Sve više građana CG traži azil: Samo za Luksemburg 257

Do septembra ove godine 160 odsto više građana Crne Gore tražilo azil u evropskim, odnosno zemljama Šengen prostora
0 komentar(a)
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.11.2012. 13:55h

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju Tanja Fajon je saopštila da je do septembra ove godine 160 odsto više građana Crne Gore tražilo azil u evropskim, odnosno zemljama Šengen prostora, u odnosu na isti period prošle godine.

Fajon je naglasila da su građani Crne Gore azil najčešće tražili u Luksemburgu i Švajcarskoj, ali i u Belgiji i Njemačkoj.

To potvrđuju i podaci nadležnih organa Luksemburga kojim raspolaže crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). IZ MUP-a je “Vijestima” saopšteno da je 257 osoba iz Crne Gore zatražilo azil u Lukesmburu od početka 2012.

Međutim, iz MUP-a tvrde da im je u kontaktima sa relevantim institucijama EU saopšteno da je samo nešto preko 300 osoba iz Crne Gore zatražilo azil, ne precizirajući na koji period se odnosi taj podatak.

“U pogledu broja tražilaca azila koji dolaze iz Crne Gore, predstavnik FRONTEX-a (Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama država članica EU) je istakao da u ukupnom broju tražilaca azila u državama članicama EU, tražioci azila koji dolaze iz Crne Gore učestvuju sa 1,6 odsto, što u brojkama iznosi nešto preko 300 tražilaca azila iz Crne Gore“, saopšteno je iz MUP-a.

Taj vladin resor odgovorio je da ne raspolaže statističkim podacima za prošlu godinu o tome koliko je osoba iz Crne Gore zatražilo azil u zemljama EU, pa je teško brojčano utvrditi za koliko se ta cifra povećala u posljednjih godinu dana.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kako veći broj azilanata ugrožava viznu liberalizaciju
  • Da li se isplati biti azilant

Bonus video: