Tadić i Jovović: Utvrdite krivce za hapšenje i prebijanje novinara i obaranje IN4S-a

Urednik portala IN4S Gojko Raičević, brutalno je pretučen i završio je u Urgentnom centru, nakon što je uhapšen tokom akcije razbijanja protesta Demokratskog fronta (DF) ispred Skupštine Crne Gore
319 pregleda 0 komentar(a)
Gojko Raičević, Foto: Screenshot (YouTube)
Gojko Raičević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.10.2015. 12:02h

Povodom informacija da je tokom jutrošnje akcije policije u Podgorici uhapšen a potom i pretučen urednik portala IN4S Gojko Raičević, izražavamo ogorčenje i najoštriji protest. Najoštrije protestujemo i zbog hapšenja novinara "Dana" Dražena Živkovića, kome je prethodno, po njegovim riječima, bilo onemogućeno da radi svoj posao, navodi se u zajedničkom saopštenju Mihaila Jovovića, glavnog urednika "Vijesti" i Milka Tadić-Mijović, direktorka "Monitora".

Gojko Raičević je, nakon saslušanja u policiji, pušten na slobodu.

Više stotina policajaca u opremi za razbijanje nereda je upotrebom sile razbilo mirni protest u organizaciji Demokratskog fronta koji se 20 dana odvijao ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Među demonstrantima ima i teže povrijeđenih, kazao je izvor "Vijesti" iz Demokratskog fronta. Iz policije je "Vijestima" nezvanično rečeno da je ukupno uhapšeno 11 ljudi, a da je 6 policajaca povrijeđeno u akciji.

Urednik portala IN4S Gojko Raičević, brutalno je pretučen i završio je u Urgentnom centru, nakon što je uhapšen tokom akcije razbijanja protesta ispred Skupštine Crne Gore.

Novinara dnevnog lista Dan Dražena Živkovića uhapsili su ljudi u civilu jutros u 6.30 časova dok je bio na radnom zadatku.

"Nije jasno zašto je Raičevic uhapšen a posebno je šokantna činjenica da su ga nakon hapšenja kome se očigledno nije opirao policajci tukli. Takođe je još neobjašnjena činjenica da je prije sprovođenja policijske akcije oboren portal IN4S, kako tvrde iz te redakcije. Neophodno je da državni organi hitno utvrde ko je, na koji način, i po čijem nalogu to uradio mediju koji je izvještavao o protestima, kršeći ustavom zagarantovanu slobodu štampe", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da ako javnost ne dobije odgovor zašto se to desilo, imamo pravo da sumnjamo da je to urađeno jer se izvještavanje portala IN4S nije dopalo Vladi i premijeru.

"Iz toga proizilazi da ova vlast može bilo kada da obori i ugasi bilo koji portal koji izvještava o događajima na način koji joj se ne dopada. Pozivamo nadležne organe da odmah oslobode kolegu Raičevića i omoguće normalan rad njegovom portalu IN4S. Insistiramo da se ispita odgovornost svih koji su naložili i učestvovali u obaranju portala In4S i prekoračili ovlaštenja prilikom hapšenja i prebijanja Raičevića, te hapšenja kolege Živkovića, a krivci kazne po zakonu", piše u saopštenju.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: