UCG: Konačnu verziju sporazuma da uradimo na sastanku

Ujedinjena Crna Gora, kako su kazali, apsolutno podržava ideju o Vladi državnog ili građanskog jedinstva
1459 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa protesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Za Ujedinjenu Crnu Goru je tekst dobijen od organizatora građanskih protesta prihvatljiv nacrt - polazna osnova, na osnovu koje inicijatori zajedno sa opozicijom treba da sačine konačan Sporazum koji će doprinijeti oslobađanju Crne Gore od višedecenijske jednopartijske represije, saopšteno je iz te partije.

"Razumijemo da organizatori protesta imaju dobru namjeru, ali na zajedničkom sastanku iz Nacrta moramo otkloniti ozbiljne nedostatke koji bi nam već sjutra mogli napraviti nerješive probleme. Važno je da prihvatimo ono što primjećuju građani, kako niko ne bi posumnjao da su propusti namjerni. Samo ime Sporazuma nas obavezuje da tako uradimo", saopšteno je iz UCG.

U tom cilju, kako navode, ohrabrujuća je i javna podrška koja je stigla od nekoliko opozicionih stranaka "pozivu UCG da se što prije organizuje sastanak opozicije".

Ujedinjena Crna Gora, kako su kazali, apsolutno podržava ideju o Vladi državnog ili građanskog jedinstva, čije su, dodaju, formiranje "osam mjeseci usamljeno predlagali".

"Formiranju takve Vlade mora prethodiiti ostavka predsjednika države Ðukanovića jer je to bio prvi zahtjev velikih protesta, i dužnost svih je da se od tog zahtheva ne odustaje, već da se on upiše u Sporazum. Ne smijemo dopustiti da Đukanović daje mandat za sastav nove Vlade jer bismo mu time vratili izgubljeni legitimitet i abolirali ga od odgovornosti.

Mora se, ističu, upisati na koji rok najmanje takva Vlada treba da funkcioniše, a rok od svega nekoliko mjeseci "za sve nas ne smije biti prihvatljiv", kazali su iz UCG.

"Mora biti jasno, između ostalog, kada već svojim potpisima treba da garantujemo Sporazum za budućnost, ko predlaže trećinu Vlade iz reda nezavisnih intelektualaca? Mora, jer kada se uđe u pregovore, može biti kasno za ispravke, s obzirom da DPS u parlamentu ima većinu od 42 mandata sa koalicionim partnerima. Vjerujemo da je namjera onih koji su pisali nacrt Sporazuma da u dogovoru sa njima mi iz opozicije u Skupštini predložimo nezavisne kandidate, jer bi u protivnom DPS mogao obezbijediti za sebe dvije trećine u novoj prelaznoj Izvrsnoj vlasti. Tada bi i mjesto premijera postalo mnogo nevažnije", saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.

Gotovo da je suvišno, smatraju, podcrtavati da neće biti promjene spoljnopolitičkog kursa jer ograničeni mandat Vlade građanskog jedinstva to i ne dozvoljava.

"Moraju se, međutim, precizno pobrojati zakoni na kojima se mora raditi u međuvremenu, kao i organi i tijela na čijem čelu su neophodne smjene odlukama Vlade, ali i Skupštine. Mi iz UCG mnogo smo puta istakli da bez izmjene izbornog zakonodavstva, zakona o prebivalištu i boravištu, kao i biračkom spisku ne može biti slobodnih izbora koji su svima nama cilj."

Iz nacrta Sporazuma je, kako su kazali, jasno da predstavnici organizacije "Odupri se - 97.000" zajedno sa opozicijom moraju pregovarati vrlo brzo sa parlamentarnom većinom.

"To potvrđuju više puta iskazani stavovi organizatora. Normalno je da prethodno međusobno uklonimo nesuglasice jer smo svi, i jedni i drugi, dio velikih protesta, a nakon toga zajednički da ispostavimo plan DPS-u. Međusobno ne razgovarati i ne dogovarati se, a potom pregovarati sa DPS-om nije logično. Štetno je. Ipak, ponuđeni Sporazum, ponavljamo, predstavlja prihvatljivu osnovu, odnosno Nacrt, za konačnu demokratizaciju društva", zaključuju iz UCG.

Bonus video: