Sudija Ustavnog suda ima stan u Podgorici, ali zbog muža prima naknadu za odvojeni život

Poslanica DF Branka Bošnjak optužila sudiju Fetiju Međedović da tri godine prima po 110 eura, iako ima stan u Podgorici
390 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 19:23h

Sudija Ustavnog suda Fetija Međedović više od tri godine prima nadoknadu za odvojeni život iako u Podgorici ima stan u privatnom vlasništvu, tvrdi poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

Pozivajući se na službenu informaciju koju je dobila od generalnog sekretara Skupštine Damira Davidovića, Bošnjak tvrdi da sudija Ustavnog suda od novembra 2002. godine mjesečno prima 110 eura, iako već tri godine posjeduje stan u Podgorici.

Ona je kazala da je na taj način Međerović iz državnog budžeta za tri godine primila skoro 4.000 eura.

Branka Bošnjak

“Ona ima stan u Podgorici i sa tog stanovništa je diskutabilno da li treba da prima tu nadoknadu, jer pretpostavljam da uz te ide i nadoknada za prevoz do grada u kojem joj je familija. Nadoknadu za odvojeni život neko ko ima stan u Podgorici ne bi trebao da prima, a naročiti sa mjesta sudije Ustavnog suda”, kazala je Bošnjak.

Prema podacima iz imovinskog kartona, objavljenog na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, Međedović od 2010. godine ima stan na Koniku od 36 kvadratnih metara.

Iz Ustavnog suda “Vijestima” nijesu odgovorili da li se i po kom osnovu se sudiji Međedović isplaćuje nadoknada za odvojeni život, iako ima stan u Podgorici

Kako se navodi na sajtu Komisije, njen suprug Rasim Jašarević radi u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i prima 1. 415. Na njegovo ime se vodi stan u Bijelom Polju od 61 kvadratni metar.

Prema Uredbi o nadoknadi troškova državnim službenicima i namještenicima službeniku koji je, raspoređen da radi van mjesta prebivališta i odvojen je od svoje porodice, pripada naknada za odvojeni život u visini od 110 eura.

U slučaju da je službeniku obezbijeđen službeni smještaj ili ishrana, kako se navodi u Uredbi, isplaćuje se 70 procenata naknade za odvojeni život.

Prema podacima koji su dostavljeni poslanici DF, nadoknadu za odvojeni život prima i ministarka bez portfelja i predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović

Iz Ustavnog suda “Vijestima” od četvrtka nijesu odgovorili da li se i po kom osnovu se sudiji Međedović isplaćuje nadoknada za odvojeni život, iako ima stan u Podgorici.

Prema podacima koji su dostavljeni poslanici DF, nadoknadu za odvojeni život prima i ministarka bez portfelja i predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović, koja to pravo koristi od decembra 2012. godine.

Prema dokumentaciji koja je dostavljena poslanici Fronta, pravo da narednih godinu dana prima poslaničku platu iskoristila je i bivša poslanica Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš koja je u skupštinskim klupama provela nepunih sedam mjeseci.

Ana Ponoš

Iako je u parlament ušla prošlog oktobra, ona je nakon odluke o rotacijama u poslaničkom klubu u maju napustila Skupštinu, i imenovana je za stranačkog sekretara za međunarodne odnose i evropske integracije.

Zakon o zaradama i drugim primanjima javnih funkcionera, između ostalog, omogućava bivšim poslanicima i ministrima da primaju platu godinu dana nakon prestanka funkcije, ukoliko se u međuvremenu ne zaposle.

“Poslanicima ili ministrima koji su bili angažovani manje od godine treba isplaćivati nadoknade u skladu sa vremenom koje su proveli na toj funkciji. Tako možemo rotirati poslanike i svima omogućavati da primaju platu narednih godinu dana”, tvrdi Bošnjak.

Pravo na isplatu prosječne plate godinu dana nakon prestanka funkcije, iskoristili su bivši šef diplomatije Nebojša Kaluđerović i ministar za ljudska i manjiska prava Hamdi Hasani, koji su u Vladi proveli pet mjeseci.

Poslanici da više ne uzimaju po 50 eura

Bošnjak smatra da u državnim institucijama treba uraditi reviziju isplate te vrste nadoknada kao i isplate putnih troškova i dnevnica, navodeći da tu postoji prostor za zloupotrebe.

Ona smatra da parlament treba da bude primjer ostalim instucijama, predlažući da se, zbog teške ekonomske sitiacije, razmotri mogućnost ukidanja isplate putnih troškova za poslanike koji ne žive u Podgorici.

Bošnjak je podsjetila da poslanici koji na sjednice parlamenta dolaze iz drugih gradova Crne Gore imaju plaćen smještaj u hotelu ili privatnim stanovima.

“Nelogično je da oni dnevno uzimaju po 50 eura, a pitanje je da li svako od njih dolazi u Podgoricu, kao što bi trebali s obzirom da su profesionalno angažovani. Treba napraviti reviziju u svim organima uključujući i parlament. Nekako su svi spremni da kritikuju, ali kad treba da se odreknu svog dijela nastaju problemi”, tvrdi Bošnjak.

Galerija

Bonus video: