U sumnjive socijale umiješan član DPS

Protiv Dedeića i njegovih kolega Zinete Sutović, Nuha Ramovića, Amera Mujevića, Faruka Dacića podnijeta je krivična prijava a policija vjeruje da su godinama nezakonito dijelili socijalna primanja, čime su oštetili državu za oko dva miliona eura
146 pregleda 15 komentar(a)
Armin Dedeić, Foto: Facebook
Armin Dedeić, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.06.2015. 06:18h

Službenik rožajskog Centra za socijalni rad, Armin Dedeić, protiv kojeg je, uz još tri službenika tog organa, podnijeta krivična prijava zbog nezakonitog dijeljenja socijalnih davanja odnedavno je postao član opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Dedeić je u Centru za socijalni rad zapošljen od 2012. a ove godine je izabran u opštinski odbor rožajskog DPS-a.

Protiv Dedeića i njegovih kolega Zinete Sutović, Nuha Ramovića, Amera Mujevića, Faruka Dacića podnijeta je krivična prijava a policija vjeruje da su godinama nezakonito dijelili socijalna primanja, čime su oštetili državu za oko dva miliona eura.

Rožajsko Osnovno tužilaštvo taj predmet formiralo je u januaru, nakon što je komisija Ministarstva rada uočila niz nepravilnosti tokom revizije predmeta.

Iz partije Mila Đukanovića juče nisu željeli da komentarišu krivičnu prijavu protiv Dedeića.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je juče osnovnog državnog tužioca u Rožajama da ispita da li u radnjama pet službenika rožajskog Centra za socijalni rad ima elemenata krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. Ranija istraživanja CDT-a su, kako je saopšteno iz te organizacije, pokazala su da su izdvajanja za socijalna davanja iz državnog budžeta značajno rasla u izbornim godinama, što je mogući pokazatelj zloupotrebe državnih resursa za vršenje uticaja na opredjeljenje birača.

"Analiza CDT-a je pokazala da je ukupna potrošnja države u izbornoj 2009. godini bila za 61 milion eura veća nego u 2008. godini, a da su u tom periodu troškovi za socijalna davanja bili veći za čak 69 miliona nego u prethodnoj godini", navodi se u saopštenju CDT-a. Prema njihovim riječima, budžetski izdaci su u 2012. ostali na približno istom nivou kao u 2011. godini, ali su socijalna davanja povećana za skoro 27 miliona eura. U CDT-u ističu da su izborni procesi u Crnoj Gori obilježeni sumnjom javnosti u zloupotrebe imovine i ovlašćenja u svrhu ostvarivanja boljeg izbornog rezultata. U toj organizaciji smatraju da je veoma bitno da se taj proces izvede do kraja, i da se otklone ili potvrde sumnje u zloupotrebe, i da se na osnovu ishoda postupka utiče na stvaranje uslova za povećanje povjerenja građana u izbore. CDT je pozvao Vrhovno državno tužilaštvo i Upravu policije da nastave sa sprovođenjem tužilačko-policijskih aktivnosti i ispitaju sve slučajeve u kojima je Ministarstvo rada i socijalnog staranja utvrdilo neosnovano korišćenje prava iz socijalne zaštite. "Postoji sumnja da su se slične zloupotrebe dešavale u svim mjestima u Crnoj Gori, a ne samo u Rožajama. Zbog toga se ne smije dozvoliti da se svi ovi slučajevi ne provjere", zaključili su u CDT-u.

Bonus video: