Tivatska opozicija: DPS formalizuje činjenice iz afere Snimak

Mogu da stanem iza svake odluke koju sam potpisala, slobodno formirajte komisiju da sve to prečešlja. U ovome, ako treba, možemo i zajedno da odlučujemo", rekla je Matijević
1 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.01.2017. 15:57h

Uz žestoke kritike opozicije, SO Tivat je većinom glasova donijela odluku o bližim kriterijumima za korišćenje sredstva iz tekuće i stalne budžetske rezerve, kojom se omogućava predsjedniku Opštine da samostalno donosi odluke o dodjlei novca iz gradske kase, između ostaloga i za materijalnu pomoč siromašnima, liječenja i obrazovanje građana.

Odbornici Tivatske Akcije, Arsenala za Tivat, Bokeškog Foruma i DSS ocijenili su da odluka nema definisane precizne kriterijume za dodjelu novčane pomoći iz gradske kase, te da daje prevelika diskreciona prava gradonačelnici Snežani Matijević (DPS) da na ovaj način možda i zloupotrebljava državne resurse u korist njene partije.

Oni su zatražili povlačenje odluke koja omogućava Matijevićevoj da u ovoj godini raspolaže sa 70.000 eura, precizno formulisenje kriterijuma za dodjelu pomoći i formiranje Komisije na paritetnom osnovu vlast-opozicija, koje će imati uvid u sve pojedinačne zahtjeve za dodjelu pomoći i riješavati po njima.

"Svi znamo što se radilo na aprilskim izborima i kako ste kupovali ljude dodjelom pomoći, obećavanjem radnih mjesta i ostalim nezakonitim radnjama. Znamo i što su neki od vas govorili na partijskim sastancima DPS i što je objelodanjeno u aferi "Snimak". Zloupotrebljavanje teške materijalne situacije građana je nešto najgore što može napraviti neko ko se bavi politikom. Opozicija će voditi računa kako se isplaćuje novac po ovom osnovu", kazao je Mirko Kovačević (TA).

Dodao je da gradonačelnica iz budžetske rezerve može dodijeliti mnogo više novca nego Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja koji za te svrhe raspolaže sa 40.000 eura.

"Nepreciznost kriterijuma je onov za lov u mutnom", poručio je Ivan Starčević iz NVO Matica Boke.

Matijević je odgovorila da je "u ovih sedam mjeseci pomagala sve koji su mi se obratili".

"Ne razmišljajući o njihovoj političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti jer sam ja predsjednica svih građana. Mogu da stanem iza svake odluke koju sam potpisala, slobodno formirajte komisiju da sve to prečešlja. U ovome, ako treba, možemo i zajedno da odlučujemo", odgovorila je Matijević.

Njena "otvorena vrata" da se možda i prihvati zahtjev opozicije za formiranje posebne komisije, odmah je zatvorio predsjendik SO Ivan Novosel (DPS), ističući da to ne dozvoljava Zakon o lokalnoj samoupravi koji gradonačelniku daje pravo raspolaganja sredstvima tekuće budžetske rezerve.

Glasovima vladajuće kolalicije DPS-SD-HGI, kojima su se ovom prilikom pridružila i SDP, izglasan je originalan tekst odluke.

Potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) podvukao je da će svaki zahtjev za pomoć morati biti potkrijepljen adekvatnom dokumentacijom koju će prethodno pripremiti nadležni sekretarijati, prije nego gradonačelnica potpiše odluku o dodjeli novca iz budžeta.

Opozicija je pohvalila odluku o pravima iz dječije i socijalne zaštite podržavajući namjeru Opštine da između ostaloga, uvede programe pomoći starim osobama bez porodice, odnosno za djecu koja kao punoljetna, napuštaju Dom u Bijeloj i izlaze u svijet u kome nemaju ništa svoje.

SO je prihvatila informaciju o stanju životne sredine za 2015. sa izvještajem opštinskog Zelenog tima za 2016. godinu, uz primjedbe Dejana Risančića (DSS) što nema ni pomena o ekološkoj katastrofi koju je izazvalo potonuće broda "Independia" u uvali Bonići u julu prošle godine.

Ivan Starčević (Matica Boke) ukazao je da lokalna uprava mora zauzet stav o namjeri države da preko teritorije Krtola gradi dio crnogorskog kraka budućeg gasovoda iz Azerbejdžana, a što ugrožava interese lokalnog stanovništva tog dijela Tivta.

Uz dosta primjedbi opozicije za nerealizovane projekte i povećanje troškova lokalne administracije na uštrb kapitalnih ulaganja, SO je usvojila izvještaj o stanju uređenja prostora u Tivtu za 2016, a glasovima vladajuće većine usvojen je i elaborat o opravdanosti reorganizacije JU Centar za kulturu Tivat i osnivanju ustanove kulture JU Muzej i galerija "Buća-Luković" Tivat.

Po njemu, nova JU će preuzeti tri radnika CZK i dio njegovih prostora, a predviđeno je da u narednih nekoliko godina nova JU "naraste" do ukupno 12 zaposlenih.

Miomir Abović (TA) elaborat je nazvao "apsurdom i burleskom u kojoj demantujete sami sebe" jer potvrđuje da je CZK do sada dobro radio u muzejsko-galerijskoj djelatnosti, te da je ustvrdio da se nova JU osniva "bez ikakve prave potrebe, samo radi ostvarenja predizbornih obećanja DPS o zapošljavanju što većeg broja radnika u lokalnoj upravi i njenim firmama".

To su negirali opštinska sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević (DPS) i v.d. direktor CZK Neven Staničić (CDU) ističući da je odvajanje muzeja i galerije u posebnu firmu zakonska obaveza i da će doprinijeti unapređenju tivatske kulturne scene.

"Po zakonu, nema arheoloških istraživanja i prezentacije eksponata ako nemamo muzej. Ovako spriječavamo i mogućnost da nam sutra neko ponese i eksponate iz Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra ako novi vlansici Arapi, ne budu imali interes da održe taj segment Porto Montenegra. Zašto da se po Tivtu zapošljavaju komunalni radnici, turizmolozi i slično, a da se ne zapoljševaju naša školovana djeca kustosi, kulturolozi, muzejski pedagozi. Krajnje je vrijeme da prestanemo biti neodgovorni prema vlastitoj prošlosti", kazao je Staničić dodajući da je ovo prilika da "sklonimo sa dnevnog reda uljuljkanu atmosferu da je sve u tivatskoj kulturi postavljeno na dobre temelje".

Bonus video: