Ujedinjena Crna Gora: Razriješiti nedostojne ambasadore

"Crnogorska diplomatija se odavno stidi građana koji finansiraju njihove diplomatske karijere, a često i njihove propale biznis projekte", navode iz Ujedinjene Crne Gore
2223 pregleda 3 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 23.11.2019. 11:13h

Ambasadori Crne Gore Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović, koji su platili kaznu od 600 eura, izrečenu suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević, nedostojni su da obavljaju diplomatsku dužnost i treba ih razriješiti dužnosti, poručili su iz Ujedinjene Crne Gore.

"Ovoga avgusta NLB banka je šesnaesti put stavila na prodaju imovinu ambasadora Crne Gore u Vatikanu Miodraga Vlahovića i njegovog poslovnog partnera, direktora podgoričke Osnovne škole “Dr Dragiša Ivanović” N.R. Njihov dug tada je iznosio više od dva miliona eura, a banka je prodavala imovinu u Herceg Novom - Bijeloj, zemljište pod šumom i voćnjacima površine 4.600 metara kvadratnih koje je njihovo zajedničko vlasništvo. Pomenuti ambasador inače ne praktikuje da prijavljuje imovinu na šta je obavezan po Zakonu. Ovo, međutim, nije smetalo ambasadoru da se javno promoviše kao empatični predstavnik države i zaštitnik sudski kažnjene zaposlenice u Ministarstvu Vanjskih poslova M.N. koja je ljetos, radeći kao naš diplomata u Istambulu, na svom Fejsbuk profilu poslala poruku okupljenim vjernicima u Hramu Hristovog Vaskrsenja u njenoj i našoj Crnoj Gori, da su "goveda" i da bi ih zajedno sa Hramom, "trebalo zapaliti"! Kažnjena je u postupku sa 600 evra, a njenu kaznu solidarno isplaćuju trojica "naših" ambasadora: Vlahović, Perović i Kaluđerović, saopštavajući da je nju lako kazniti ali da je "teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog"," navodi se u saopštenju Ujedinjene.

U toj partiji ocjenjuju da se crnogorska diplomatija "odavno stidi" građana koji finansiraju njihove diplomatske karijere, "a često i njihove propale biznis projekte."

"UCG nije ni iznenađena ni zaprepaštena ovakvim ambasadorskim dolivanjem ulja na ljetošnju vatru u kojoj su hiljade pravoslavnih vjernika, valjda zbog nepoštovanja i "zatiranja svega crnogorskog" trebali da budu zapaljeni jer su, gledano očima naše diplomatije, najobičnija goveda? Nismo iznenađeni jer se naša diplomatija odavno stidi građana koji finansiraju njihove diplomatske karijere, a često i njihove propale biznis projekte. Trojica ambasadora Crne Gore, umjesto da brinu o našem državnom interesu u zemljama u kojima su primili agremane, vode, međutim, unutrašnju politiku i to dolivajući benzin iz svojih ludačkih kanistera na jedva ugašeni požar koji je na društvenim mrežama potpalila njihova dojučerašnja, dokona koleginica. Ambasador Kaluđerović je svojevremeno zamijenio Milana Roćena na poziciji ministra spoljnih poslova pa njegova opsjednutost ljudima koji nisu ništa drugo nego goveda ni malo ne čudi. Podsjetimo da je još davno, čak i njegovom projektu odane novinare javnog TV Servisa, ambasador i ministar Roćen upoređivao sa svojim "govedima iz Rasova"! Doduše, on je bio ubijeđen da su ta goveda pametnija od novinara i nije prijetio spaljivanjem ali jeste obećao da će sve to razjuriti jednog dana. Kaluđerović je tako davno inficiran idejom da su i normalne i poželjne bolesne mutacije u diplomatskim glavama po kojima su ljudi i goveda isto samo što ih nekada treba spaliti, a nekada razjuriti", stoji u saopštenju Ujedinjene.

Ta partija traži od Vlade, koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku, da razriješi dužnosti "pomenuti, karijerni, diplomatski kor" zbog toga što, kako ocjenjuju u Ujedinjenoj, javno podržavaju govor mržnje i dokazuju da su na pomenute dužnosti izabrani bez provjere poslovne sposobnosti i priloženog ljekaskog uvjerenja.

"Žalosno je gledati kako ambasadorski trojac jeftino i sramno podgrijava skandal koji je i bez njih trojice bio dovoljno ogavan i budalast da se u vrele ljetne dane pristojnom svijetu dizala kosa na glavi. Njih trojica, solidarno, plaćaju izrečenu kaznu diplomatkinji koja je inače prezirala "mizernu platu" u MVP i jedva dočekala "slobodu" da nam može poručiti i saopšti sve što je preskočila u poruci da nas treba spaliti. Ambasador Vlahović se tako isprsio da sa 200 evra pokrije 2.000.000 evra svog propalog biznisa u Crnoj Gori koja ga je, nažalost, pride nagradila službom pri Svetoj Stolici. I govedima je, međutim, jasno da bi ambasadori za te evre najradije kupili benzin i šibice piromanima u otadžbini spremnim da spaljuju ljude koji nisu po njihovoj mjeri i ukusu"; navode iz Ujedinjene.

Očigledno je, smatraju, da su ambasadori nedostojni da obavljaju diplomatsku dužnost i da nisu svjesni da su ambasadori Crne Gore, njene pozicije i opozicije, svih njenih građana različitih vjera i nacija, a ne ambasadori njenih djelova "ili što je najgore, mentalno neuravnoteženih grupa."

"Tražimo da budu vraćeni u domovinu kako bismo spriječili da nas u budućnosti obrukaju i u zemljama gdje su rezidenti, ako odavno nije kasno za tu vrstu prevencije. A biće to prilika da neki od njih objasne kako su zapošljavali u svojim ambasadama, kako su trošili novac poreskih obveznika, a neki da prijave imovinu i vrate milionska dugovanja. Umirovljeni ministar Roćen može ih potom, ako želi, za potrebe vlastite stranke, rasporediti u Rasovu ili gdje već postoji potreba za takvim kadrom", zaključuje se u Ujedinjenoj.

Bonus video: