Svađa DPS-a i SDP-a zbog selektivnog povećavanja plata

"Potpuno je nekorektno da donesemo odluku kojom se pravi razlika između sekretara prvog i drugog reda", rekao je Konjević
0 komentar(a)
skupština opštine, Foto: Vesko Belojević
skupština opštine, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.04.2011. 19:39h

Odbornici SDP-a u Skupštini Glavnog grada ponovo su se burno suprotstavili svom koalicionom partneru DPS-u, čiji su odbornici, i bez njihovih glasova, uspjeli da usvoje odluku kojom se omogućava povećanje plata samo određenom dijelu gradskih sekretara.

Odluka, između ostalog, kako tvrde predstavnici SDP-a i opozicije, favorizuje i najbliže gradonačelnikove saradnike, dok su ostali namještenici tek neznatnim procentom nagrađeni.

Iako su odlukom najviše profitirali gradski menadžer Pavle Radulović ili sekretar za komunalne poslove Miomir M. Mugoša, iako neimenovana, trn u oku kritičarima je bila šefica službe gradonačelnika i v. d. direktorka Direkcije za imovinu Nada Stanišić, koja će biti bogatija za 30 odsto na platu za prvu, odnosno 20 odsto za drugu funkciju koju obavlja.

Tročlana gradska Komisija na čelu sa pomoćnicom sekretara za lokalnu samoupravu, Mišel Manojlović, sačinila je odluku o povećanju zarada za zaposlene u lokalnoj samoupravi, kojom su izuzeli sekretare za socijalno staranje i razvoj preduzetništva, koje pokrivaju članovi SDP-a, te sekretara za kulturu, na čijem je čelu član DPS-a.

To je izazvalo revolt kod predstavnika SDP-a, koji su uporno insistirali da im neko odgovori ko je i na osnovu kojih kriterijuma odredio da postoje sekretari “prvog i drugog reda”.

Ko prima dvije plate?

Predsjednik Skupštine Raško Konjević zahtijevao je da predsjednica Komisije odgovori ko je mogao da odredi da je posao nekog drugog sekretara značajno teži od sekretara za kulturu, dok je sekretaru za finansije Miomiru Jakšiću poručio da dobro razmisli prije nego odgovori “da li postoji neko u Glavnom gradu ko prima dvije plate”.

"Mogućnost dvostrukih vrednovanja uniziće ovaj sistem"

Dok se Manojlović pozivala da su uporište našli u specifičnosti težine posla, koja je utvrđena na državnom nivou, smatrajući da treba da postoji gradacija u težini posla koji sekretari obavljaju, a bez želje da nekog potcijene, Konjević je pitao postoji li još jedna slična lokalna samouprava da se sekretarima razlikuju plate na tako direktan način.

"Potpuno je nekorektno da donesemo odluku kojom se pravi razlika između sekretara prvog i drugog reda", naglasio je Konjević, ističući da nema ništa protv povećanja plate bilo kojeg sekretara, a kamoli jednog Miomira M. Mugoše.

U napadu na predlog odluke, Konjeviću se pridružio i partijski kolega Đorđe Suhih, zahtijevajući konkretan odgovor “ko je taj koji je smatrao da posao sekretara za socijalno staranje nije težak kao onaj sekretara za urbanizam”.

"Mogućnost dvostrukih vrednovanja uniziće ovaj sistem. Nijesu slučajno izabrane određene grupacije", tvrdi Suhih.

Nagrađeni najbliži Mugošini saradnici

Da je odluka nelogična i diskriminatorska, u potpunosti su se složili i odbornici SNP-a, koji su se borili i za prava onih koji nisu sekretari, a ovajdili su se od svega deset odsto povećanja plate.

SDP je podržao predlog odluke o zaradama i drugim primanjima službenika i namještenika GO Tuzi i Golubovci

"Umjesto kuririma ili vrijednim namještenicima, uposlenim na ovjeri prepisa, Komisija je sa 30 odsto nagradila najbliže Mugošine saradnike. Ako te procente na njihove plate dodate, vidjećete mnogo veću razliku nego što je na prvi pogled. I dobro razmislite prije nego što to izglasate – poručio je odbornik SNP-a Aleksa Bečić.

Odbornicima SDP-a i opozicije nelogično je bilo povećanje plata sekretara Skupštine, koja je obuhvaćena odlukom kao lokalni funkcioner, što tvrde da nije zakonski usklađeno.

SDP je podržao predlog odluke o zaradama i drugim primanjima službenika i namještenika GO Tuzi i Golubovci.

Miranović: Osjećam se poniženo

Nakon što ga je odbornik SNP-a Aleksa Bečić direktno u šali prozvao da možda plaća ceh što je njegov Sekretarijat tokom prošlogodišnje kampanje za lokane izbore potpisao manje od 600 naloga za isplatu jednokratne socijalne pomoći, za govornicu je izašao sekretar Goran Miranović.

"Što se tiče kolege Vujoševića, on je partijski čovjek, a ja bih rekao i partijski vojnik"

U svom emotivnom nastupu, Miranović je priznao da se za 30 godina rada, od čega 11 u lokalnoj samoupravi, “prvi put osjeća uvrijeđeno i poniženo”.

"Danas saznajem da postoje sekretari prvog i drugog reda. Ova odluka je nezakonita, diskriminatorska i ponižavajuća, što ću i na sudu da dokažem", poručio je gradski sekretar za socijalno staranje.

Konjević je uporište da Miranoviću prije diskusije da riječ pronašao u tome što je shvatio da ga je Bečić direktno prozvao u negativnom kontekstu. Na odluku da Miranoviću da riječ, burno su reagovali odbornici DPS-a, dok je šef tog kluba Momčilo Vujošević poručivao da ne mogu dozvoliti da Skupštinu neko koristi za ispoljavanje ličnih nezadovoljstava, te zahtijevao da se odbornici proceduralno izjasne o povredi Poslovnika.

Nakon toga, odbornicima se odmah obratio Miranović objašnjavajući da “često sebi kaže da je u politiku zalutao, ali da svoj posao radi profesionalno”.

"Što se tiče kolege Vujoševića, on je partijski čovjek, a ja bih rekao i partijski vojnik", odgovorio je Miranović, da bi se ubrzo za posljednje riječi Vujoševiću i izvinio.

Službenica nije vidjela uzdržane

U napetoj atmosferi prepucavanja dva, kako su se nazivali, prijatelja, Konjević je pokušavao da smiri Miranovića, ali i da ubijedi svoje kolege iz DPS-a da nema potrebe za glasanjem o povredi Poslovnika. Vujoševića to nije ubijedilo, te su se odbornici morali izjasniti, ali im to u pvom krugu nije pošlo za rukom.

"Dajem pauzu od pet minuta, jer koleginica ne radi dobro svoj posao"

Interesantno je da su dva odbornika DPS-a Cvetko Vukčević i Verica Maraš, i odbornik Liberalne parije Esad Šainović ostali uzdržani prilikom glasanja, što skupštinska službenica zadužena za brojanje glasova, navodno, nije vidjela.

"Koleginice, to nije broj koji Vi saopštavate. Dajem pauzu od pet minuta, jer koleginica ne radi dobro svoj posao", poručio je Konjević, koji je žustru prepirku imao sa Vujoševićem kasnije i na hodniku. Nakon pauze, zbog odsustva dijela opozicije, odbornici DPS-a imali su potrebnu većinu i konstatovali su kršenje Poslovnika.

Bonus video: