Tivat: DPS i SDP još kriju karte

Brzinski verifikovani mandati novom odborničkom sazivu, ništa od izbora predsjednika Skupštine
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 19:58h

Tek nešto više od pet minuta trajala je konstitutivna sjednica novog saziva Skupšine opštine Tivat, prije nego što je na drugoj tački dnevnog reda – izboru predsjednika SO prekinuta, jer niko do tada predsjedavajućem, najstarijem odborniku Branku Samardžiću (DPS) nije dostavio pisani predlog sa imenom kandidata za novog čelnika tivatskog lokalnog parlamenta.

„Kako do danas predsjedavajućem Skupštine nije stigao predlog za predsjednika SO, nijesu se stekli uslovi za nastavak rada SO, pa predlažem da se sjednica prekine. O datumu nastavka sjednice ćete biti blagovremeno obaviješteni“, kazao je Samardžić, koji je zasjedanje brzinski zaključio i ne pitavši nove odbornike da li neko na samoj sjednici namjerava da podnese predlog sa imenom kandidata za novog predsjednika SO.

Prethodno su, podnošenjem izvještaja opštinske izborne komisije o rezultatima lokalnih izbora održanih 7. aprila, verifikovani mandati nova 32 odbornika, među kojima i dva aktuelna potpredsjednika Opštine Tivat, Krsta Boškovića (SDP) i Ilije Janovića (HGI), pa su njih dvojica time ušli u zonu kršenja Zakona o sprečavanju konflikta interesa. U novom sazivu najviše mandata, 12 ima DPS, SDP ima pet, SNP i HGI po četiri, NOVA tri, koalicija DSS-SSR dva, a po jednog odbornika imaju LIGA i PzP.

Kako je istakla predsjednica OIK Jovanka Laličić (DPS), „mandati odbornicima se verifikuju u skladu sa članom 96. Zakona o izboru odbornika i poslanika, po njihovom redosljedu na izbornoj listi“, pa su tako u parlament, kao odbornici, ušli i aktuelni potpredsjednici Opštine Janović i Bošković, koji su bili nosioci izbornih lista HGI i SDP. Osim njih dvojice, u konfliktu interesa od danas je formalno i čelnik tivatske DPS Ivan Novosel, koji je postao odbornik kao prvi sa izborne liste DPS, iako već obavlja funkciju opštinskog sekretara za finansije i budžet.

Ima li dogovora?

Novi odbornici DPS-a su, pored Novosela, Zoran Miljanić, Mile Ćosović, Branko Samardžić, Vlado Đukić, mr Špiro Ivošević, dr Snežana Matijević, Mileta Rabrenović, Ivana Kovačević, dr Siniša Kusovac, Kristina Petrović i Dubravka Nikčević.

SDP će, pored Krsta Boškovića, zastupati i Vojislav-Vojo Kaluđerović, Pina Bubanja, mr Ranko Bošković i Jovo Radonjić, dok će stavove HGI, pored Ilije Janovića, braniti i Marija Vučinović, Srećko Tripović i Miomir Abović.

Odbornici SNP-a su Vlado Šanjo Samardić, Niko Đurišić, Renata Tasić i Milinko Papović, NOVE Rato Brajković, Savo Klakor i Mirko Metikoš, a koalicije DSS-SSR Dejan Risančić i Mileta Jakovljević. LIGU zastupa Vatroslav Belan, a odbornik PzP-a je Vladimir Arsić.

Iako su pregovori o konstituisanju nove lokalne izvršne vlasti u Tivtu između DPS-a i SDP-a počeli krajem prošle sedmice, čelnici tih partija nijesu željeli da “otkriju karte” i saopšte da li je dogovor na vidiku.

“Konstatacija da vlast u Tivtu još nije formirana ne stoji, jer izvršna vlast postoji, a ovo sve što se sada dešava je u zakonskim okvirima. Ono što nam je preostalo u narednom periodu je da se riješi par tehničkih detalja – ništa nije zabrinjavajuće i to je sve što u ovom momentu mogu da kažem“, rekao je novinarima, nakon sjednice SO, gradnačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) koji vodi pregovarački tim te partije.

Portparol tivatske SDP Ranko Bošković rekao je da ta partija „i danas, kao i ranije, svakodnevno razgovara sa svojim bivšim koalicionim partnerima“

On nije želio da komentariše ko je u pregovorima, odnosno kombinaciji za formiranje nove lokalne uprave u Tivtu, ali je predsjednica HGI Marija Vučinović kazala da “ta partija do sada nije bila uključena u pregovore”.

“Današnja sjednica SO je, ovako kako je završila, za nas bila očekivana. Mi u narednom periodu očekujemo poziv i svakako da se HGI vidi u novoj lokalnoj vlasti“, istakla je Vučinović.

Portparol tivatske SDP Ranko Bošković rekao je da ta partija „i danas, kao i ranije, svakodnevno razgovara sa svojim bivšim koalicionim partnerima“.

„U ovom trenutku bi bilo stvarno preuranjeno da vam bilo šta konkretno kažem što bi prejudiciralo bilo kakve događaje, bilo kakva glasanja i formiranje koalicije“, kazao je Bošković, dodajući da su “u pitanju prijateljski razgovori“ i odbijajući da se izjasni na pitanje da li će u njih biti uključen i HGI.

Galerija

Bonus video: