U DPS-u pomireni sa obavezom da se odluče između dvije fotelje

Podržaćemo zakon i pokazati odgovoran odnos prema preporukama Evropske komisije (EK). Ovu evropsku obavezu mi ne želimo da odlažemo
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 18:40h

Vladajuća koalicija će glasati za zakon o sprečavanju konflikta interesa prema kojem poslanici od 1. novembra neće biti u upravnim odborima državnih i javnih preduzeća.

TV Vijesti, Adnan Prekić

Poslanici vlasti, kako su najavili, podržaće i zakonski model prema kojem gradonačelnici i direktori državnih ustanova imati pravo da zadrže dvije funkcije samo do 31. marta naredne godine. Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović rekao je da ta stranka, i pored medijskih špekulacija, nije planirala da odgodi važenje zakona do 2013. godine. "Podržaćemo zakon i pokazati odgovoran odnos prema preporukama Evropske komisije (EK). Ovu evropsku obavezu mi ne želimo da odlažemo“, rekao je Simović, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović odbacio tvrdnje opozicije da je zakon značajno izmijenjen zbog zahtjeva EK.On je rekao da Brisel nije vršio pritisak na Vladu da pooštri zakonska ograničenja za poslanike, odbacujući zahtjeve opozicije da povuče zakon iz procedure zbog velikog broja amandmana. Brajović je pozvao poslanike da glasaju za vladine amandmane prema kojima poslanici neće moći da budu istovremeno i gradonačelnici ili direktori javnih preduzeća i uprava.

Vladinim prijedlogom regulisana su i pravila za izbor članova Komisije za sprečavanje konflikta interesa. Koča Pavlović (PzP) upozorio je da je Vlada i pored zahtjeva opozicije, pooštrila zakonska rješenje tak na intervenciju Brisela.

"Ispada da smo mi nepotrebni ovdje, jer dok predlažemo amandmane za izmjene zakona dovoljno je da se Vlada sastane sa predstavnicima Brisela. Nama ostaje samo da glasamo“, rekao je Pavlović.Dok je Raško Konjević (SDP) poručio kolegama da se navikavaju na konsultacije sa Briselom jer će one sa početkom pregovora biti sve češće, poslanik SNP-a Milan Knežević smatra da je Vlada dobila šamar od EK.

"Za te propuste je kriv Igor Lukšić jer je kroz zakon htio da zaštiti neformalne centre moći. Zbog toga će sprovođenje zakona biti test za njegov kabinet“, rekao je Knežević.Poslanik PzP-a Nebojša Medojević smatra da bi poslanici vlasti i dalje sjedili na dvije fotelje, da nije bilo izričitih zahtjeva Brisela da se sa tom praksom prekine, dok Goran Danilović iz Nove srpske demokratije smatra da je prvobitni vladin predlog izmjena zakona bio pokušaj prevare Evrope.

"Zar vam je malo 20 godina sa svim privilegijama u vlasti. Zar vam nije bilo dosta”.Dok Genci Nimanbegu (Forca) smatra da će nakon usvajanja izmjena zakona opozicija konačno biti ravnopravna sa poslanicima vlasti, Budimir Aleksić (Nova) tvrdi da će poslanici vladajuće koalicije teška srca glasati za novi zakon: „Siguran sam da mnogi u sebi recituju u desetercu - Bog ubio onoga ko natjera Vladu da napiše ovakav zakon“.

Skupština je u srijedu završila raspravu i o zakonu o zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Galerija

Bonus video: