Trećina odbornika kolašinskog parlamenta ne dolazi na sjednice

Najaktivniji odbornik kolašinske Skupštine opštine (SO) u novom sazivu je Vladimir Martinović iz Demokrata. Prema statistici, koju prvi put vode u skupštinskoj službi, on je tokom 11 zasjedanja lokalnog parlamenta, od kako je prošle godine konstituisana nova vlast, za govornicom bio čak 89 puta
1880 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jedne od sjednica SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Samo trećina odbornika vlasti i opozicije redovno dolazi na zasjedanja kolašinskog lokalnog parlamenta. Pojedini predstavnici kolašinske zakonodavne vlasti samo su po dva puta prisustvovali sjednicama, a čak 18 ih ne prisustvuje sjednicama radnih tijela.

Najaktivniji odbornik kolašinske Skupštine opštine (SO) u novom sazivu je Vladimir Martinović iz Demokrata. Prema statistici, koju prvi put vode u skupštinskoj službi, on je tokom 11 zasjedanja lokalnog parlamenta, od kako je prošle godine konstituisana nova vlast, za govornicom bio čak 89 puta.

Nakon njega, najaktivnija je odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović. Ona je, prema evidenciji sekretara SO Ognjena Šćepanovića, diskutovala 70, a njen partijski kolega Bojan Zeković 66 puta. Po aktivnosti ističu se i predsjednik SO Milan Đukić iz Grupe građana (GG), koji je 52 puta bio inspirisan da odbornicima saopšti svoj stav o tačkama dnevnog reda, ali i odbornik Demokratskog fronta (DF) Saša Dožić, koji je iza govornice bio jedan put manje. Gospava Vujisić iz GG, takođe, vrlo aktivno je davala svoj doprinos skupštinskim raspravama, pa je diskutovala 34 puta.

Prema statistici skupštinske službe, na zasjedanjima lokalnog parlamenta najmanje su aktivni predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), koja je najjača politička partija u tom gradu i zajedno sa GG i Socijaldemokratama(SD) čini vlast. U tom odborničkom klubu najčešće su iza govornice bili Darko Popović i Duško Šćepanović, po 24, odnosno 22 puta. Prema istoj statistici sedam, od ukupno 31 odbornika, za godinu i po, nikada se nijesu oglasili iza skupštinske govornice.

Prema broju podnesenih amandmana prednjači odbornica Vujisić, koja je to učinila šest puta. Po jedan amandman podnijeli su Šćepanović iz DPS i Vuksanović iz SDP. Tokom 11 sjednica SO, prema broju postavljenih odborničkih pitanja prednjače klubovi Demokarata i SDP. Odbornice i odbornici nijesu davali predloge odluka ili incijative.

Karakteristika zasjedanja lokalnog parlamenta u ovom sazivu su i prilično duge sjednice, koje traju i po više od devet sati. Žučna rasprava i verbalni konflikti, ipak, kaže za “Vijesti” predsjednik SO Đukić, do sada nijesu uzrokovali ozbiljnije povrede Poslovnika. Parlamentarne diskusije, intenzivne rasprave, duge sjednice i politički antagonizmi, objašnjava, uvijek mogu imati za posljedicu i povremena kršenja Poslovnika, koja se, za sada mogu podvesti pod „sitna“ i „zanemarljiva“.

Đukić je zadovoljan načinom na koji se odbornici obraćaju jedni drugima, a drugačiji primjeri su, tvrdi, rijetkost. Predstavnici i predstavnice zakonodavne vlasti, objašnjava on, imaju dobru praksu da se izvinu jedni drugima zbog pretjeranih ili uvredljivih riječi i tonova. Predsjednik SO smatra da aktivnost iza govornice nije često pravi pokazatelj „učešća odbornika u životu zajednice“. Prema njegovim riječima, „funkciju odbornika u kolašinskom parlamentu na istaknut način ostvaruju oni odbornici pozicije i opozicije kojima su na sjednicama u fokusu problemi građana, a ne lična politička promocija“.

„Slobodne stolice“ u sali još prazne

Građani još, smatra Đukić, ne pokazuju očekivano interesovanje za sjednice SO. Međutim, tvrdi da „edukativne i informativne aktivnosti Ministarstva javne uprave i pojedinih NVO na približavanju SO građanima, njihovim pravima i načinu ostvarivanja tih prava, polako daju rezultate“. Prema njegovim riječima, posao treba nastaviti u budućem periodu, sa građanima kroz edukativne radionice. „Što se tiče NVO one mogu koristiti institut „slobodne stolice“ i učestvovati u radu lokalnog parlamenta. Do sada nijedna NVO sa sjedištem u Kolašinu nije iskoristila tu mogućnost. Razlog za to mogu biti teme koje su do sada bile na sjednicama, jer znam da su pojedine NVO iz Kolašina zainteresovane za rad SO. Čak je i NVO „Natura“ realizovala projekat „Zajednički novac - zajednička odgovornost“, kaže on.

Bonus video: