Trouglovi, kvadratići...: Ovako su glasači DPS i SD glasali u Mojkovcu

"Od 341 listića DPS-a čak 171 listić je zaokružen flomasterima raznih boja, na 46 je glasanje izvršeno stavljanjem kvadrata, a na 16 listića putem trougla. Na čak 108 glasačkih listića glasanje je izvršeno putem raznih simbola, dupli krug, višestruko zaokruživanje, simbol u obliku srca, simbol u obliku slova D, simbolu u obliku cvijeta...“, kazao je Mikić
646 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2017. 18:25h

Na lokalnim izborima u Mojkovcu je od 5.852 važećih glasačkih listića, na nedozvoljen način bilo označeno ukupno 426 glačakih listića, od toga 341 glasački listić na kojima je zaokružena lista Demokratske partije socijalista (DPS) i 85 glasačkih listića na kojima je zaokružena lista Socijaldemokrata (SD), tvrde iz Građanskog pokreta URA.

Izvršni direktor URA Zoran Mikić, kazao je na konferenciji za novinare da su u toj partiji procijenili da su partije iz vlasti na ovaj način dobile 3 mandata - DPS 2, a SD 1 mandat.

"Od 341 listića DPS-a čak 171 listić je zaokružen flomasterima raznih boja, na 46 je glasanje izvršeno stavljanjem kvadrata, a na 16 listića putem trougla. Na čak 108 glasačkih listića glasanje je izvršeno putem raznih simbola, dupli krug, višestruko zaokruživanje, simbol u obliku srca, simbol u obliku slova D, simbolu u obliku cvijeta. Od ukupno 3.195 glasova koliko je osvojio DPS obilježeno je na razne načine 341 glasačkih listića odnosno 11 odsto od ukupnog broja glasova... Od 85 označenih listića na kojima je birana lista SD-a na čak 74 glasanje je izvršeno stavljanjem kvadrata oko rednog broja, na 10 putem trogula a na 1 listiću višestrukim zaokruživanjem. Od ukupno 210 glasova koliko je osvojila lista SD-a na razne načine je obilježeno 85 glasačkih listića odnosno 40,5 odsto od ukupnog broja glasova“, kazao je Mikić.

Nosilac liste URA Mojkovac Ivan Ašanin kaže da je na biračkom mjestu broj 4, u Podbišću kod Mojkovca od ukupno 296 glasova za DPS na razne načine obilježeno 60, odnosno 20,2 odsto, a da je od 17 glasova liste SD-a na tom biračkom mjestu bilo obilježeno 12 glasova odnosno 70,5 odsto.

"Zanimljivo je da je od 60 označenih glasova DPS-a u Podbišću na 34 listića su oznake flomasterima, osam listića sa kvadratima i četiri listića sa trouglovima. Zanimljivo je da je na ovom biračkom mjestu na 3 listića stavljeno srce, dok su četiri birača glasala na način što su oko rednog broja liste DPS napravili slovo D. Simbolično zar ne“, poručio je Mikić.

On je naveo da je na birakom mjestu broj 15 u Žarima od ukupno 138 glasova za DPS, bila obilježena čak 42 glasačka listića odnosno 30,5 odsto.

"Biračko mjesto Žari ostaće upamćeno i po tome što se jedna od miništabova i punkotva za pritsak na birače nalazio u, vjerovali ili ne, seoskoj kapeli", naveo je Mikić.

Na biračkom mjestu broj 17 – Mojkovac III, naveo je nosilac liste URA, od ukupno 33 glasa za listu SD-a obilježeno je 18 glasova ili 54,5 odsto. Iz URA kažu da su još uoči izbora upozoravali na način i mjesto pečatiranja na glasačkom listiću, zbog čega je Ašanin na svom biračkom mjestu pocijepao glasački listić. Indikativan primjer je, navode iz URA biračko mjesto broj 9 - Slatina na kome je 14 glasačkih listića označeno flomasterima.

"Svi su glasali listu DPS-a. Zanimljivo je mjesto pečata na ovim listićima na kojima je glasano putem rozog i narandžastog flomastera“, kažu iz partije Dritana Abazovića.

Mikić je citirao član 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika u kojem je propisano da se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, odnosno zaokruživanjem naziva liste ili imena i prezimena nosioca liste.

"Dakle glasa se jedino i isključivo zaokruživanjem, a ne pravljenjem različith geometrijskih tijela i simbola. Lingvistički gledano stavljanje kvadrata ne može se postovjetiti sa zaokruživanjem odnosno crtanjem kruga. Smatramo da sve listiće koji su označeni raznim znakovima i simbolima treba proglasiti nevažećim naročito one na kojima su crtani razni geometrijski znaci i simboli“, naveo je Mikić.

Potpredsjednik URA Miloš Konatar kazao je da po prvi put imamo egzaktne dokaze kako izgledaju kupljeni i ucijenjeni glasovi DPS-a i SD-a.

"Ovo je dokaz da Marković nije razbio opoziciju u Mojkovcu već je razbio demokratiju. Danas smo podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica VDT-u Ivici Stankoviću, a u ponedjeljak ćemo imati kompletan dokazni materijal", naveo je Konatar.

Galerija

Bonus video: