Svi računaju da će s Albanskim forumom u koaliciju

“Vijesti” u DPS-u nezvanično saznaju da u toj partiji očekuju formiranje široke koalicije sa Albanskim forumom, BS i SD
25448 pregleda 33 komentar(a)
Većinu uzeli, fali mandat za vlast: Čelnici Albanskog foruma, Foto: Albanski forum
Većinu uzeli, fali mandat za vlast: Čelnici Albanskog foruma, Foto: Albanski forum
Ažurirano: 04.03.2019. 07:39h

Albanski forum ubjedljivi je pobjednik lokalnih izbora u Tuzima. Koalicija koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca osvojila je, prema nezvaničnim rezultatima, oko 50 odsto glasova na prvim izborima od sticanja statusa opštine, ali fali im jedan mandat za vlast.

Prema nezvaničnim rezultatima, Albanski forum, čiju je listu predvodio Nik Đeljošaj osvojio je 3.682 glasa, odnosno 47,13 odsto važećih glasova.

Đeljošaj je agenciji MINA kazao da su osvojili 16 mandata, Demokratska partija socijalista (DPS) 10, dok je DPS procijenio da ima 11, Bošnjačka stranka (SD) četiri i Socijaldemokrate (SD) i Demokrate po jedan mandat.

On je kazao i da bi Albanski forum mogao pregovarati i sa Demokratama koje su osvojile jedno mjesto u parlamentu. Na prethodnim izborima partije koje su ušle u ovu koaliciju, nastupajući samostalno, uzele su ukupno 2.350 glasova.

Albanski forum porazio je DPS, koji je do zaključenja današnjeg broja “Vijesti”, a prema nezvaničnim rezultatima, osvojio 2.490 glasova, odnosno 31,87 odsto, što znači da je partija Mila Đukanovića u Tuzima u odnosu na posljednje lokalne izbore izgubila 411 glasova, odnosno pala sa 14 na 10 mandata.

Bošnjačka stranka (BS) osvojila je 960 glasova, odnosno 12.29 odsto, što je bolji rezultat u odnosu na prethodne izbore kada su osvojili 719 glasova. Demokratska Crna Gora osvojila je 236 glasova, dok su na prošlim izborima imali 368 glasova. Socijaldemokrate (SD) je podržalo 359 birača, a na prethodnim izborima 330, dok je Socijalistička narodna partija (SNP) osvojila 86 glasova, 35 manje nego 2017. godine.

U odnosu na prethodne izbore i izlaznost je bila veća za skoro sedam odsto, pa je tako ove godine glasalo 66,34 odsto upisanih birača.

Prema ovim rezultatima, Albanski forum mogao bi ostati bez potrebne većine za samostalno formiranje vlasti. “Vijesti” u DPS-u nezvanično saznaju da u toj partiji očekuju formiranje široke koalicije sa Albanskim forumom, BS i SD. DPS je u Tuzima trenutno na vlasti u koaliciji sa BS, DUA i SD.

Juče tokom izbornog dana na Fejsbuku je objavljen video na kojem se vidi muškarac koji tvrdi da je njemu i članovima njegove porodice dato 50 eura za glasanje. Na pitanje osobe koja je snimala video da li će ih neko prevariti za obećani novac, muškarac iz ličnih dokumenata vadi novčanicu za koju tvrdi da mu je data u zamjenu za glas.

Osoba koja snima je potom muškarcu postavila i pitanje za koga im je rečeno da glasaju a muškarac koji pokazuje novac kaže da im je rečeno da zaokruže broj jedan, redni broj DPS-a na izbornom listiću.

Nakon objavljivanja snimka reagovao je član DPS-a Elvis Krkanović, kojeg niko nije spominjao u video zapisu, tvrdeći da je laž i podmetačina da je nekom dao novac da podrži bilo koju političku partiju u Tuzima na dan izbora.

DPS: Niko nema apsolutnu većinu

Funkcioner DPS-a Halil Duković saopštio je da je ta partija osvojila 11 mandata, ističući da niko nema apsolutnu većinu.

Duković je rekao da je, prema njihovim saznanjima, Albanski forum osvojio 16 mandata, Bošnjačka stranka (BS) četiri i Socijaldemokrate (SD) jedan mandata.

“Nema niko apsolutnu većinu. DPS je ostala pojedinačno najjača partija u Tuzima“, rekao je Duković novinarima.

Bonus video: