Talakvadze: Crna Gora može da bude primjer državama u regionu

On je, na sastanku sa Brajovićem naglasio da je posjeta Crnoj Gori na njegovoj agendi bila prioritetna i prva nakon Sjedinjenih Američkih Država
625 pregleda 5 komentar(a)
Talakvadze i Brajović, Foto: Skupstina.me
Talakvadze i Brajović, Foto: Skupstina.me

Crna Gora sa političkog i ekonomskog aspekta može da bude primjer državama u regionu, a za Gruziju i druge aspirante crnogorsko članstvo u NATO bio je snažan signal i nada za budućnost, kazao je predsjednik parlamenta Gruzije Arčil Talakvadze.

Na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori boravi delegacija parlamenta Gruzije, koju predvodi Talakvadze.

On je, na sastanku sa Brajovićem naglasio da je posjeta Crnoj Gori na njegovoj agendi bila prioritetna i prva nakon Sjedinjenih Američkih Država.

On je čestitao Crnoj Gori na svemu što je do sada postigla, navodeći da ona sa političkog i ekonomskog aspekta može da bude primjer državama u regionu, a za Gruziju i druge aspirante je njeno članstvo u NATO bio snažan signal i nada za budućnost.

„Građani Gruzije su se radovali evroatlantskom uspjehu Crne Gore, a želio bih da snažan duh prijateljstva naših država bude prisutan i ubuduće“, naveo je Talakvadze.

Sagovornici su se saglasili o odgovornoj ulozi koju parlamenti imaju u daljoj demokratizaciji država, a kada je riječ o parlamentarnoj saradnji na jačanju sveukupnih odnosa Crne Gore i Gruzije, istaknut je njen značaj kako na najvišem nivou i u okviru parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i u međunarodnim organizacijama.

Talakvadze je zahvalio na podršci koju Crna Gora pruža Gruziji u procesu demokratske tranzicije, evroatlantskog i evropskog puta, a kao pozitivan primjer je naveo nedavno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u vojnoj vježbi „Atlantski duh“ u Gruziji.

Brajović je istakao da posjeta Talakvadzea predstavlja dodatni impuls jačanju sveukupnih veza i snaženju političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

On je kazao da su odnosi dvije zemlje prijateljski, da dijele evropske vrijednosti, kao i viziju budućnosti unutar Evropske unije.

„Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije, a kao NATO članica politikom otvorenih vrata nastavićemo da podržavamo evroatlantske ambicije Gruzije“, naglasio je Brajović.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Skupštine, bilo riječi i o političkim i ekonomskim prioritetima u razvoju dvije države, kao i ekonomskoj saradnji za koju je ocijenjeno da postoji dosta prostora za jačanje u mnogim oblastima.

Brajović i Talakvadze položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, a večeras će u 19 sati u Baru svečano biti otvoren Počasni konzulat Gruzije u Crnoj Gori.

Brajović je istakao da počasni konzulati predstavljaju važnu mrežu i sponu za ekonomsku i političku saradnju i podsjetio da je Crna Gora u martu prošle godine otvorila Počasni konzulat u Gruziji.

Bonus video: