Tužioci još traže strance u DPS-u

Hadžiosmanović, Avdović, Ječmenica i čolović imaju crnogorsko državljanstvo od prije 2006.
182 pregleda 1 komentar(a)
Pasoš, Foto: Savo Prelević
Pasoš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2017. 15:47h

Tužilaštvo je odbacilo navode Demokrata da četvoro funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) ima strana državljanstva, dok se za još tri čeka odluka.

Tužilaštva u više gradova se bave dvojnim državljanstvima lokalnih funkcionera od sredine septembra, a odluku je do sada donijelo jedino pljevaljsko.

“Nakon završenog izviđaja i izvršenih provjera, ovo tužilaštvo je utvrdilo da građani Sabrina Hadžiosmanović, Mervan Avdović, Saša Ječmenica i Milko Čolović, posjeduju crnogorsko državljanstvo od prije 2006. i ocijenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da je neko od navedenih lica počinilo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, kazao je za “Vijesti” tužilac Milivoje Tomčić. Demokrate su tvrdile da su odbornici DPS-a u SO Pljevalja Sabrina Hadžiosmanović i Mervan Avdović državljani Bosne i Hercegovine, a direktor “Čistoće” Saša Ječmenica i predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milko Čolović državljani Srbije.

Iz stranke Alekse Bečića tvrde da strana državljanstva imaju i dva odbornika DPS-a iz Herceg Novog i odbornica iz Budve. Iz hercegnovskog tužilaštva su kazali da se bave navodima da li su odbornici Stevan Koprivica i Nevena Keković strani dravljani.

“Postupak je u fazi izviđaja, u kojoj se prikupljaju podaci i dokazi od značaja za donošenje odluke”, kazao je “Vijestima” državni tužilac Nikola Samardžić.

Demokrate su kazale da su njih dvoje državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu.

Državna tužiteljka iz Kotora Tijana Čelanović kazala je da se još ispituje da li je odbornica DPS-a u SO Budva Vesna Vučetić državljanka Srbije.

Kotorsko tužilaštvo je nadležno za teritoriju Budve.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.

Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisano je da svi koji imaju državljanstvo druge države, po sili zakona gube crnogorsko, ukoliko je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države.

Dvojno državljanstvo se može uspostaviti na osnovu bilateralnih sporazuma, ali ga Crna Gora nema potpisanog sa Srbijom.

Crna Gora, kako je kazao premijer Duško Marković, radi na finalizaciji sporazuma o dvojnom državljanstvu sa BiH.

Državljanstvo Jokića još se ispituje

Demokrate su iznijele tvrdnje o stranim državljanima iz redova DPS-a nakon što su iz vladajuće partije kazali da je Vladimir Jokić izabran za predsjednika Opštine Kotor nezakonito jer ima državljanstvo Srbije.

Kotorsko tužilaštvo je sredinom avgusta počelo da se bavi ovim slučajem, a izviđaj je još u toku.

“Predmet formiran povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, je u fazi izviđaja. Nakon utvrđivanja odlučnih činjenica biće donijeta odluka u predmetu,” kazala je Čelanovićeva za “Vijesti”.

Bonus video: