Svečana sjednica SO Herceg Novi bez opozicije

“Nije vrijeme za slavlje s obzirom na sva dešavanja u Crnog Gori i imajući u vidu da će po svoj prilici biti uvedeno vanredno stanje u acijeloj Državi”, kazala je za Vijesti predsjednica OO SNP Danijela Đurović i konstatovala da “sadađnja vlast u Herceg Novom nema legitimitet
54 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2015. 14:49h

Opozicioni odbornici nisu danas prisustvovali svečanoj sjednici SO Povodom Praznika Opštine Herceg Novi.

“Opštinski odbor SDP Herceg Novi smatra da je 28. oktobar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Herceg Novog. Nažalost, u proteklih 25 godina je poprilično kompromitovan, od strane jednih i drugih. Treba samo pomenuti svima poznate stvari vezane za himnu, zastavu i dodjelu Oktobarskih nagrada. Tu su naši stavovi poznati, pošto ne vidimo da je aktuelna lokalna vlast napravila bilo kakve pozitivne pomake u proteklih godinu dana, posebno po pitanju odnosa prema Mamuli, Boki, Brodogradilištu i Banji”, navodi se o saopštenju OO SDP.

Oni aktuelnoj lokalnoj vlasti zamjeraju “za ignorisanje inicijativa za postavljanje spomen obilježja deportovanim građanima Bosne i Hercegovine ’92. godine i na rodnu kuću Sv. Leopolda Mandića.

“Neprisustvovanje svečanostima koje organizuje ova vlast je naš odgovor na takvo njihovo ponašanje. Usput smatramo, da organizovanje svečanog ručka u Institutu “Dr Simo Milošević”, najblaže rečeno nije pristojno, imajući u vidu odnos aktuelne vlasti prema odluci o prodaji Instituta. Činjenica da svečana sjednica SO Herceg Novi prvi put od 1945. godine zasjeda bez kvoruma potvrđuje naše stavove”, istiće se u saopštenju hercegnovskih socijaldemokrata.

Centralna svečanost povodom Praznika opštine Herceg Novi počela je polaganjem vijenaca na obilježja palim borcima i rodoljubima u oslobodilačkim ratovima.

Predsjednica opštine Nataša Aćimović je konstatovala da je”Herceg Novi jedan od najprosperitetnijih gradova u regionu” i da je kriza podsjetila da su za razvoj grada potrebne investicije, inventivnost i kreativnost i da zato vode otvorene dijaloge sa domaćim i inostranim investitorima.

"Nastavljamo stare projekte: proširenje infrastrukturnih i poboljšanje elektroprivrednih objekata, putne mreže, izgradnju sanitarne deponije, fabrike za preradu otpadnih voda i kvalitetnije vodosnabdijevanje, obilaznice oko grada, rekonstrukcije Šetališta pet danica, jer je upravo dobra infrastruktura preduslov za razvoj grada i realizaciju drugih značajnih projekata u turizmu kao osnovnoj privrednoj grani", istakla je Aćmović.

Ona je istakla da projekti Porto Bono, turistički rizort „Montrose", „Luxory rizort Mrkovi", Kompanije Northstar, izgradnja hotelskog kompleksa „Lazaret" u Meljinama, "Park" u Bijeloj i projekat Portonovi u Kumboru, treba da promjene čitav ekonomski ambijent grada.

Aćimović je istakla dobru saradnju sa Vladom i državnim organima koja se “ogleda u čestim kontaktima i razmjenama dobrih praksi i konsultacija”.

Predsjednik Skupštine Andrija Radman je ustvrdio da je aktuelnoj lokalnoj vlasti “želja da bržim demokratskim i ekonomskim razvojem doprinese obezbjeđenju najboljeg institucionalnog okvira i podsticaja za investiciona ulaganja i zamah preduzetništva”.

On je građanima čestitao i kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine u Dvorani Park prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Milan Mišo Brajević ekonomista u penziji i publicist dobitnik je najvećeg priznanja grada - Oktobarske nagrade koji je “nizom svojih knjiga, proučavajući i bilježeći lingvističke i običajne specifičnosti Herceg Novog, a i širih koordinata Crne Gore, napravio kulturološki biljegu vremenu koje je sklono zaboravljanju".

Izveden je i umjetnički program sa puno novskih nota i šarma.

Delegacija SNP je prisustvovala polaganju cvijeća na spomenih palim borcima na Savini, s obrazloženjem da baštine tradiciju NOR-a, ali ne i svečanoj sjednici lokalnog parlamenta.

“Nije vrijeme za slavlje s obzirom na sva dešavanja u Crnog Gori i imajući u vidu da će po svoj prilici biti uvedeno vanredno stanje u acijeloj Državi”, kazala je za Vijesti predsjednica OO SNP Danijela Đurović i konstatovala da “sadađnja vlast u Herceg Novom nema legitimitet”.

“Nisam želio da doprinesem skrnavljenju značaja Praznika grada. Mislim da je licemjerno da slavlje organizuju oni čija je politika u suprotnosti sa ciljevima boraca koji su 28.oktobra 1944 godine oslobodili Herceg Novi”, tvrdi nezavisni poslanik i odbornik u Klubu Za dobro Herceg Novog – Demokrate Herceg Novog, Obrad Gojković.

“Dio vladajuće strukture trebalo bi da je u zatvoru, a ne u Dvorani Park gdje je održana svečana sjednica. Siguran sam das bi se sa mojim stavom složili i oni koji su na današnji dan prije 71 godinu oslobodili Herceg Novi”, poručio je Gojković.

Bratimljenje Barllete i Herceg Novog

Povelju o bratimljenju Herceg Novog i italijanskog grada Barllete predsjednici Opštine Herceg Novi je u ime predsjednika Opštine Barleta, Paskvalea Kašćele uručio Đuzepe Gamarota. Time je formalizovano bratimljenje dva grada koja su započeli saradnju 1969. godine.

Galerija

Bonus video: