U SO Plužine o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti 3. marta

Podnosioci inicijative, 130 građana, uprkos odbijanju predsjednika SO Plužine Petra Mirića da se o ovome raspravlja u lokalnom parlamentu, iskoristili su zakonsko pravo, zakazali sjednicu i za predsjedavajućeg vanrednom sjednicom odredili odbornicu Demokrata Mirjanu Adžić
1199 pregleda 0 komentar(a)
U loklanom parlamentu raspravljaće se o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti: Plužine, Foto: Svetlana Mandić
U loklanom parlamentu raspravljaće se o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti: Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Vanredna sjednica Skupštine opštine (SO) Plužine o kojoj će se raspravljati o predlogu Deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti biće održana 3. marta.

Inicijativu za sazivanje vanredne sjednice predalo je 130 građana, a predsjednik SO Plužine Petar Mitrić je istu odbio obrazlažući da lokalna skupština nije nadležna da utvrđuje da li je neki akt u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore ili ne.

Podnosioci inicijative iskoristili su zakonsko pravo, zakazali sjednicu i za predsjedavajućeg vanrednom sjednicom odredili odbornicu Demokrata Mirjanu Adžić.

U Deklaraciji stoji da se usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, koji je, kako ističu, u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, krše osnovna prava i slobode pripadnika pravoslavne vjeroispovjesti Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i stvaraju se pretpostavke za protivpravno oduzimanje imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori, kao i imovine drugih vjerskih zajednica.

Od SO Plužine, kako stoji u Deklaraciji, se traži da pokrenu inicijativu za izmjene i dopune predmetnog zakona, odnosno poništenje i usvajanje novog, a ne ovog koji je, kako se ističe, „diskriminatorski i protivustavan i kojim se negira kontinuitet SPC.

„Kako su stanovnici opštine Plužine većinski pripadnici SPC-a, mi dolje potpisani građani osjećamo potrebu i obavezu da preko naše lokalne samouprave izrazimo duboko neslaganje sa usvojenim zakonom“, piše, između ostalog, u podnijetoj Deklaraciji.

SO Plužine čini 30 odbornika i to 16 iz Socijalističke narodne partije, pet iz Demokratske partije socijalista, po četiri iz Demokratskog fronta i Demokrata i jedan iz redova Socijaldemokrata.

Bonus video: