U ISIL otišlo tri puta više državljana Crne Gore

Dva državljanina Crne Gore borila su se na strani ISIL-a u septembru prošle godine
99 pregleda 86 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2015. 05:14h

Na ratištima u Siriji i Iraku ratuje tri puta više crnogorskih državljana nego prošlog septembra, može se zaključiti poređenjem prošlogodišnjeg i izvještaja Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) za 2013. godinu.

Nakon što su članovi Odbora za bezbijednost i odbranu juče imali uvid u izvještaj ANB-a predsjednik tog skupštinskog tijela Mevludin Nuhodžić kazao je da u borbenim dejstvima u Siriji i Iraku učestvuje šest crnogorskih državljana, a na ukrajinskom ratištu jedan.

Nuhodžić je u septembru izjavio da je od oktobra 2012. do septembra 2015. godine, u Siriji bilo 13 državljana Crne Gore, dok su dvojica bila u Ukrajini. Tada je kazao da su dvojica ostala u Siriji, dok ih se deset vratilo a jedan poginuo.

Crna Gora je u međuvremenu uvela zatvorske kazne za odlazak svojih državljana na strana ratišta, te regrutovanje i finasijsko pomaganje.

Nuhodžić je juče kazao da svaki slučaj, kada je u pitanju radikalna ideologija treba da zabrinjava.

„Vrlo je bitno da nadležni državni organi prate svaki slučaj i da su ovo pojedinačni slučajevi, a nije organizovana i značajnija pojava u Crnoj Gori. Dovoljno je da takvi slučajevi zahtijevaju dodatni oprez i punu pažnju državnih organa. Iz informacija koje imamo, oni to rade sa kvalitetnom regionalnom saradnjom”, kazao je on, navodeći da je Odbor od ANB-a zatražio da prioritet u radu budu aktivnosti kriminalnih grupa.

Bonus video: