotre mogućnost da nakon izbora sklope koaliciju sa opozicionim strankama, pravdajući takav stav odnosom opozicije prema državnom statusu i identitetu Crne Gore. Istraživanja javnog mnjenja govore da SDP sa takvom tvrdom politikom u odnosu na identitetska pitanja održava i povećava svoj politički rejting”, tvrdi Muk.

Želja za ostankom na vlasti jedini je razlog zbog kojeg su u obje partije prešle preko teških riječi i skandala unutar koalicije, kazao je Svetozar Jovićević

Galerija

Bonus video: