Ukinuto vanredno stanje u Crnoj Gori - Vijesti.me
Nakon 16 dana

Ukinuto vanredno stanje u Crnoj Gori

Obrazlažući predlog za ukidanje vanrednog stanja, predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je u Crnoj Gori hidrološka i meteorološka situacija stabilna

Skupština Crne Gore ukinula je vanredno stanje koje je, na predlog Savjeta za bezbjednost i odbranu, uvedeno 11. februara, usljed sniježnog nevremena koje je zahvatilo zemlju.

Obrazlažući predlog za ukidanje vanrednog stanja, predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je u Crnoj Gori hidrološka i meteorološka situacija stabilna, te da se ne očekuje njeno pogoršanje u narednom periodu. Ocijenio je i da je stabilno stanje na putnoj infrastrukturi, kao i napajanje električnom energijom.

On je iskazao maksimalno uvažavanje prema državnim organima, vojsci i policiji, stranim donatorima, ali i pomoći iz NATO zemalja i SAD-a.

"Treba sagledati na koji način se organizaciono unaprijediti i pojačati mehanizaciju i opremu. Važno je unaprijediti regionalnu saradnju, jer nepogode ne poznaju granice", kazao je Vujanović.

Snijeg iznenadi u februaru, a požari u avgustu

Ističući kako nas snijeg iznenadi u februaru, a požari u avgustu, Branko Radulović (PzP) kazao je da rano govoriti o bilansima, jer smo ipak dobro prošli.

"Materijalne gubitke ćemo nadoknaditi. Ovo je negativno iskustvo, pokazalo se mnogo čega, da je naša Nacionalna strategija za vanredne okolnosti mrtvo slovo na papiru. Putevi nam se ne održavaju kvalitetno, a to što radi i za koje pare radi Crnagoraput je katastrofa. Zakonska regulativa nam je neadekvatna, energetski bilans nam je katastrofa", istakao je Radulović.

"Tek kad je snijeg pao u Podgorici sistem je pokrenut, jer se vidjelo kako je živjeti sa pola metra snijega", rekao je Purišić
On je kazao i da ne bi volio da se obistine slutnje da će se sva divlja i prevelika gradnja "riješiti sa nekim zemljotresom".

"To što je pravljeno je potpuna katastrofa. Samo šipka i željezo šestica do osmice je van pameti", rekao je Radulović, navodeći da nosi gorčinu na neblagovremenu reakciju.

Borislav Banović (SDP) rekao je da je dogovoreno da se u narednih 20-ak dana pripremi odgovor Kriznog štaba kako se reagovalo i šta je moglo biti bolje.

"Moglo bi da ima ukusa patetika i politizacija ako bi se o nečemu drugom pričalo. Skupština mora da detaljno analizira kako je država u vanrednom stanju reagovala", rekao je Banović.

Helikopterske akcije vrijeđale inteligenciju

Miloje Pupović (SNP) rekao je da je situacija dočekana materijalno i tehnički nespremno, neorganizovano, te da su državni organi ležerno reagovali.

"Država nije ispunila očekivanja građana", rekao je Pupović, navodeći da su spektakularne helikopterske akcije vrijeđale inteligenciju.

Navodeći da treba žaliti isključivo na žrtvama nevremena koje se ne mogu vratiti, jer se materijalna šteta na infrastrukturnim i poljoprivrednim objektima može namiriti, Vaselj Siništaj iz kluba albanskih partija kao negativnu stranu naveo je praksu prema kojoj se čistilo zavisno od partijske pripadnosti.

"Znam da nije vrijeme za politiku, ali ono što je navika je jedna muka, a odvika je sto muka. Treba prestati sa tom praksom, jer svi izmirujemo poreske obaveze prema državi, a ne partiji", rekao je Siništaj.

Uvjeren da je vanredno stanje trebalo uvesti još 3. februara, Kemal Purišić iz Bošnjačke stranke kazao je da je nedopustivo što je veliki dio teritorije države bio 15-ak dana odsječen od glavnog grada.

"Pa nemamo svi mogućnost da letimo helikopterom. Tek kad je snijeg pao u Podgorici sistem je pokrenut, jer se vidjelo kako je živjeti sa pola metra snijega", istakao je Purišić.

Ocjenjujući da je uvođenje vanrednog stanja bilo pravovremeno, Aleksandar Bogdanović (DPS) rekao je da je ono predstavljalo jedini logičan potez.

"Tih dana su podršku pružali i građani, koji su odgovorili nastaloj situaciji“, rekao je Bogdanović, podsjećajući na pomoć koju su strane zemalje uputile Crnoj Gori.

Kad nam je lijepo Zvijezde Granda, kad je loše svi u mišju rupu

Poručujući predsjedniku Vujanovići da su tragovi 20-ogodišnje politike DPS-a potpuno viđeni po posljednjem snijegu, potpredsjednik Nove Goran Danilović predložio je da se država bolje pripremi za neku od narednih pošasti koje bi mogle zadesiti Crnu Goru.

Skupština je obavezala Vladu da u roku od 20 dana dostavi izvještaj o tome šta je učinjeno uoči i tokom vanrednog stanja
"Problem je čime raspolažemo u brorbi protiv stihije. Neumjesno je da premijer usred vanrednog stanja obilazi željeznicu i kaže kako je to primjer funkcionisanja infratrsukture, a tri dana nakon toga voz ostaje zavijan. Nemojte da se šalite sa nama. Poslali smo 15 pripadnika da spriječimo haos, ali da speremo odgovornost", rekao je Danilović.

On je ponovio da bi Crna Gora trebalo da kupi nove helikoptere, a ne da joj ih šalju Slovenci, Amerikanci i prezaduženi Grci, ističući da "mi imamo vojnike".

"Nama su trebali helikopteri, a ne vojnici. Mi imamo vojnike, a američki bi bez naših mogli smo da lete iznad Crne Gore. Čime ćemo da gasimo požare? Dromaderima koji su pokradeni, koliko je aviona pokradeno. Svaki koji sam ja ukrao neka se meni i mojim potomcima naprali stostruko. Prava smo priča o cvrčku i mravu, kad nam je lijepo pjesma i Zvijezde Granda, a kad nam je loše svi u mišju rupu", zaključio je Danilović.

Skupština je obavezala Vladu da u roku od 20 dana dostavi izvještaj o tome šta je učinjeno uoči i tokom vanrednog stanja.