Tramp ponovo provocira Ruse

Potpisom na Rezoluciju Tramp pogoršava odnose
19 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2017. 06:07h

Potpisom na Rezoluciju o članstvu Crne Gore u NATO, američki predsjednik Donald Tramp dodatno će naljutiti Rusiju, ocjenio je američki ekonomski portal “Biznis insajder”.

SAD su završile proces ratifikacije puta Crne Gore u NATO nakon što je Tramp stavio svoj potpis na Rezoluciju. Kako je saopšteno iz Bijele kuće, Tramp je građanima Crne Gore čestitao na odlučnosti i posvećenosti vrijednostima NATO-a. Potpis na članstvo Crne Gore, kako se navodi, signal je da su vrata alijanse otvorena. Iz Bijele kuće je saopšteno da je alijansa ključna u obezbjeđivanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu, uz ocjenu da će članstvo Crne Gore biti signal drugim aspirantima. Kako su naveli iz Bijele kuće, zemlje zapadnog Balkana slobodne su da izaberu svoju budućnost i partnere bez miješanja sa strane.

Podsjećajući da se predsjednik Rusije Vladimir Putin protivi učlanjenju Crne Gore u NATO, “Biznis insajder” navodi da je potpisivanjem Rezolucije Tramp demantovao navode da je njegova administracija previše bliska sa Moskvom. Navodi se i da bi Trampova odluka mogla dodatno pogoršati odnose sa Moskvom nakon raketnih napada američke vojske na snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji je blizak Rusiji.

Protokol o članstvu Crne Gore u NATO do sada je ratifikovalo 28 od 29 članica alijanse. To treba da uradi gornji dom španskog parlamenta, dok u Holadiji treba da istekne zakonski rok za podnošenje inicijative za referendum, nakon što su Donji dom parlamenta i Senat potvrdili članstvo.

Bonus video: