Svi bi inspektorima dali odriješene ruke

Opozicione partije smatraju da je vlast pokazala samo nebrigu, DPS tvrdi da sve ide u dobrom pravcu
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 20:02h

DPS koalicija nema dileme da je započeta politika u oblasti zaštite životne sredine dobra, dok su opozicione partije saglasne da je država do sada prema životnoj sredini pokazala samo nebrigu, te da treba poboljšati inspekcijski nadzor i iskorijeniti korupciju.

U SNP-u smatraju da je Crna Gora ekološka samo na papiru. Kažu da će, ako osvoje vlast, prirodno bogatstvo biti važno političko i razvojno pitanje, zbog čega bi uspostavili posebno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i uređenje prostora.

“Podsticaćemo razvoj različitih obnovljivih izvora energije. Pokušaćemo da realizujemo projekte sanitarnih deponija, odlaganja komunalnog otpada, kontrole i zbrinjavanja opasnog, toksičnog i radioaktivnog otpada, projekte prečišćavanja otpadnih voda, gradnju kanalizacione mreže”, kazala je “Vijestima” Nataša Vuković (SNP).

U toj partiji kao problem prepoznaju i to što je administracija spora i neefikasna i što je i u toj oblasti prisutna korupcija.

U SNP-u kao problem prepoznaju i to što je administracija spora i neefikasna i što je i u toj oblasti prisutna korupcija

Što je sa zavodima za planiranje prostora

Demokratski front je u svom Programu 595 mjera predvidio i Zelenu politiku koja sadrži 25 tačaka. Profesorica Jelisava Kalezić (DF) smatra da bi za područje planiranja i uređenja prostora trebalo uspostaviti državne, regionalne i opštinske zavode za prostorno i urbanističko planiranje, koji su i ranije dobro funkcionisali.

"Taj korak stavljam na prvo mjesto, jer u Crnoj Gori ima i mlađih i starijih kadrova sa kojima bi se ove institucije mogle dosta brzo organizovati. Trenutno stanje je takvo da velike sume iz državnog i opštinskih budžeta idu van Crne Gore. Nažalost, nerijetko za plansku dokumentaciju koja se kvalitetnije i jeftinije može uraditi kod nas", ističe Kalezić.

Prema njenim riječima, novi zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata trebalo bi omogućiti zaštitu dostignutog nivoa urbanog standarda, kao i njegovo unapređivanje u skladu sa evropskom praksom, a ne njegovo stalno snižavanje i urušavanje. Kalezić ukazuje da se problem devastacije prostora najbolje rješava primjenom valjanih zakona, beskompromisnim inspekcijskim nadzorom i društvnim dijalogom.

I dok Kalezić smatra da Crna Gora već godinama na čelu nadležnog ministarstva nema kompetentnu i stručnu ličnost, ministar održivog razvoja Predrag Sekulić (DPS) kaže da problem devastacije prostora nema ni upola težinu koju je imao ranije, kada je bio uslovljen specifičnom socio-ekonomskom i političkom situacijom.

DPS stopira divlju gradnju

"Suština je stopirati dalju bespravnu gradnju, kao i sanirati prostore ranije ugrožene bespravnom gradnjom. I to bez dodatnog troška drzave i poreskih obveznika koji su legalno gradili", naglašava Sekulić.

On smatra da bi pojačan i kvalitetan inspekcijski nadzor bio garancija da “problem bespravne gradnje nikad više ne eskalira”. Sekulić, u slučaju da DPS ostane u vlasti, najavljuje stimulisanje ulaganja u životnu sredinu, saniranje lokacija koje su pod pritiskom zagađenja, sprečavanje devastacije prostora, posebno ekosistema i vodnih resursa, izgrađivanje racionalne, funkcionalne, profesionalne administracije na lokalnom i nacionalnom nivou...

Pozitivna brani planere od investitora

Pozitivna Crna Gora kao prvi korak u pravcu promjena predviđa iskorijenjavanje korupcije u stručnim službama na lokalnom i republičkom nivou, kao i institucionalnu zaštitu urbanista i planera od pritisaka investitora. Goran Tuponja (PCG) napominje da je neophodna transparentnost procesa planiranja i podsticanje učešća javnosti u donošenju planova.

„U našoj zemlji nažalost ne postoji kvalitetna baza prostornih podataka. Samo se nagađa broj nelegalno izgrađenih objekata. Da bi sistem mogao kvalitetno da funkcioniše, neophodno je znati sa čime raspolažemo i sa čime se suočavamo. Postojanje ogromnog broja nelegalno izgrađenih objekata je jedno od neslavnih nasljeđa sadašnje vlasti, koja nije uspjela da zaustavi i riješi taj problem za proteklih dvadest i više godina, pa nije realno očekivati da će ga ikad riješiti“, ocjenjuje Tuponja.

Ta partija, kako je saopštio, rješavala bi slučaj po slučaj, a u budućnosti radila na uspostavljanju optimalnog sistema inspekcijskog nadzora, uz strogo kažnjavanje prekršioca zakona.

„U našoj zemlji nažalost ne postoji kvalitetna baza prostornih podataka. Samo se nagađa broj nelegalno izgrađenih objekata"

Divlja ljepota i divlja gradnja ne mogu zajedno

U SNP-u smatraju da su bespravna gradnja i nezapamćeno rušenje obale i devastacije prostora, odavno krajnje zabrinjavajući.

"Ne postoji politička volja da se država uhvati u koštac sa ovom problematikom. Loša politika vlade u ovoj oblasti ima za posljedicu ekološko, socijalno i ekonomsko siromašenje, ne samo sadašnje nego i budućih generacija", kaže Nataša Vuković.

Ona upozorava da Crna Gora ne može biti ekskluzivna turistička destinacija sa divljim deponijama, bespravnom gradnjom i uništavanjem nacionalnih parkova, koji zapravo našoj državi treba da daju turistički ekskluzivitet.

"Ne možete očekivati da nam građani budu potpuno zdravi ako su koncentracije zagađujućih materija i po nekoliko puta iznad prosjeka. Ne možete očekivati socijano blagostanje ako i dalje neshvatljivo indiferentno dopuštamo pad nataliteta, ako je sve veće povećanje steriliteta ili ako je sve veći broj građana kojima je potrebna zdravstena pomoć, što je posljedica nebrige za životno okruženje", kaže Bošković.

Koga briga za standarde kad Čelebić treba da gradi u Bloku 5

Kao loš primjer upravljanja prostorom, Kalezić je navela odluku o izmjeni urbanističkog plana za Blok 5 u Podgorici, koji je rađen osamdesetih godina.

"To je po sebi apsurd jer je taj prostor u potpunosti planski izgrađen i kao takav živio tri decenije. Za 108 stanova je oduzet, uzurpiran uz formalnu primjenu Zakona, parking prostor. To je praktično poklonjeno firmi "Čelebić" za izgradnju tržnog centra. Snižen je opšti urbanistički standard opremljenosti prostora - ukinuto 108 parking mjesta, trotoar uz tržni centar sužen na trećinu prethodnog, ukinut drvored na tom dijelu, povećana buka, refleksija, smanjeno provjetravanje prostora u jednom dijelu, a posredno u cijelom Bloku 5", naglasila je Kalezić.

Galerija

Bonus video: