Ujedinjena Crna Gora: Ako vlast odbije opozicioni bojkot, radikalizovati protest

"Kao opozicija imamo odgovornost prema građanima i dužni smo da što prije pokažemo principijelnost i dosljednost"
127 pregleda 111 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Goran Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ujedinjena Crna Gora, Goran Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.10.2017. 16:59h

Ujedinjena Crna Gora pozvala je sve opozicione poslanike da se okupe i javno potpišu uslove koje vlast mora da ispuni kako bi se krenulo ka demokratskom razrješenju krize.

Predsjednik Izvršnog odbora Ujedinjene Goran Radonjić smatra da je ključno pitanje na koje opozicija treba da što hitnije odgovori, na koji način da se vlast natjera da izađe u susret zahtjevima opozicije.

"Ujedinjena Crna Gora upućuje javni poziv svim opozicionim poslanicima da se okupe i javno potpišu uslove koje vlast mora da ispuni kako bi se krenulo ka demokratskom razrješenju krize", kazao je Radonjić na konferenciji za novinare.

U Ujedinjenoj smatraju da izbori na svim nivoima treba da budu održani u jednom danu, najkasnije u maju sljedeće godine.

"Takođe, stav Ujedinjene Crne Gore je da, u slučaju da vlast odbije zajednički opozicioni predlog, treba radikalizovati bojkot, u smislu da treba bojkotovati sve lokalne i predsjedničke izbore, a i da opozicija treba da vrati mandate u Skupštini Crne Gore", rekao je Radonjić.

On je rekao da javnim potpisivanjem zajedničkih uslova opozicija treba da pokaže da je spremna da stane iza proklamovanih principa koji ističu privrženost demokratiji, dijalogu, toleranciji, te da nam je svima zaista cilj mirna smjena vlasti i izgradnja slobodnog i prosperitetnog društva.

"Treba da pokažemo, svi zajedno, da nemamo parcijalne ciljeve, da nije svrha bavljenja politikom da se ostvare lične privilegije, kao i da smo svjesni opasnosti da DPS, korišćenjem poznatih metoda, nastavi sa uzurpiranjem svih institucija, i da nade opozicione javnosti još jednom budu iznevjerene", kazao je Radonjić.

On je rekao da se godinu nakon parlamentarnih izbora, od kojih se očekivalo da omoguće izlazak iz sveukupne krize u društvu, ona ne samo da se ne smanjuje, ona postaje sve teža, a posljedice po opšti razvoj sve gore i gore.

"U prilog toj ocjeni govore mnogi pokazatelji, a i inicijativa međunarodne zajednice i potreba da se strani faktori aktivno i neposredno uključe u političke procese u Crnoj Gori", kazao je Radonjić.

On je rekao da o tome u kakvom stanju se nalazi crnogorsko društvo govori i to što tek treba da budu ostvareni najelementarniji uslov demokratije da izbori, nakon gotovo tri decenije višestranačja, konačno budu slobodni i fer.

Radonjić je kazao da se stvari dešavaju po relativno lako predvidljivom toku i da je zato neobično što opozicija kao da je iznenađena uključivanjem međunarodne zajednice i pokretanjem stvari sa mrtve tačke.

On je rekao da dok je Demokratska partija socijalisra, natjerana na popuštanje, formirala ekipu za pregovore, opozicija još nije uspjela ni da se sastane prvi put.

"Očekivalo bi se da odavno kao opozicija imamo ne samo timove, nego i razrađen plan koordinisanog djelovanja i konkretne mjere, a sve sa ciljem da dođe do slobodnih izbora na kojima ćemo pobijediti DPS i formirati demokratsku vlast. Umjesto toga imamo javno prepucavanje i pasivno čekanje", kazao je Radonjić.

On je ocijenio da, ako već opozicija sarađuje na lokalnom nivou i vrši vlast u nekoliko opština, zar je moguće da je na opštem nivou tako teško formulisati minimum zajedničkih ciljeva, a onda zajednički i koordinisano raditi na njihovom ostvarivanju.

"Nema nikoga ko misli da će, u ovakvim okolnostima, izbori na bilo kom nivou biti slobodni i da će donijeti legitimnu vlast. Zato kao opozicija imamo odgovornost prema građanima i dužni smo da što prije pokažemo principijelnost i dosljednost", kazao je Radonjić.

On je rekao da je Ujedinjena predala potrebnu dokumentaciju i da očekuju da se ubrzo završi procedura u vezi sa našom registracijom kao političke stranke.

Bonus video: