Tajna služba u opasnoj zoni

Direktor ANB-a ne može biti izabran bez mišljenja skupštinskog Odbora za bezbjednost
209 pregleda 15 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2015. 07:59h

Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB) do izbora direktora rukovodi šef operative Dejan Peruničić, koji je postavljen bez zakonskog osnova i saglasnosti Skupštine Crne Gore.

“Vijestima” je iz Vlade zvanično saopšteno da Peruničić rukovodi ANB-om, a na pitanje ko ga je i kada imenovao i kako se zove njegova funkcija, iz Biroa za odnose s javnošću nijesu dali objašnjenje.

Možda zato, kako upozoravaju članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost, koji je zaobiđen u ovom postupku, jer je odluka neustavna i nezakonita.

Takođe i jer je Peruničić nedavno vraćen u službu iz penzije, iako, kako tvrdi Velizar Kaluđerović (SNP), spada u grupu onih koji po sili zakona moraju da se penzionišu na osnovu vladinog Predloga zakona o ANB.

Predrag Bulatović (DF) pozvao je zato predsjednika Skupštine CG Ranka Krivokapića da iskoristi svoje mehanizme da se ovo pitanje riješi.

“To je interes Skupštine jer direktor ne može biti izabran bez mišljenja Odbora za bezbjednost, a to znači ni neko drugi, jer je ovo bitan element parlamentarne kontrole bezbjednosnog sektora”, ukazuje Bulatović.

On, kao i Kaluđerović, podsjećaju u izjavi za “Vijesti” da je Vlada uputila parlamentu amandman na Predlog zakona o ANB koji predviđa v.d. direktora najduže šest mjeseci.

Po sadašnjim propisima, takva mogućnost ne postoji, tvrde poslanici, navodeći i presudu Upravnog suda koja govori tome u prilog.

“Kada je Božidar Vuksanović bio v.d. direktora Uprave policije, koja je tada bila samostalan organ, SNP je podnio tužbu Upravnom sudu koji je utvrdio da je takva odluka bila nezakonita. Pošto je i ANB samostalan državni organ, sadašnja pozicija je isto tako nezakonita”, objašnjava Bulatović.

Kaluđerović navodi da se “pravni ambijent nije promijenio” i da je Upravni sud oborio dvije vladine odluke o imenovanju Vuksanovića: “Stanje je očito neregularno i zabrinjava činjenica da je Vlada bila svjesna da će ući u bezakonje, jer je prihvatila ostavku Bora Vučinića znajući da procedura izbora novog direktora traje mjesecima. Đukanović je želio po svaku cijenu da Vučinić napusti funkciju, bez obzira na posljedice pa je izgleda razlog smjene, sa njegovog stanovišta, bio izuzetno značajan”.

Velizar Kaluđerović

Predrag Bulatović u tom kontekstu podsjeća na situaciju nakon afere “Listing”, kada je tadašnji direktor ANB-a Vladan Joković podnio ostavku, ali je ostao na toj poziciji do izbora novog šefa agencije.

“Ostavka je lični čin, a razrješenje povlači obavezu objašnjenja zbog čega je neko smijenjen. Krivokapić je tražio obrazloženje za odlazak Vučinića, pa je neprimjereno saopštenje Savjeta za odbranu u kojem se to uopšte ne pominje”, ističe Bulatović.

Zašto Vlada nije objavila što je uradila

Vlada je bila dužna da objavi odluku na osnovu koje neko vrši funkciju rukovodioca ANB, što nije učinila. Pozivam predsjednika Skupštine koji je pravnik i zagovornik evropskih i atlantskih integracija da ne pređe preko ove situacije koja ruši kredibilitet Skupštine, ali i Crne Gore da dobije pozitivne ocijene u oblasti vladavine prava i reforme obavještajnog sektora, kaže Predrag Bulatović.

"Ovo znači da Đukanović personalno sve kontroliše i donosi odluke koje su suprotne zakonu".

Kriju razloge odlaska Bora Vučinića

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić (DPS) rekao je “Vijestima” da će amandmani na Vladin Predlog zakona o ANB-u biti razmatrani na sjednici koja će biti “zakazana u skladu sa poslovnikom”.

Vučinić morao da ostane dok ne bude zakonito izabran nasljednik: Sjedište ANB

Kaluđerović podsjeća da je nedavno tražio sjednicu zbog situacije u bezbjednosnom sektoru, ali da Nuhodžić to nije našao za shodno da učini ”što potvrđuje da čelni ljudi DPS očigledno žele da zataškaju razloge Vučinićeve ostavke”.

Da su htjeli, iz tajne službe su mogli da sklone prljave kadrove

Član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević (PzP) ocijenio je da je Vlada mogla da rješi problem kompromitovanih kadrova u ANB-u dozvolivši generalnom inspektoru te institucije da radi svoj posao.

On je namjeru Vlade da amandmanima na Zakon o ANB penzioniše službenike starije od 50 godina, ocijenio kao nemoć da se kotroverzni kadrovi pošalju kući regularnim mehanizmima.

“Vlada bira inspektora za unutrašnju kontrolu ANB i čišćenje agencije se moglo obaviti po zakonskim procedurama, na bazi dokaza o nezakonitim ili nečasnim postupanjima konkretnih operativaca u konkretnim radnjama.

“Ako ga postave, stvari će biti jasne”: Veselin Veljović

Nažalost, ANB je odavno u suvlasništvu vrha režima, mafije i stranog faktora i ne služi interesima države i naroda”, ocijenio je Medojević u izjavi “Vijestima”.

Vlada je 2013. za generalnog inspektora ANB imenovala Goranku Serhatlić.

Medojević smatra da će penzionisanjem iz službe otići i oni koji su časno obavljali posao, a koji će “zbog siromaštva biti lak plijen drugih službi”.

“Njihovo znanje i informacije vrijede na obavještajnom tržištu. Neki će možda postati i savjetnici za bezbjednost tajkuna ili čak i kriminalaca”, smatra Medojević.

Ključni bezbjednosno sumnjivi kadrovi sa aspekta saradnje sa ruskim službama, tvrdi on, su u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, kao i u vojno-diplomatskim misijama: “Njih ova refroma ne dotiče”.

Član Odbora za bezbjednost tvrdi da će reforme pod pritiskom vlast iskoristiti da postavi još lošije ili iste kadrova kao ranije. “Ako mojkovački klan uspije da postavi (Veselina) Veljovića na čelo ANB, stvari će biti jasne”, kaže Medojević.

Bonus video: