Ugrozio saobraćaj: Opomena za vozača u turskoj ambasadi

Na pitanje da li su saobraćajni policajci prekršajno kažnjavali vozače vozila sa diplomatskim tablicama i koliko je bilo izrečenih kazni u prethodne dvije godine, u Upravi policije kazali su da ne raspolažu podatkom o broju izrečenih kazni vozačima vozila sa diplomatskim registarskim oznakama
123 pregleda 21 komentar(a)
Diplomatski auto, Turska, Foto: Čitalac Vijesti
Diplomatski auto, Turska, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 18.05.2015. 19:51h

Zaposleni u turskoj ambasadi parkirao je prošle nedjelje diplomatsko vozilo na mostu Blaža Jovanovića i ugrozio saobraćaj, zbog čega su u diplomatskom predstavništvu te države najavili izricanje opomene.

Čitalac “Vijesti” poslao je fotografije vozila sa diplomatskim registracijama MNE 11 A 018 parkiranog na mostu, sa upaljena četiri žmigavca, dok su putnici slikali panoramu Podgorice. Prema tvdnjama čitaoca “Vijesti” čiji je identitet poznat redakciji, automobil je na mostu stajao 15 minuta i izazvao saobraćajnu gužvu.

“Navedeno vozilo nije zvanično vozilo naše ambasade. Tako da i vozač tog vozila nije zvanični vozač ambasade. Ovo vozilo je privatno vozilo našeg zapošljenog lica. Ne podržavamo kršenje pravila u saobraćaju našeg zapošljenog lica. Žao nam je zbog nastale situacije. Lice će dobiti zvaničnu opomenu”, navode u u ambasadi Turske u Podgorici.

Prema članu 60 Zakona o bezbjednosti u saobraćaju vozаač ne smije zаustаaviti niti pаarkiratiа tamo gdje ugrožava bezbjednost učesnikaа u sаobraаćaаju ili predstаvlja smetnju zаa normaаlno odvijаanje saаobrаćaаjaа ili kretаnje pješaаkaа. Zabrana se odnosi na zaustavljanje i parkiranje naа pješaаčkom prelaаzu kaаo i naа rаastojаnju maаnjem od pet metaаra od prelaza. Zabranjeno je zaustaviti ili parkirati vozilo na mostu i nаadvožnjaаku, a predviđene kazne su od 60 do 150 eura.

Iz Uprave policije (UP) “Vijestima” nije odgovoreno kome pripada automobil, već da “pripada jednom diplomatsko konzularnom predstavništvu u Crnoj Gori, a registrovano je na državljanina te države“. Na pitanje da li su saobraćajni policajci prekršajno kažnjavali vozače vozila sa diplomatskim tablicama i koliko je bilo izrečenih kazni u prethodne dvije godine, u Upravi policije kazali su da ne raspolažu podatkom o broju izrečenih kazni vozačima vozila sa diplomatskim registarskim oznakama i da se podaci ne vode po tablicama već po imenu.

Imunitet štiti od kazni i odgovornosti

Na pitanje da li se saobraćajne kazne odnose i na diplomatska vozila iz UP kazali su da je policijski službenik dužan da sa licem sa imunitetom postupa u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorom i Bečkom konvencijom o diplomatskim i konzularnim odnosima.

„Lice koje ima diplomatski imunitet ne može biti lišeno slobode niti se protiv njega može pokrenuti postupak u državi domaćinu, odnosno uživa imunitet od krivične i prekršajne odgovornosti“, navode u policiji.

Bonus video: