Uehara: SAD će pomoći u osnaživanju pravosudnih institucija u Crnoj Gori

Uehara je, kako je saopšteno iz MUP-a, pozdravila strateški pravac razvoja Crne Gore i čestitala Markoviću na ostvarenim rezultatima, posebno akcentujući dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u i napredak u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom
8 komentar(a)
Duško Marković, Margaret Uehara, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Margaret Uehara, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.03.2016. 20:54h

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) spremna je da doprinese reformama u Crnoj Gori i pomogne u osnaživanju kapaciteta pravosudnih institucija, poručila je ambasadorka te zemlje u Podgorici, Margaret En Uehara.

Ona je danas razgovarala sa potpredsjednikom Vlade, Duškom Markovićem, koji je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Uehara je, kako je saopšteno iz MUP-a, pozdravila strateški pravac razvoja Crne Gore i čestitala Markoviću na ostvarenim rezultatima, posebno akcentujući dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u i napredak u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ona je, kako se dodaje, zahvalila Vladi i Upravi policije na profesionalnoj saradnji, naglasivši da je fokus američke administracije u prethodnom periodu bio na vladavini prava i daljem razvoju institucija koje implementiraju zakone, posebno u oblasti borbe protiv kriminala.

„U tom kontekstu, ambasadorka je iskazala spremnost Vlade SAD-a da pruži doprinos daljim reformskim procesima u Crnoj Gori, ne samo sa političkog aspekta, već i u formi prenosa znanja i iskustva, kao i ekspertske pomoći u dijelu snaženja kapaciteta svih institucija u pravosudnom lancu“, navodi se u saopštenju.

Marković je zahvalio SAD-u na kontinuiranoj podršci te zemlje Crnoj Gori, cijeneći je izuzetno značajnom za ostvarivanje spoljnopolitičkih ciljeva države.

„Podsjetivši na Sporazum sa Vladom SAD-a iz 2011. godine, potpredsjednik je apostrofirao značaj političke volje, finansijskih sredstava i ekspertske pomoći koji su opredijeljeni Vladi Crne Gore i bezbjednosnim strukturama“, sopšteno je iz MUP-a.

Prema njihovim riječima, Marković je, na toj liniji, pozdravio doprinos Kancelarije ICITAP-a na planu jačanja institucionalnih kapaciteta policijske organizacije.

„On je konstatovao da je u borbi sa izazovima poput organizovanog kriminala i korupcije važno nastaviti saradnju sa partnerskim službama SAD-a, koje mogu pružiti ekspertsku i tehničku pomoć crnogorskim agencijama za sprovođenje zakona“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na inicijativu Ambasade SAD-a, održana je radionica na temu prezentacije dosadašnjih iskustava predstavnika Uprave policije sa studijskih putovanja toj zemlji 2014. i 2015. godine, koja su u značajnoj mjeri doprinijela uvođenju novih metoda i tehnika u operativnom postupanju policijskih službenika.

Od tema koje su ocijenjene kao posebno korisne za dalji rad, istaknute su, kako se dodaje, aktivnosti u dijelu reforme i reorganizacije Uprave policije i uspostavljanja efikasne organizacije rada u skladu sa savremenim standardima.

„Takođe, stečena znanja i vještine tokom posjete Policiji Milvokija, primjenjena su u realizaciji projekta „Uspostavljanje patrolne djelatnosti u Podgorici“, koji je usmjeren na jačanje saradnje između policije i građana u pravcu prevencije kriminala“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave policije sa saradnicima, kao i policijski savjetnici u Kancelariji ICITAP-a i Kancelariji stalnog pravnog savjetnika.

Bonus video: