Tirana: Partnerski sporazum Albanije i Crne Gore za korištenje sredstava EU

Tokom boravka u Tirani, Pejović je učestvovao na završnoj konferenciji projekta „Izgradnja kapaciteta u Albaniji za pristupanje EU“ s koje je poručeno da je jasna perspektiva članstva u EU snažan podsticaj unapređenju dobrosusjedskih odnosa, održanju stabilnosti, ali i jačanju ekonomskog ambijenta i unapređenju kvaliteta života građana
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2016. 14:14h

Državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović i ministarka za evropske integracije Albanije Kljajda Đoša potpisali su danas u Tirani Sporazum o partnerstvu za upravljanje tehničkom podrškom Ipe u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija, saopšteno je iz MVPEI.

Cilj ovog prekograničnog programa je promovisanje dobrosusjedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja pograničnih regija, kroz valorizaciju turističkog potencijala, ekološki održiv i društveno inkluzivni ekonomski razvoj, uvažavajući zajedničko kulturno i prirodno nasljeđe. Ciljevi će biti ostvareni kroz pružanje podrške unapređenju dobrosusjedskih odnosa sprovođenjem lokalnih i regionalnih inicijativa; podsticanje integracije u EU; pripremu budućih država članica EU za sprovođenje cilja teritorijalne saradnje u okviru strukturnih fondova, kao i podsticanje ekonomskog i socijalnog razvoja u pograničnim područjima.

Ukupan doprinos Evropske unije za ovaj program za naredni sedmogodišnji period iznosi 11,9 miliona eura, koje će biti utrošene za realizaciju projekata u okviru sledećih tematskih prioriteta: Promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa; Zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog smanjenja, sprečavanje i upravljanje rizicima; Podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalna i kulturna inkluzija s obje strane granice.

Tokom boravka u Tirani, Pejović je učestvovao na završnoj konferenciji projekta „Izgradnja kapaciteta u Albaniji za pristupanje EU“ s koje je poručeno da je jasna perspektiva članstva u EU snažan podsticaj unapređenju dobrosusjedskih odnosa, održanju stabilnosti, ali i jačanju ekonomskog ambijenta i unapređenju kvaliteta života građana.

Konferenciju su otvorili ministarka za evropske integracije Albanije Kljajda Đoša i potpredsjednik Vlade Niko Peleši.

Pejović je predstavio crnogorsko iskustvo iz vođenja pristupnih pregovora tokom protekle četiri godine. Upoznao je prisutne s formiranjem pregovaračke strukture, odnosno nadležnostima formiranih tijela, sprovođenjem skrininga i, posebno, predstavio rad na 23. i 24. poglavlju. Istakao je da se tempo pregovora odvija na zadovoljavajućem nivou, te da Crna Gora u ovoj fazi pregovora ima 22 otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena i naglasio da postoji interna spremnost za otvaranje još nekih poglavlja u ovoj godini.

„Za Crnu Goru, kao i za ostale zemlje regiona, integracija u EU je prirodan proces koji zahtijeva širok društveni konsenzus i udružene napore u postizanju postavljenog cilja. Pristupni pregovori su najbolji način da se dostignu evropski standardi i unaprijedi kvalitet života građana. To jeste veliki izazov ali i naša misija, istakao je ambasador Pejović.

Učesnici konferencije su naglasili potrebu da se u nastavku procesa pristupanja EU, u okviru uspostavljenih mehanizma regionalne saradnje, posebno kroz razmjenu znanja i iskustva, dalje radi na unapređenju administrativnih kapaciteta neophodnih za kvalitetno vođenje procesa i buduće članstvo u EU.

Galerija

Bonus video: