U Vladi ne strahuju od novih pravila EU

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić podsjetio je da ce Hrvatska naredne godine preuzeti predsjedavanje EU i da Crna Gora može očekivati podršku, kao i do sada
963 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Sa konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 16.12.2019. 11:54h

Nema bojazni da će promjena metodologije za pristupanje EU uticati na tempo dosadašnjih pregovora sa Crnom Gorom, poručio je danas zamjenik glavnog pregovaraca Marko Mrdak.

On je na konferenciji CEMI-ja "Crna Gora u susret novom modelu politike proširenja EU: podsticaj ili izgovor za propuštene šanse?", kazao da Crna Gora pregovara po najstrožijim pravilima koje je EU ikad imala.

"Diskusija o metodologiji je proizvod onoga sto se dešava u EU", ocijenio je Mrdak koji očekuje da ce Crna Gora postati nova clanica EU do kraja mandata novog sastava EK.

Prema njegovim riječima, prioriteti nove EK su ohrabrujući za države Zapadnog Balkana.

Izvrsna direktorka CEMI-ja Ana Nenezić podsjetila je da je premijer Duško Markovic na početku mandata rekao da će Crna Gora do kraja 2019. zatvoriti sva poglavlja.

"Danas smo upravo na kraju 2019. i možemo realno sagledati šta je urađeno. Nijesmo uspjeli da otvorimo sva poglavlja, nema završnih mjerila za poglavlja 23 i 24", kazala je Nenezić.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić podsjetio je da ce Hrvatska naredne godine preuzeti predsjedavanje EU i da Crna Gora može očekivati podršku, kao i do sada.

Zamjenik njemačkog ambasadora Krištof Broning rekao je da ce Njemačka ostati posvećena priključenju država Zapadnog Balkana.

Bonus video: