U tuđe račune gleda, ali u svoje ne da - Vijesti.me
MILAŠINOVIĆ VIŠE PUTA UVEĆEVAO IMOVINU

U tuđe račune gleda, ali u svoje ne da

Milašinović nije odgovorio “Vijestima” zašto nije dao saglasnost i da li smatra da na taj način šalje poruku da ni drugi javni funkcioneri ne moraju dati uvid u račune

Milašinović
Milašinović (Foto: Savo Prelević)

Drugi čovjek Agencije za sprečavanje korupcije Savo Milašinović postao je prošle godine vlasnik ili suvlasnik više nekretnina, ali instituciji u kojoj je pomoćnik direktora nije dao saglasnost za uvid u njegove račune.

Davanje saglasnosti Agenciji za uvid u bankarske račune nije zakonska obaveza.

Milašinović nije odgovorio “Vijestima” zašto nije dao saglasnost i da li smatra da na taj način šalje poruku da ni drugi javni funkcioneri ne moraju dati uvid u račune kad to nije uradio drugi čovjek Agencije za sprečavanje korupcije.

Evropska komisija se u posljednjem godišnjem izvještaju o Crnoj Gori, a u dijelu koji se tiče Agencije, žalila da raste broj onih koji povlače ranije datu saglasnost Agenciji.

“Broj javnih funkcionera koji su dali opcionu saglasnost Agenciji za pristup njihovim bankarskim računima u svrhu potvrđivanja dostavljenih podataka iz izvještaja o prihodima i imovini opao je u 2018. sa 71 na 60 odsto, a sa 75 na 69 odsto među državnim službenicima”, konstatuje se u izvještaju briselskih zvaničnika s kraja maja.

Milašinovićeva plata u Agenciji iznosi 1.300 eura, dok supruga Branka Milašinović mjesečno zarađuje 570 eura, a u maju prošle godine je po ugovoru o radu prihodovala još 600.

U ranijim kartonima stoji da je ona zapošljena u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Pomoćnik direktora Sretena Radonjića je prošle godine više puta uvećavao imovinu.

Milašinović je početkom decembra u posebnom izvještaju, koji se dostavlja prilikom uvećanja imovine za najmanje 5.000 eura, prijavio da je postao vlasnik stana od 27 kvadrata, suvlasnik kuće od 60 i 124 kvadrata i više hiljada metara kvadratnih zemljišta.

U dijelu koji se tiče osnova sticanja, stoji da je stan dobio na osnovu ugovora o poklonu, a da je ostalo naslijedio.

U istom kartonu je prijavio da je u tom periodu dobio i 27.667 eura gotovine.

Krajem istog mjeseca je dostavio još jedan posebni izvještaj, kako bi prijavio stambeni kredit od 7.000 eura koji vraća u ratama od nepunih 120 eura.

Milašinović je prijavio kredit kao uvećanje imovine iako je nekoliko mjeseci kasnije tvrdio da javni funkcioneri nemaju obavezu da prijavljuju zaduženja čija vrijednost premašuje 5.000 eura.

Pomoćnik direktora je, inače, od ranije vlasnik stana od 75 metara kvadratnih koji je stekao kupovinom, dok je supruga vlasnica kuće i više hiljada metara kvadratnih zemljišta koje je stekla kupovinom i nasljeđem.

Na njega se vodi “dajmler AG” iz 2011. i “mercedesa 250” iz 1992. godine koje je stekao kupovimo, ali i dva komada oružja - “karabina” i “zbrojkovke” iz 2006. koje je naslijedio.

Supruga vozi “mercedes 180” iz 2007. godine.

U kartonu stoji da imaju akcije u “Lutriji”, “Zetatransu”, Jadranskom brodogradilištu i “Otrant komercu”, a pomoćnik direktora od nn lica potražuje 9.000 eura

 Agencija se uzalud dičila time da je postavila sve imovinske kartone

Mada se Agencija za sprečavanje korupcije prije mjesec pohvalila da su hiljade pristiglih izvještaja o prihodima i imovini postavljeni na njen sajt, to nije bilo slučaj.

Karton Milašinovića postavljen je na sajtu Agencije dan poslije pitanja “Vijesti”.

“Vijesti” su 23. jula pitale Agenciju gdje je njegov redovan godišnji izvještaj o prihodima i imovini za prošlu godinu.

Redovni godišnji izvještaji za prethodnu godinu, po Zakonu o sprečavanju korupcije, dostavljaju se Agenciji do kraja marta.

Međutim, iz ove institucije nisu odgovorili, ali su dan kasnije postavili izvještaj u registar.

U spornom saopštenju od 27. juna navodi se da su u prvoj fazi provjere, tzv. administrativno-tehničkoj provjeri, “predatih izvještaja o prihodima i imovini, svi predati izvještaji prošli tehničku i administrativnu verifikaciju, i objavljeni su na internet stranici Agencije”.


Vidi sve komentare