TAA: Kankaraš oštetio budžet Opštine Tivat za skoro dva miliona eura

94 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Foto: Savo Prelević
Dragan Kankaraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2014. 12:38h

NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" (TAA) zatražila je danas da Opština Tivat podnese krivičnu prijavu protiv svog bivšeg predsjednika Dragana Kankaraša (DPS) zbog sumnje da je opštinski budžet oštetio za oko dva miliona eura, ne naplaćujući puni iznos komunalija za gradnju kondo-hotela "Regent", odnosno stambeno-poslovnog objekta "Ksenija" u elitnom tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro.

"Prilikom obračuna naknade za komunalno uređenje zemljišta za kondo-hotel "Regent", februara 2012, Opština Tivat je investitoru obračunala umanjenje te naknade od čak 80 odsto, iako je već u građevinskoj dozvoli bilo jasno da nije riječ o klasičnom, već o kondo-hotelu.Kankarašu ni to nije bilo dovoljno, već je propustio da u obračun ove naknade uvede povećanje od 50 posto kojem podliježu svi stambeni i poslovni objekti veći od 500 kvadrata", saopštio je Mirko Kovačević iz TAA nazivajući Kankarašav postupak "nezapamćenim kriminalom"

"Kad sam otkrio sve ovo - nisam mogao da vjerujem da je neko mogao pomahnitati do te mjere da uđe u kriminal koji je tako očigledan i koji se nikako ne može sakriti, ako neko zagrebe", kaže Kovačević dodajući da je je prema gruboj procjeni TAA, budžet Opštine Tivat u slučaju kondo-hotela "Regent" oštećen za 1,25 miliona eura, dok je u slučaju "Ksenije" gdje nije obračunato uvećanje od 50 odsto za stambene i poslovne objekte preko 250 kvadrata, šteta za klasu lokalne uprave još skoro 580 hiljada eura.

Iz TAA su saopštli da u kondo-hoteul "Regengt" 60 odsto prostora čine privatni stanovi što se izdaju u hotelskom pulu onda kada ih ne mkoriste njihovi vlasnici.

To se, prema mišljenu TAA vidjelo i iz građevinske dozvole koju je za gradnju tog objekta decembra 2011 izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pa ta NVO smatra da je Opština Tivat kojom je tada rukovodio Kankaraš, protivno propisima, investitoru gradnje "Regenta" - kompaniji Porto Montenegro čiji je većinski vlasnik Piter Mank, obezbjedila ogromne povlastice i oštetila gradsku kasu.

"Zašto ni skoro tri godine nakon što je izvršen obračun komunalija sa popustom od 80 posto za cijeli "Regent", nije izvršen novi obračun za apartmanski dio i komunalije za nečije private stanove naplaćene u punom iznosu. Niko iz Opštine nije imao namjeru da se time pozabavi sve dok TAA, predstavnici "Matice Boke" i nekoliko odbornika u SO, nije o tome počelo da govori prilikom rasprave o nacrtu budžeta Opštine za 2015. Stoga TAA traži od Opštine da hitno podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša a kao to ne učini, to će biti jasan znak pokušaja da se ovo zataška, kao što se i do sada zataškavalo. Na policijskim organima i tužilaštvu je da utvrde koji su bili motivi Dragana Kankaraša da svojim teškim protivzakonitim aktima, nanese ovoliku štetu Opštini Tivat", zaključio je Kovačević.

Od 2,2 miliona naplatili 445 hiljada eura

Prema obračunu nadležne opštinske službe, za ukupno 14.113 kvadrata "Regenta" kao klasičnog hotela, komunalna naknada trebalo je da iznosi 2.229.862 eura.

Uz umanjenje od 80 posto, investitoru je obračunato i naplaćeno samo 445.972 eura.

Za 8.262 kvadrata rezidencijalno-poslovne zgrade "Ksenija" čija je zvanična svrha "turističko stanovanje - poslovna namjena" obračunato je 1.735.095 eura komunalija.

U tu sumu nije uračunato uvećanje od 50 odsto za objekte površine preko 250 kvadrata, koje je predviđeno važećom opštinskom Odlukom o komunalijama za stambene objekte.

Kankaraš: Sve po zakonu, ima prostora da se naplati puni iznos za stanove u "Regentu"

Bivši gradonačelnik Tivta Dragan Knakaraš kaže da je u oba slučaja sve urađeno po zakonu i opštinskoj odluci, te da Opština ima pravo da naknadno naplati puni iznos komunalija za sve u međuvremenu prodate privatne stanove u hotelu "Regent".

"Povlastica od 80 odsto umanjenja komunalija odnosi se samo i isključivo na hotelske kapacitete, a mi 2012. na osnovu građevinske dozvole nijesmo mogli znati koliki dio objekta će se prodavati na tržištu. Dakle, sada nakon etažne razrade i upisa u katastar svih djelova objekta koji su prodati kao rezidencijalni prostor, na njih se može i mora obračunati i naplatiti puni iznos komunalija" objasnio je Kankaraš.

On je dodao da je i obračun komunalija za "Kseniju" dobar jer je "riječ o poslovnom objektu za koji je naplaćen maksimalni iznos za poslovne objekte dok se uvećanje od 50 odsto za površinu preko 250 kvadrata odnosi na stambene objekte".

Bonus video: