Tivatski izbori: Kampanju će voditi preko društvenih mreža

Izborni ambijent je postajao sve neslobodniji i neregularniji, teško da veći problem mogu biti vanredne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, kažu u opoziciji
4412 pregleda 21 komentar(a)
“Dnevno prate preporuke i mjere Vlade”: Laličićeva predaje listu DPS-a, Foto: Siniša Luković
“Dnevno prate preporuke i mjere Vlade”: Laličićeva predaje listu DPS-a, Foto: Siniša Luković

Dio opozicionih partija u hodu već mijenja djelove kampanje za lokalne izbore u Tivtu 5. aprila, dok se neke uglavnom orijentišu na društvene mreže.

Mjere za sprečavanje koronavirusa značajno su otežale ambijenti za vođenje izborne kampanje pa se opozicija, kažu, dovija da pošalje poruke biračima jer je svjesna da će vladajuće za svoje poruke koristiti državnu infastrukturu.

„Našem izbornom ambijentu koji je za proteklih 30 godina postajao sve neslobodniji i neregularniji, sa državnom skupštinom koja se birala dok je navodno trajao “državni udar”, teško da veći problem mogu biti vanredne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa. Naravno da svi treba da se ponašamo krajnje odgovorno u ovim vanrednim okolnostima, i da će preduzete vanredne mjere uticati na komunikaciju izbornih lista sa biračima, onemogućiti mnoge uobičajene promotivne aktivnosti, ali to nikako ne znači da zbog toga treba odlagati izbore. Uostalom, vidimo da se i u Francuskoj, uz mnoge slične vanredne mjere, održavaju lokalni izbori”, kazao je “Vijestima” predsjednik Glavnog odbora koalicije “Narod pobjeđuje” i visoki funkcioner Tivatske akcije Mirko Kovačević.

Nosilac liste i predsjednica tivtaskog DPS-a Jovanka Laličić rekla je da izborni program i plan kampanje postoji, ali da se “dnevno prate preporuke i mjere Vlade”.

Da će poštovati sva uputstva nadležnih organa, ali da će kampanju voditi kako god budu mogli, poručuju i iz Bokeškog foruma, HGI-a, Socijaldmokrata i nezavisne građanske liste “Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat”.

“Prilagodićemo kampanju novonastaloj situaciji, koristiti dostupna sredstva i metode, kako bi naš program približili što većem broju građana Tivta, čiju podršku tražimo radi razvoja grada u njihovom najboljem interesu. Očekujemo da ćete objavljivati naša saopštenja, kako bi makar približno izbjegli favorizaciju onih političkih subjekata koji imaju ogromna novčana sredstva za razliku od nas, grupe birača, koji nemamo skoro nikakva sredstva za kampanju”, kazao je Božović, dodajući da se oslanja na internet i društvene mreže.

Nosilac liste SD-a Zdravko Mitrović smatra da “situacija nije prirodna, ali bitno ne utiče na izbore”.

“Iako je kampanja u ovakvim okolnostima, razumljivo, smanjenog inzenziteta u odnosu na ono što bi bila, ovo ništa ključno oko izbora ne remeti. Neće, naravno, biti klasičnih predizbornih skupova ili konferencija za štampu, ali kampanja se vodi preko interneta, društvenih mreža, medija i sličnih načina komunikacije sa građanima”, istakao je za “VIjesti.

Nosilac liste BF-a Adrija Petković kaže da “kompletni uslovi života u Crnoj Gori posljednjih 30 gidina nisu regularni, pa se naviklo na vanredne situacije.

“Mjere koje su na snazi zbog koronavirusa svakako otežavaju vođenje kampanje, ali se ona ipak odvija preko interneta, saopštenja za javnost i društvenih meža“, stav je Petkovića.

On upozorava da ovakva situacija dodatno ide na ruke DPS-u “pogotovo ako bude niska izlasnost građana na birališta jer DPS ima načina i sredstava da “motiviše” svoje sigurne glasače da obavezno izađu”.

Da ovakve prilike mogu na ruku ići DPS-u kao najorganizivanijoj glasačkoj mašineriji slaže se i predsjednik OO HGI Tivta Ilija Janović koji potvrđuje da mjere koje je proglasila Vlada ograničavaju način na koji se u Tivtu može voditi kampanja.

“Ipak, ostaju nam na raspolaganu internet, saopštenja, društvene mreže, lični kontakti sa građanima i simpatizerima i slično. Izbori se mogu održati jer svi vidimo da su i u Francuskoj koja je za razliku od Crne Gore, teško pogođena koronavirusom, održani lokalni izbori”, istakao je Janović.

SDP odustao od sakupljanja potpisa, i sastanci su problem

Predsjednik OO SDP Tivta i nosilac izborne liste te partije Aleksandar Đurović “Vijestima” je kazao da situacija značajno ograničava vođenje kampanje, pa je SDP tako u subotu odustao od akcije sakupljanja potpisa Tivćana na peticiju za referendum o Aerodromu Tivat.

“Takođe, mnoge terenske aktivnosti kao što je kontakt i razgovor sa građanima su do kraja otežene ili onemogućene. Čak i održavanje internih sastanaka, imajući u vidu broj ljudi koji bi trebalo da im prisustvuje, u koliziji su sa naredbama i odlukama državnih organa. Sve ovo mnogo više opozicionim subjektima otežava kampanju jer znamo da su “modeli i tehnike” rada vladajućih partuija, manje-više poznati javnosti”, kazao je Đurović dodajući da sve to, u kombinaciji sa generalnim deficitom demokratskih izbornih uslova, “čini neravnopravne startne pozicije opozicije i vlasti” kada su u pitanju tivatski izbori.

Bonus video: