U fokusu korupcija, vladavina prava i sloboda medija

Markovića će pitati i da li namjerava da slijedi inicijative šefa stranke “koji agresivno otpočinje novu operaciju podjela”, ili će pokrenuti reforme
2166 pregleda 4 komentar(a)
Premijera pitaju i zašto je iznenadno otkazana međuvladina konferencija EU i CG: Marković, Foto: Savo Prelević
Premijera pitaju i zašto je iznenadno otkazana međuvladina konferencija EU i CG: Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2019. 21:16h

Premijer Duško Marković će se tokom premijerskog sata, 26. juna, izjasniti šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u oblasti borbe protiv korupcije, vladavine prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija.

“Imamo nikada snažniju krizu političkog i institucionalnog sistema, nepovjerenja u institucije, koje više nego ikada ranije konstatuje i EU, i nikad lošiji opis stanja u evropskim izvještajima”, konstatovao je Ranko Krivokapić (SDP).

On će Markovića pitati šta će preduzeti kako bi se zaustavila spirala negativnih trendova u oblasti borbe protiv korupcije, vladavine prava i slobode medija, direktno u oblastima gdje je neposredno nadležan ili na drugi način, tamo gdje ne postoji neposredna nadležnost Vlade, ali zbog čijih posljedica trpi država u cjelini.

“Vjerujem da vam je jasno, kao i ukupnoj demokratskoj javnosti, da će ovakvim ponašanjem vlasti u ključnim oblastima demokratije i vladavine prava i rušenjem bazičnih demokratskih standarda Crna Gora stagnirati i nazadovati u EU integracijama bez izgleda da u doglednoj budućnosti postane članica EU”, navodi Krivokapić.

Lider Demos-a Miodrag Lekić pitaće premijera da li uočava prave razloge za iznenadno i neuobičajeno otkazivanje međuvladine konferencije EU sa Crnom Gorom, koja je bila zakazana za kraj juna ove godine:

“Da li razloge za ovo otkazivanje, čiji je mogući nastavak klauzule balansa, vidite u sada šire uočenom raskoraku između proklamovanog evropskog pravca vlasti u Crnoj Gori i stalnog, čak povećanog vraćanja na oblike nedemokratskog društva autoritarne suštine”.

Lekić će pitati premijera da li u preostaloj godini mandata namjerava da slijedi javne inicijative šefa stranke “koji agresivno otpočinje novu operaciju podjela i rasta tenzija u crnogorskom društvu”, ili će imati hrabrosti i autonomnosti da kao predsjednik Vlade pokrene ozbiljne reforme koje bi državu približile evropskim standardima i samom članstvu u EU.

Anka Vukićević će, ispred posebnog kluba poslanika, premijera pitati da li Vlada namjerava da konačno preduzme ozbiljne i adekvatne mjere radi ozdravljenja veoma lošeg socijalno-društvenog ambijenta, koji se ogleda i u sve brojnijim odlascima građana iz Crne Gore, višem nivou oboljelih od bolesti zavisnosti i problemima u tretmanu mentalno oboljelih osoba.

Predstavnik kluba poslanika manjinskih partija Genci Nimanbegu pitaće Markovića u kojoj fazi se nalazi i dokle se stiglo sa postupkom povraćaja imovine vlasnicima u Opštini Ulcinj u maslinadi Valdanos.

Poslanika DPS-a Radula Novovića zanima koji su konkretni rezultati i efekti sprovedene reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u oblasti obrazovanja:

“Imajući u vidu da je obrazovanje prepoznato kao jedan od prioriteta Vlade, koje aktivnosti se mogu očekivati u narednom periodu u cilju daljeg poboljšanja kvaliteta obrazovanja, a naročito u dijelu unapređenja predškolske i školske infrastrukture”.

Andrija Popović će u ime kluba Liberalne partije i Socijaldemokrata pitati kakav je stav Vlade povodom spekulacija o visokom javnom dugu i riziku od takozvanog “dužničkog ropstva” zbog kredita uzetog od kineske Exim banke za gradnju autoputa Bar - Boljare, i uopšte o prisustvu kineskog kapitala u Crnoj Gori.

Kneževića interesuje uticaj “stranih elemenata” na ishod referenduma

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, će pitati premijera kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine.

“Da li smatrate da je ovakvo nezakonito postupanje crnogorskih zvaničnika potkopavanje demokratije i djelovanje protivno većinskoj volji građana”.

Bonus video: