U Crnoj Gori sjedište NATO Centra za simulaciju elementarnih katastrofa

U njemu će biti trenirani polaznici iz drugih NATO članica, kao i polaznici i profesionalci iz Crne Gore, i to na svim nivoima
0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Gov.me
Ministarstvo odbrane, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.11.2011. 20:23h

Sjedište regionalnog NATO Centra za simulaciju elementarnih katastrofa, sa akcentom na vazdušne zagađivače, koji će kasnije obuhvatiti i ostale vidove katasrofa, biće u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Boro Vučinić primio je delegaciju koja u okviru NATO programa Nauka za mir realizuje GEPSUS (Geografska informaciona procedura za zaštitu okoline od zagađenja) projekat.

Vučinić je kazao da Ministarstvo odbrane od početka podržava tu inicijativu i da će podrška u realizaciji projekta biti nastavljena.

"Biće obezbijeđene prostorije i infrastruktura za Centar i stručno osoblje za rad na implementaciji projekta koji ima veliki značaj ne samo za sistem odbrane, nego za društvo u cjelini", kazao je on.

U saopštenju se navodi da će Centar biti u okviru Ministarstva, a u njemu će biti trenirani polaznici iz drugih NATO članica, kao i polaznici i profesionalci iz Crne Gore, i to na svim nivoima i iz svih institucija i privrednih subjekata.

"Trening Centar će biti zajednički za Ministarstvo odbarne i Univerzitet Crne Gore (UCG). Planirane su i stipendije za mlade istraživače. Centar će biti aktivan 24h dnevno i predviđati tok potencijalnih elementarnih katastrofa", kaže se u saopštenju.

UCG, odnosno Elektrotehnički fakultet, je nosilac GEPSUS projekta, zajedno sa partnerima iz Italije, Izraela i Slovenije, a glavni korisnik je Ministarstvo odbrane.

Cilj projekta je projektovanje i izrada softverskog sistema za kompjutersku simulaciju elementarnih katastrofa, kao i katastrofa izazvanih ljudskim faktorom sa akcentom na vazdušne zagađivače, a krajnja svrha je spašavanje života i umanjenje materijalnih šteta.

Bonus video: