U DF-u vagaju šta će sa Odborom za izborne reforme

U tom političkom savezu još nije donijeta konačna odluka o eventualnom povratku, iako se o tome neformalno razgovaralo
2875 pregleda 10 komentar(a)
Elsa Fenet sa članovima Odbora i šefom delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom, Foto: Igor Sljivančanin
Elsa Fenet sa članovima Odbora i šefom delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom, Foto: Igor Sljivančanin

Čelnici Demokratskog fronta (DF) nemaju jedinstven stav o tome da li njihovi predstavnici treba da se vrate u skupštinski Odbor za sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva, saznaju “Vijesti”.

U tom političkom savezu još nije donijeta konačna odluka o eventualnom povratku, iako se o tome neformalno razgovaralo. Sagovornik “Vijesti” iz DF-a tvrdi da jedan dio funkcionera smatra da se ne treba vraćati jer to skupštinsko tijelo ne može sprovesti izborne reforme. Oni smatraju da opozicija mora nastaviti da insistira na formiranju tehničke vlade, prije nego počne da radi na izmjeni zakona.

“Poseban problem stvara činjenica da su predstavnici vladajuće koalicije u međuvremenu radili na zakonima. Bez znanja predsjednika pojedinih radnih grupa organizovane su sjednice i nelegalno preuzeto upravljanje tijelima na čijem su čelu predstavnici opozicije. Predsjedništvo DF-a će ozbiljno razmotriti stanje u odboru prije nego donese odluku o eventualnom povratku”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Predstavnici DF-a napustili su Odbor u novembru prošle godine, nakon što je uhapšen njihov poslanik Nebojša Medojević. U međuvremenu su Odbor napustili i ostali predstavnici opozicije uslovljavajući rad na izbornim reformama procesuiranjem učesnika afere “Koverat” i formiranjem tehničke vlade. Iako predstavnici vladajuće koalicije od februara odbijaju zahtjev za formiranjem tehničke vlade, veći dio članova iz opozicije vratio se u Odbor. To su predstavnici Demokrata, Raško Konjević (SDP) i samostalni poslanik Neđeljko Rudović. Čelnici DF-a tada su poručili da “zamrzavaju učešće”.

Front ima tri predstavnika od kojih je Strahinja Bulajić zamjenik predsjednika. Tu su i Predrag Bulatović i Branka Bošnjak koji su imenovani za predsjednike dvije radne grupe. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović je u četvrtak najavio da će pozvati DF da se vrati, a sagovornik “Vijesti” iz vladajuće koalicije kazao je da im je već upućen poziv u neformalnim razgovorima, ali da treba očekivati i zvaničan. Sagovornici iz Fronta tvrde da nije bilo neformalne komunikacije, navodeći da će odluku o povratku donijeti čelnici tog političkog saveza.

Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Elsa Fenet razgovarala je juče sa članovima Odbora o dosadašnjim učincima, saopšteno je iz Skupštine. Odbor bi trebalo da do 15. novembra utvrdi predloge za izmjene izbornih zakona

DPS: Stroži pristup biračkom spisku

Podaci iz biračkog spiska moći će da se upotrebljavaju isključivo na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ili odobrenja osobe na koju se odnose, predviđeno je izmjenama Zakona o biračkom spisku koje je pripremila Radna grupa Odbora za reformu izbornih zakona. Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su te izmjene predložili vladajuća koalicija, civilni sektor i akademska zajednica, u okviru zajedničkog rada.

Bonus video: