U Skupštini se stvara grupa privilegovanih službenika

Administrativni odbor se upozorava da povećanje plata šefovima znači degradaciju sekretara odbora
4931 pregleda 6 komentar(a)
Službenici Skupštine ranije protestovali zbog malih plata (arhiva), Foto: Luka Zeković
Službenici Skupštine ranije protestovali zbog malih plata (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2018. 20:44h

Eventualno povećanje plata šefovima skupštinskih sektora ugrozilo bi položaj sekretara parlamentarnih odbora i prekršilo zakonski koncept odnosa zarada, navodi se u mišljenju Skupštine dostavljenom Administrativnom odboru.

Šefovi 12 skupštinskih resora, među kojima su kabinet predsjednika, generalni sekretarijat, odsjek finansija i drugo, nedavno su Odboru uputili zahtjev za povećanje plata od 20 odsto, nakon što je to skupštinsko tijelo odobrilo 30 povišice internim revizorima u parlamentu.

U dokumentu koji upućen Odboru, a u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da sekretari odbora ne mogu imati manje plate od rukovodilaca skupštinskih službi. Administrativni odbor će se time baviti na sjutrašnjoj sjednici.

“Odlukom Administrativnog odbora nanosi se direktna šteta sekretarima stalnih radnih tijela jer je rukovodiocima obezbijeđeno uvećanje i po osnovu radnog staža na uvećanju zakonskog koeficijenta u iznosu od 81 eura, što za posljedicu ima da svi rukovodioci sa istom dužinom radnog staža u odnosu na sekretare radnih tijela imaju veću zaradu. Suštinska neutemeljenost Predloga odluke o dodatku za rukovodioce i šefove je u konceptu predloga jer se dodatak određuje za kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti ili drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla, što bi u konkretnom slučaju značilo da dodatak ne dobija samo rukovodilac ili šef organizacione jedinice, već i zaposleni u okviru te jedinice. Time se ustanovljava grupa privilegovanih službenika”, navodi se u mišljenju dostavljenom članovima Odbora.

Šefovi 12 skupštinskih organizacionih jedinica tražili su izmjenu odluke o utvrđivanju dodataka na zaradu za obavljanje posla na određenim radnim mjestima, zahtijevajući povišicu od 20 odsto.

U zahtjevu za uvođenje dodatka za rukovodioce u Skupštini ističe se da bi povećanje njihovih plata na mjesečnom nivou ukupno iznosilo 1.560 eura, što je 0.44 odsto budžeta Skupštine.

Prema skupštinskom pravilniku za obračun zarada zaposlenih, rukovodioci i šefovi kancelarija mjesečno primaju 640 eura.

U obrazloženju o kojem će članovi Odbora sjutra raspravljati navodi se i da odluka o dodatku za interne revizore dovodi do potrebe za uvođenje novih povišica za zaposlene u Skupštini.

“Povećanje zarade po osnovu dodatka na zaradu rukovodiocu interne revizije, višem, starijem i mlađem revizoru u visini do 30 odsto uslovljava neophodno povećanje zarade i zaposlenima koje obavljaju poslove na izradu teksta nacrta i predloga zakona, podzakonskih akata i drugih propisa i staranja o usklađenosti sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU)”, ističe se.

Ministarstvo upozorilo da nema para za povišice

Predstavnik Ministarsttva finansija Bojan Paunović je nedavno na skupštinskom Odboru za politički sistem ponovio da u 2019. nema govora o povećanju budžeta ni u jednom sektoru kada su u pitanju zarade.

Ukoliko bi Administrativni odbor prihvatio predlog skupštinskih šefova, to bi značilo veće plate od naredne godine.

Planirani budžet za parlament za 2019. je devet miliona, a za zarade je projektovano 3,1 milion eura. Ovogodišnji budžet je bio 10,3 miliona, a za plate je išlo 4,3 miliona.

Bonus video: