"UK nastavlja da doživljava CG kao NATO saveznicu koja ima ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana"

Prema njenim riječima, mnogi su mislili da će NATO postati nevažan nakon završetka Hladnog rata
1371 pregleda 7 komentar(a)
Mordant, Foto: PO (Phot) Owen Cooban
Mordant, Foto: PO (Phot) Owen Cooban

U nesigurnom svijetu, od suštinske je važnosti imati saveznike na koje se možete osloniti, poručila je britanska ministarka odbrane Peni Mordant i ocijenila da su sadašnje prijetnje podjednako ozbiljne kao i u prošlosti.

Ona je podsjetila da je prije dvije sedmice, državni sekretar za odbranu lord Hau posjetio Crnu Goru, a stigla su i dva borbena aviona tipa „Eurofajter tajfun“.

"Ovom posjetom potvrđena je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva intenzivnoj saradnji sa partnerima u Crnoj Gori na polju odbrane, obuke i jačanja institucionalnih i nacionalnih kapaciteta u oblasti sajber odbrane. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da doživljava Crnu Goru kao NATO saveznicu koja ima ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana", kazala je Mordant.

Ona je navela da je, dok je Hau boravio u Crnoj Gori, prisustvovala prvi put sastanku ministara odbrane u NATO-u, gdje je upoznala crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića.

"Tokom dva dana, bavili smo se brojnim važnim temama, od nepoštovanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) od Rusije, do prilagođavanja NATO-a promjenljivoj prirodi sukoba. Odluke koje smo donijeli osiguraće da NATO bude spreman da se suoči sa budućim izazovima i doprinijeće kolektivnoj bezbjednosti naših građana", rekla je Mordant.

Prema njenim riječima, mnogi su mislili da će NATO postati nevažan nakon završetka Hladnog rata.

"Međutim, prijetnje sa kojima se sada suočavamo su podjednako ozbiljne kao i u prošlosti. Sa Rusijom koja ponovo oživljava, sve agresivnija, i koja osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, terorizmom kao svakodnevnom prijetnjom, i novim tehnologijama koje predstavljaju kako mogućnosti tako i izazove za našu bezbjednost, NATO nam je potrebniji više nego ikada prije", rekla je Mordant.

Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva evropskoj bezbjednosti je, kasže ona, nepokolebljiva, a tako će biti i u budućnosti. "Vjerujemo da što su naši susjedi bezbjedniji, to smo i mi bezbjedniji".

"A naša posvećenost je očigledna. Od Estonije do Avganistana, hiljade pripadnika naših snaga učestvuju u NATO operacijama širom svijeta. Naši Tajfuni čuvaju baltičko nebo, a uskoro će štititi i vazdušni prostor Islanda. Naši brodovi se bore protiv pirata, a naše nuklearne podmornice doprinose bezbjednosti NATO već 50 godina", kazala je Mordant.

Ona je ocijenila da je Ujedinjeno Kraljevstvo značajno doprinijelo NATO-ovoj Inicijativi za spremnost na kopnu, moru i vazduhu.

"Admiralski brod naše flote „Kraljica Elizabeta" i najnoviji F-35 mlaznjaci biće temelj našeg doprinosa", poručila je Mordant, saopšteno je iz Britanske ambasade u Podgorici.

Prema njenim riječima, odbrana demokratije, vrijednosti i "naša uzajamna odbrana koštaju".

"Sve to zahtijeva najbolju odbrambenu opremu i sposobnosti na svjetskom nivou, a podrazumijeva i doprinos operacijama. Kao saveznice, moramo poštovati obavezu o izdvajanju dva odsto BDP-a za odbranu, kako bi smo zajedno čuvali bezbjednost milijarde ljudi koje štiti NATO. Ujedinjeno Kraljevstvo ispunjava i nastaviće da ispunjava ovu obavezu", rekla je Mordant.

Ona je kazala da je trajni utisak, nakon sastanka sa kolegama, je da 29 ministara, iz različitih zemalja, koje ujedinjuju zajednički interesi i vrijednosta, mogu zajednički djelovati po nekim od najtežih svjetskih pitanja.

"U nesigurnom svijetu, od suštinske je važnosti imati saveznike na koje se možete osloniti", poručila je Mordant.

Ona ja kazala da će im biti zadovoljstvo da u decembru, u Londonu, ugoste NATO lidere.

"Izazovi sa kojima su suočavamo danas drugačiji su od izazova iz 1949. godine, kada je NATO osnovan, ali nisu manje značajni. A mi ćemo nastaviti da se sa njima zajedno suočavamo", rekla je ona.

Bonus video: