"Šule i Mikan" kasnili sa žalbom: OIK može da ovjeri izbore u Đurđevini

Kolašinski SDP, prema nezvaničnim informacijama, bliži je DF-u i SNP-u, nego DPS-u...
0 komentar(a)
Đurđevina, Foto: Dragana Šćepanović
Đurđevina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.06.2014. 19:07h

Opštinska izborna komisija (OIK) će do kraja sedmice proglasiti rezultate izbora na biračkom mjestu broj 27 u Đuđevini konačnim. To je za “Vi j e s t i ” kazao predjednik OIK Zoran Vlahović.

“Stekli su se uslovi da se to učini, nakon što je Držav n a izborna komisija (DIK) u srijedu poništila odluku OIK o novim izborima u Đuđevini. Ustavi sud je, takođe, odbacio žalbu koju je na odluku te komisije podnijela Grupa birača (GB) “Šule i Mikan sa građanima za Kolašin”. Zakazaću sjednicu OIK narednih dana, najkasnije do kraja sedmice”, rekao je Vlahović.

On nije želio da komentariše mogućnost da i prilikom potpisivanja zapisnika o rezulatima izbora održanih 8. juna u Đuđevini bude nedostajala većina, to jest da kao i prilikom donošenja dosadašnjih odluka isti broj članova OIK bude za i protiv.

Iz GB čiji južalbu na odluku DIK Ustavni sud odbacio kao neblagovremenu, najavili su da će danas tražiti objašnjenje za to. Kako je za Antenu M kazao nosilac liste Mile Šuković, žalba je predate tri sata prije isteka roka.

“Mi smo dobili odluku DIK u četvrtak, a žalbu smo predali tri sata prije isteka roka. Zbog čega je sud tako odlučio, nama nije poznato. Razlog je možda okolnost da su u sudu cijenili da smo rješenje DIK-a na koje smo se žalili primili kad i OIK, ali to nije tačno”, kazao je Šuković.

Na ponovljenim izborima 8. juna izborna lista “Za evropsko lice Kolašina” osvojila je treći mandat na uštrb Demokratske partije socijalista (DPS). Tu koaliciju u donjomoračkom selu 8. juna podržali su gotovo svi tradicionalni birači Demokratskog fronata (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Ukoliko rezultati ponovljenog glasanja u Đuđevini budu proglašeni konačnim, u kolašinskom parlamentu DPS će imati 10, DF 8, SNP 7, a GB i “Za evropsko lice Kolašina” po tri mandata. Od te koalicije zavisi ko će obavljati vlast naredne četiri godine, a kako je prije nekoliko dana kazao odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković pregovore o formiranju vlasti počeće odmah nakon što se izborni proces okonča, to jest stavi tačka na “slučaj Đuđevina”.

Kolašinski SDP, prema nezvaničnim informacijama, bliži je DF-u i SNP-u, nego DPS-u. Odbornici SDP-a važe za najžešće kritičare GB, koji je do sada bio u koaliciji sa DPS-om.

Bonus video: