Suhih: Posljednja odbrana koalicije NS-DSS-DPS

"Ova koalicija se bez stida vratila na istu matricu ponašanja - napad na SDP i predstavnike građanske i evropske Crne Gore"
52 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 19:50h

"Uz zahvalnost na potvrdi da Podgoricom trenutno vlada koalicija “Spremte se spremte, četnici” i ponosi se što se po tome prepoznaje, ipak je svima jasno da je na sceni posljednja odbrana i posljednji dani koalicije Narodna stranka - DSS - DPS", navodi se u odgovora šefa odborničkog kluba SDP u Skupštini Glavnog grada Đorđa Suhiha.

On navodi da se "poslije uspješnog ratnog partnerstva početkom devedesetih protiv Crne Gore, EU i NATO-a, ova koalicija se bez stida vratila na istu matricu ponašanja - napad na Socijaldemokratsku partiju i predstavnike građanske i evropske Crne Gore".

"Svako ko ne vjeruje da se gospodin Predrag Popović odrekao državljanstva sa kojim se rodio, i uzeo srpsko državljanstvo, može se u to uvjeriti u zapisniku u policiji. Crnogorsku državnu penziju je zadržao, iako je 21. maja bio radikalni protivnik priznanja rezultata referenduma. Naravno, dok u koaliciji sa DPS-om za njega ne važi član 54. Ustava, o zabrani političkog organizovanja i djelovanja stranaca", zaključuje se u saopštenju Suhiha.

Popović: Bezočna je laž da sam se odrekao državljanstva i Crne Gore

Reagujući na izjavu Đorđa Suhiha da „Mugošina „patriotska koalicija sa NS-om i DSS-om“ koja vodi Podgoricu već godinama „brani“ Podgoricu od SDP-a“, predsjednik NS-a Predrag Popović upitao je Suhiha kako mu ne smeta da je „njegova SDP u vlasti sa DPS-om na svim nivoima, sem u Podgorici, gdje ih je Mugoša otjerao iz vlasti“.

"Malo je neukusno da neko, čiji su preci, bježeći od komunista, došli u Crnu Goru prije nepunih 100 godina, drži lekcije o patriotizmu, meni, čiji su svi preci, počevši od rodonačelnika naše loze, kneza brčeoskog Đurice, do naših dana, ovdje rođeni i borili se za Crnu Goru", kazao je Popović, prenosi Portal Analitika.

On je dalje naveo da se nije odrekao, već da mu je oduzeto crnogorsko državljanstvo.

"Laž je, i to bezočna, da sam se odrekao državljanstva, a posebno Crne Gore. Neka se Suhih informiše što sam u svojoj izjavi, prilikom pokretanja postupka oduzimanja mog državljanstva, izjavio. Upravo suprotno od ovoga o čemu on zamuckuje. To mu je lako provjeriti, jer je ministarstvo policije, u njihovim rukama. Meni je oduzeto crnogorsko državljanstvo zato što nisam htio da se odreknem srpskog. Ali sam naglasio da se ne odričem crnogorskog, koje mi po svim ljudskim i zakonskim pravima pripada. Žao mi je sto zbog ovakvih bezočnih laži moram da reagujem na izjave osobe koja zaslužuje, po svemu, samo duboki prezir. Ali, politika je javna djelatnost, pa se ponekad moraš spustiti i na nivo kojem pripada Suhih", kazao je Popović.

On se osvrnuo i na pjesmu koju Suhih pominje u izjavi.

"Što se tiče pjesme ,,Spremte se, spremte, četnici’’, ta je pjesma nastala 1907. godine i posvećena je Jovanu Stojkoviću Babunskom, iz okoline Velesa, u čast velike akcije srpskih četnika u središnjoj Makedoniji, protiv četa VMRO, koje su vršile neviđeni teror i zločine protiv tamošnjeg srpskog stanovništva. Bač negdje u vrijeme kada su boljševici protjerivali njegovu porodicu i njegove sunarodnike, iz Rusije", kazao je Popović za Analitiku i dodao:

"Uostalom, kako Suhihu ne smeta da je njegova SDP u vlasti sa DPS-om na svim nivoima, sem u Podgorici, gdje ih je Mugoša otjerao iz vlasti? To smo podržali, javno i jasno, iz razloga što je ideološki temelj njegove stranke, antisrpstvo, i koja bi se prije odrekla sebe, nego vlasti, po bilo koju cijenu. Kako mu ne smeta što je njegova stranka najavila da je spermna da na Cetinju napravi postizbornu koaliciju sa DF, čiji je jedan od glavnih konstituenata stranka koju predvodi četnički vojvoda?", zaključio je Popović.

Galerija

Bonus video: