Tirk: Baru je potreban drugačiji model turizma

Tirk je kazao da “takav model treba da bude uvršten u prioritete crnogorskog turizma, a na njega se lako mogu nadovezati znanja i programi kulture, kao i svi drugi neophodni činioci”
61 pregleda 0 komentar(a)
filip_1, Foto: Foro: A.BAKOVIĆ
filip_1, Foto: Foro: A.BAKOVIĆ
Ažurirano: 06.09.2011. 17:49h

Predsjednik Republike Slovenije Danilo Tirk kazao je da je Baru potreban drugačiji model turizma.

Tirk je u ponedjeljak, tokom posjete Starom gradu Baru sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i gradonačelnikom Bara Žarkom Pavićevićem, kazao da “takav model treba da bude uvršten u prioritete crnogorskog turizma, a na njega se lako mogu nadovezati znanja i programi kulture, kao i svi drugi neophodni činioci”.

“Crna Gora ima dosta novih mogućnosti i prioriteta, ali ih treba precizno definisati”, kazao je Tirk i pohvalio raznorodnu turističku ponudu Crne Gore.

Tirk je rekao da je “Slovenija za sada ovdje prisutna u nekoliko projekata”, a hotel „Maestral“ je “dobar primjer kako investicija orijentisana na određeni tip turizma može da uspije”

Predsjednik Crne Gore kazao je u ponedjeljak da “možemo maksimalno da afirmišemo vrijednosti Starog grada Bara, kao nesumnjivo jednog od dragulja našeg primorja i Crne Gore.

Da, u okviru onoga što Ministarstvo kulture čini, pomognemo revitalizaciju, uz veliko zadovoljstvo što je ova godina pokazala povećano interesovanje i mogućnost da se Stari Bar maksimalno valorizuje”.

Akcentujući važnost utvrđivanja prioriteta Crne Gore, predsjednik Tirk je rekao da je “Slovenija za sada ovdje prisutna u nekoliko projekata”, a hotel „Maestral“ u Miločeru je “dobar primjer kako investicija orijentisana na određeni tip turizma može da uspije”.

Tirk je sa Vujanovićem i odlazećim ulcinjskim gradonačelnikom Gzimom Hajdinagom u ponedjeljak obišao i gradilište novog mosta na Port Mileni u Ulcinju.

“Ulcinjani su ponosni na svoju tradiciju i istoriju, a i želja predaka bila je da Port Milena bude plovna”, kazao je Hajdinaga, aludirajući na glavnu karakteristiku mosta koji će biti rasklopni.

On je ocijenio da će Ulcinj “vrlo brzo biti na prvom mjestu turističke ponude Crne Gore”. “Došli ste u grad koji je prava slika multietničke Crne Gore i grad koji nema kompleksa”, kazao je Hajdinaga.

Dušan Kokić iz resornog ministarstva upoznao je predsjednike sa tehničkim karakteristikama mosta. On je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, kazao da je “zaokružena finansijska konstrukcija za realizaciju projekta”.

“Politička trvenja nemaju veze sa realizacijom projekta. Vlada plaća sve čak i prije ugovorenog roka”, kazao je Kokić. On je najavio da bi most mogao biti završen do 21. maja naredne godine. Takve garancije dvojici predsjednika u ponedjeljak su stigle iz slovenačke kompanije “Primorje”, koja izvodi radove.

Impozantno zdanje koje Vladu košta 14 miliona eura ipak nije moglo da prikrije dramatičan prizor - nekad atraktivni kanal i najveće mrijestilište ribe na južnom Jadranu djelovalo je tako bolno zapušteno.

Druženje u Ulcinju Vujanović i Tirk okončali su u ekskluzivnom restoranu “Miško” na Adi Bojani. Slovenački privrednici posletili su u ponedjeljak i Prijestonicu Cetinje.

Bonus video: