Tanok: Sve partije da se uključe u rad parlamenta

Tanok je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog sastanka s Pejovićem nakon objavljivanja izvještaja EK prošle nedjelje
50 pregleda 12 komentar(a)
Čarls Tanok, Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Čarls Tanok, Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 16.11.2016. 16:14h

Crna Gora nastavlja da napreduje kada su u pitanju institucionalne reforme, ocijenio je izvjestilac države u Evropskom parlamentu (EP), Čarls Tanok, i pozvao sve političke partije da se uključe u rad Skupštine.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović, imao je u Briselu odvojene sastanke Tanokom i kopredsjedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, Analizom Dodz.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), sagovornici su razmijenili mišljenje o ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije (EK) i obavezama koje očekuju Crnu Goru u procesu pristupanja EU.

Susreti su, dodaje se, bili posvećeni razmjeni mišljenja o aktuelnostima u vezi sa radom Skupštine i formiranjem Vlade.

U saopštenju se kaže da je poseban akcenat stavljen na rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EP, kao i na predstojećoj izradi rezolucije EP o Crnoj Gori.

Tanok je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog sastanka s Pejovićem nakon objavljivanja izvještaja EK prošle nedjelje.

„On je poručio je da Crna Gora nastavlja s dobrim napretkom kada su u pitanju institucionalne reforme, i da jedva čeka da vidi kako će se stvari na terenu dalje razvijati kako vrijeme bude odmicalo“, saopšteno je iz Ministarstva.

Tanok je istakao da dijeli zabrinutost EK u pogledu bojkota parlamenta u toku perioda izvještavanja.

„Veoma je razočaravajuće vidjeti da se ovaj trend nastavlja nakon oktobarskih izbora koji su posmatrale međunarodne misije i za koje je procijenjeno da su održani u skladu s međunarodnim normama“, poručio je Tanok.

Kako je kazao, politička debata treba da ostane u parlamentu.

Tanok je pozvao sve partije da se u potpunosti uključe.

„Vidjevši tako veliki odziv birača na izborima, jasno je da postoji velika želja javnosti da se politički angažuje i bilo bi nepravedno prema biračima da njihovi predstavnici odluče da bojkotuju parlamentarnu proceduru”, saopštio je Tanok.

Prema njegovim riječima, ako Crna Gora treba da zauzme mjesto u svijetu kao potpuno uspostavljena, zrela demokratija, od vitalnog značaja je da funkcionisanje opozicije u okviru parlamenta "pusti korijenje".

Pejović je istakao da ocjene EK potvrđuju rezultate koje je Crna Gora ostvarila tokom prethodnih 12 mjeseci, u svim oblastima.

„Te ocjene najbolji su pokazatelj ravnomjernog i stalnog napretka koji naša država ostvaruje u napredovanju prema EU“, rekao je Pejović.

On je naglasio da je izvještaj EK značajan putokaz za nastavak reformskih aktivnosti koje očekuju novu Vladu u pravcu finalizacije započetih reformi i završetka procesa pristupanja.

Dodz je, kako se navodi, pozdravila stabilan napredak koji Crna Gora ostvaruje u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU a koji je, smatra Dodz, evidentiran i u ocjenama EK iz ovogodišnjeg izvještaja.

„Na toj liniji je iznijela očekivanje da će Crna Gora nastaviti s dobrom dinamikom reformi“, saopšteno je iz MVPEI.

Bonus video: